Dragalin, despre tensiunile dintre CNA și PA: „E normal ca doi șefi să ajungă într-o situație de neînțelegere”
Full Article 4 minutes read

Dragalin, despre tensiunile dintre CNA și PA: „E normal ca doi șefi să ajungă într-o situație de neînțelegere”

Șefa Procuraturii Anticorupție (PA) Veronica Dragalin susține că este „absolut normal ca doi șefi a două instituții, câteodată, să ajungă într-o situație unde este o neînțelegere”. Totuși, potrivit Veronicăi Dragalin, în PA și Centrul Național Anticorupție (CNA) sunt „persoane corupte care sunt interesate să creeze o percepție de haos”. În realitate, a comunicat șefa PA, nu există conflicte între instituții. „Noi lucrăm de dimineață până seară, dar și noaptea câteodată, să eliminăm oamenii corupți din instituțiile noastre”, a menționat Dragalin. 

E absolut normal ca doi șefi a două instituții, câteodată, să ajungă într-o situație unde este o neînțelegere, când greșim și poate nu suntem așa de buni la comunicare. Asta se întâmplă peste tot, asta nu e specific pentru Republica Moldova. Pot spune că și în Statele Unite de multe ori se întâmplau așa lucruri între FBI și procuratură, de exemplu. Dar în Statele Unite când se întâmplau așa lucruri între două instituții ele se rezolvau și mergeau mai departe, deci nu ajungeau într-un format distrucțional la televizor până seara, să creeze o percepție complet diferită despre ce s-a întâmplat”, a comunicat Dragalin, în cadrul unor declarații din 9 iunie.

Potrivit Veronicăi Dragalin, au loc scurgeri pe canalele de Telegram pentru că în PA și CNA sunt „persoane corupte care sunt interesate să creeze o percepție de haos”.

O percepție că noi nu ne înțelegem, că noi nu suntem profesioniști, că noi nu lucrăm pe dosare penale. Eu vreau să vă asigur că aceste tentative de a crea așa o impresie se întâmplă, pentru că persoanele care se ocupă cu așa ceva simt foarte bine că se lunecă pământul de sub picioarele lor, pentru că în ultimul timp noi am reușit să atingem persoane, lucruri, care până în ziua de azi eu nu cred că în Republica Moldova s-au întâmplat”, a comunicat Dragalin.

Potrivit șefiei PA, în ultimele săptămâni, s-a reușit acumularea unor probe „pe cazuri de rezonanță”.

Noi acum avem mai multe oportunități să-i lovim pe toți cei care pun țara noastră în pericol. În ultimele săptămâni, PA a primit cu mult mai multe denunțuri de la cetățeni despre procurori și ofițeri din CNA corupție. Noi lucrăm cu acești denunțători, noi înțelegem cu mult mai bine cine sunt grupurile din interior, cine lucrează pentru fugarii noștri din țară. Noi am reușit să facem asta în ultima lună, anume pentru că anumite grupări au creat o percepție că noi între două instituții avem conflicte. În realitate, noi nu avem conflicte, noi lucrăm de dimineață până seară dar și noaptea câteodată să eliminăm oamenii corupți din instituțiile noastre”, a conchis Veronica Dragalin.

***

Tensiunile dintre CNA și PA au ieșit la iveală după ce, în timpul audierilor din Parlament care au avut loc în luna mai, șeful CNA, Iulian Rusu, s-a arătat nedumerit de relațiile „neclare” dintre instituția pe care o conduce și Procuratura Anticorupție și cea Generală. Oficialul susține că buna colaborare dintre cele trei instituții ale statului s-ar fi deteriorată, după ce colegii săi de la procuratură ar fi dat prioritate cazurilor de corupție mică, în defavoarea celor de rezonanță.

Rusu a declarat, tot atunci, că dosarul „Hotelul Național” este o rușine pentru tot sectorul justiției. Potrivit lui, cauza ar fi tratată superficial de PA și Procuratura Generală. Acuzațiile lui Rusu au fost respinse de Procuratura Generală și cea Anticorupție drept „denigrare nefondată”.

Ulterior, pe 7 ianuarie, în presă au apărut informații despre un presupus conflict între CNA și PA. Portalul realitatea.md a publicat un document despre care susține că este o plângere colectivă a unor angajați CNA pe numele șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, pe care o acuză de intimidare. Iar potrivit crime-moldova.com, Veronica Dragalin ar fi organizat o ședință la care i-ar fi invitat pe ofițerii CNA, nu însă și pe șeful instituției, Iulian Rusu, care însă ar fi venit neinvitat.

Pe 8 iunie, președinta Maia Sandu s-a arătat indignată de schimbul de replici dintre CNA și PA din ultima vreme. Abordând situația prin prisma eurointegrării Republicii Moldova, șefa statului a declarat că ultimul lucru pe care dorește să-l vadă sunt tensiunile dintre cele două instituții reflectate în raportul Comisiei Europene.

Pe 9 iunie, Veronica Dragalin a venit cu mai multe precizări în acest sens. Dragalin a confirmat că a invitat într-o ședință reprezentanții CNA, nu și pe Iulian Rusu. Cel din urmă, potrivit șefei PA, odată venit la ședință „i-a rugat pe ofițeri să părăsească sala”. „A fost o situație regretabilă”, a spus Dragalin.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: