„A fost o situație regretabilă”. Veronica Dragalin, despre ședința cu ofițerii CNA și apariția lui Iulian Rusu la întrunire 
Full Article 6 minutes read

„A fost o situație regretabilă”. Veronica Dragalin, despre ședința cu ofițerii CNA și apariția lui Iulian Rusu la întrunire 

Șefa Procuraturii Anticorupție (PA) Veronica Dragalin a venit cu mai multe precizări după ce pe online au apărut informații despre o plângere colectivă a unor angajați CNA pe numele ei, dar și despre ședința la care i-ar fi invitat pe ofițerii CNA, nu însă și pe șeful instituției. Dragalin a confirmat că a invitat într-o ședință reprezentanții CNA, nu și pe Iulian Rusu. Cel din urmă, potrivit șefei PA, odată venit la ședință „i-a rugat pe ofițeri să părăsească sala”. „A fost o situație regretabilă”, a spus Dragalin. 

Dragalin a declarat că luni, 5 iunie, la PA a avut loc o ședință săptămânală.

La 8 jumate eu mă întâlnesc cu colectivul din Procuratura Anticorupție, toți procurorii, ofițerii, consultanții, inclusiv de la oficiul nord și sud, care se conectează prin Zoom”, a comunicat Dragalin.

Șefa PA a spus colectivului că de mai multe ori s-au întâmplat situații, inclusiv una în care la ea pe masă a ajuns „o sesizare despre un avocat corupt”.

Acel avocat, de mai multe ori s-a întâmplat, e un fost procuror din Procuratura Anticorupție. Când ajunge așa ceva la mine pe masă mie îmi vine foarte greu să știu cu cine din Procuratura Anticorupție pot vorbi despre acest caz, cine se cunoaște cu acest avocat, fost procuror, pentru că eu nu-i cunosc. (…) O soluție care am propus-o a fost ca fiecare angajat să scrie o listă cu toate persoanele, rudele apropiate, nași, cumnați, pe care n-ar vrea să fie într-o poziție să-l investigheze. Am vorbit despre asta într-un ton… cu glumă și le-am spus că înțeleg că asta e viața noastră privată și ar fi poate straniu să scrii așa o listă și să o dai șefului tău. I-am asigurat că nu o să facem neapărat asta, dar vreau să se gândească și ei care ar fi o soluție”, a menționat Dragalin, în cadrul unor declarații din 9 iunie.

Ulterior, a comunicat șefa PA, pe Telegram au apărut informații despre declarațiile ei din ședință.

A apărut informația despre ce am spus eu în ședință, doar că versiunea care a apărut pe Telegram a fost una falsă. A spus că eu, o persoană isterică, am cerut la toți să-mi raporteze cine sunt cumetrii, nașii și restul și m-au acuzat pe mine că eu singură nu respect conflictul de interese și a făcut referință la două persoane – un nume îmi era cunoscut, a doua persoană eu nici nu știu cine-i”, a declarat șefa PA.

După ce s-a întâmplat scurgerea pe Telegram, Dragalin a menționat că îi era „foarte clar că cineva din colectivul PA a transmis informația la persoanele care gestionează canalele de Telegram și a transmis într-un format distorsionat”.

Am considerat necesar să am o ședință cu colectivul, să adresez această problemă, să discutăm ce s-a întâmplat”, a comunicat Dragalin.

Șefa PA a mai spus că a planificat o ședință obligatorie pentru miercuri la ora 9.

La ora 8 și 20 l-am sunat pe șeful organului biroului penal de la CNA. (…) L-am informat pe domnul Cuceaș că vreau să am o ședință, nu i-am spus tema. La 8 și 50, el mi-a confirmat printr-un mesaj că toți ofițerii sunt disponibili, dar m-a rugat să-l informez și pe directorul CNA Iulian Rusu pentru că asta ar fi corect. (…) La ora 9 întregul colectiv a venit la ședință. Eu am pus pe ecran, în spatele meu, postarea de pe Telegram. M-am uitat în sală și am rugat ca persoana care a scurs informația să ridice mâna. Clar lucru, nimeni nu a ridicat mâna. (…) Le-am spus că scurgerile de pe Telegram, cu care încearcă să mă intimideze, nu lucrează pentru că eu nu am nimic de ascuns. Nu este nimic cu ce pot fi șantajată”, a declarat șefa PA.

Potrivit Veronicăi Dragalin, la ora 9 și 25 au început să intre în sală ofițerii de urmărire penală a CNA.

La 9:30, domnul Cuceaș încă nu era în sală. La 9 și 32 a intrat în sală domnul Cuceaș și domnul Rusu. Domnul Rusu m-a rugat să vorbim și ne-am retras în în afara sălii. Am discutat despre faptul dacă eu în calitate de șefă a PA vreau să adresez careva lucruri administrative, despre gestionarea CNA-ului, ar fi corect să fie inclus și el în așa ședință. I-am spus că eu vreau să adresez lucruri operative, lucruri din dosar inclusiv informații din dosare penale. Totuși, domnul Rusu a insistat să fie prezent în ședință. (…) În momentul cela eu nu consideram corect să fie prezent la ședința”, a adăugat Dragalin.

Ulterior, potrivit șefei PA, Iulian Rusu „i-a rugat pe ofițeri să părăsească sala”. „Eu le-am spus că decizia de aparține lor. Ei s-au ridicat toți în picioare și au plecat. A fost o situație regretabilă”, a conchis Dragalin.

***

Tensiunile dintre CNA și PA au ieșit la iveală după ce, în timpul audierilor din Parlament care au avut loc în luna mai, șeful CNA, Iulian Rusu, s-a arătat nedumerit de relațiile „neclare” dintre instituția pe care o conduce și Procuratura Anticorupție și cea Generală. Oficialul susține că buna colaborare dintre cele trei instituții ale statului s-ar fi deteriorată, după ce colegii săi de la procuratură ar fi dat prioritate cazurilor de corupție mică, în defavoarea celor de rezonanță.

Rusu a declarat, tot atunci, că dosarul „Hotelul Național” este o rușine pentru tot sectorul justiției. Potrivit lui, cauza ar fi tratată superficial de PA și Procuratura Generală. Acuzațiile lui Rusu au fost respinse de Procuratura Generală și cea Anticorupție drept „denigrare nefondată”.

Ulterior, pe 7 ianuarie, în presă au apărut informații despre un presupus conflict între CNA și PA. Portalul realitatea.md a publicat un document despre care susține că este o plângere colectivă a unor angajați CNA pe numele șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, pe care o acuză de intimidare. Iar potrivit crime-moldova.com, Veronica Dragalin ar fi organizat o ședință la care i-ar fi invitat pe ofițerii CNA, nu însă și pe șeful instituției, Iulian Rusu, care însă ar fi venit neinvitat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: