screenshot

Dragalin a pariat că banii confiscați de la „curierii” lui Șor vor ajunge în bugetul statului

Cele peste douăzeci de milioane de lei confiscate de la simpatizanții oligarhului fugar Ilan Șor la revenirea în Republica Moldova din Federația Rusă fac parte dintr-o schemă de contrabandă, chiar dacă au fost aduse în sume mai mici de 10 000 de dolari, care, conform legii, nu trebuie declarate. Precizarea a fost făcută de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, în cadrul ediției din 13 iunie a emisiunii „Puterea a patra” de la N4. Șefa PA a pariat cu moderatorul emisiunii, Gheorghe Gonța, că aceste mijloace financiare vor ajunge în bugetul statului, nu restituite celor de la care au fost confiscate. 

În timpul emisiunii, Veronica Dragalin a confirmat că cele 20 milioane de lei confiscate de la susținătorii lui Șor sunt încă sechestrate.

Întrebată dacă banii vor fi întorși oamenilor de la care au fost confiscați dat fiind faptul că fiecare avea asupra sa echivalentul a mai puțin de 10 000 de dolari, ceea ce, conform legii, permite nedeclararea mijloacelor finaciare, șefa PA a spus: „Ca să fie foarte clar: atunci când un grup de oameni sunt parte dintr-o schemă, să aducă în țară un milion de dolari murdari, asta-i o schemă de contrabandă

La remarca moderatorului că existența schemei de contrabandă trebuie demonstrată mai întâi, Veronica Dragalin a declarat că procurorii investighează cazul. „Asta facem în cadrul unui doar penal. Aici, în primul rând, este meritul colegilor noștri de la PCCOCS, care instrumentează acest caz. Dar dosarul penal e pe schemă de contrabandă”, a menționat aceasta.

De asemenea, la inițiativa moderatorului emisiunii, Gheorghe Gonța, a fost pus un pariu. Jurnalistul a pariat că, „peste câțiva ani”, banii confiscați vor fi restituiți simpatizanților lui Șor, iar șefa PA – că vor intra în bugetul statului. „Hai să punem pariu că acești bani vor ajunge în bugetul statului”, a spus ea.

Precizăm că, pe 23 aprilie, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a anunțat că, în ajun, 135 de pasageri a două curse avia sosiți la Aeroportul Chișinău de la Moscova, afiliați oligarhului fugar Ilan Șor, au adus peste 20 de milioane de lei, în diferite valute. Fiecare persoană avea asupra sa echivalentul a mai puțin de 10 000 de dolari, ceea ce, potrivit legii, le permite să nu declare banii. Majoritatea pasagerilor vizați erau de vârsta a doua, din sudul Republicii Moldova. Banii erau destinați pentru finanțarea partidelor politice din țara noastră, în insteresul „grupul criminal organizat Șor”. Pe caz a fost inițiat un dosar penal cu privire la contrabandă, iar banii au fost indisponibilizați în calitate de probă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Recean, în dialog cu activiști, antreprenori și tineri din Găgăuzia și Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”

Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri, dar și reprezentanți ai sectoarelor de educație, cultură și mass-media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia. Potrivit unui comunicat al Executivului, discuțiile s-au concentrat pe importanța implicării minorităților naționale în procesele de luare a deciziilor.

Dorin Recean a evidențiat faptul că în sudul țării se investește activ, în special, în infrastructură. Printre cele mai mari proiecte se numără construcția drumului de ocolire Vulcănești, un proiect de 28 de milioane de euro, susținut din fonduri europene. Totodată, în UTA Găgăuzia, sunt în desfășurare 15 proiecte finanțate prin programul guvernamental „Satul European”, în valoare totală de 73 de milioane de lei.

De asemenea, premierul a menționat lansarea programului de formare profesională pentru cadrele didactice care predau limba găgăuză în grădinițele din autonomie. Programul este organizat de Universitatea de Stat din Comrat, sub egida Ministerului Educației, și este destinat pentru 74 de cadre didactice din 56 de grădinițe din autonomie. 

Tinerii prezenți la întrevedere au abordat subiecte privind integrarea europeană și măsurile de combatere a dezinformării.

„Unitatea e puterea noastră și doar împreună vom reuși să dezvoltăm comunitățile locale și să asigurăm un nivel de trai mai bun”, a precizat șeful Guvernului. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: