Drumurile din Moldova, la cel mai scăzut nivel din Europa. Avertizarea Avocatului poporului
Full Article 3 minutes read

Drumurile din Moldova, la cel mai scăzut nivel din Europa. Avertizarea Avocatului poporului

Numărul-record de accidente rutiere din Moldova, soldate cu decese, provoacă îngijorare. Avocatul poporului Ceslav Panico a aunțat că, în 2022, în țara noastră s-a înregistrat aproape cea mai înaltă mortalitate în urma accidentelor rutiere din Europa – 83 de decese la un milion de oameni. În țările-membre UE, mai multe decese în rezultatul accidentelor rutiere s-au înregistrat doar în România. Precizările au fost făcute în raportul „Dreptul la viață, sănătate, siguranță și securitate în traficul rutier”, publicat pe 24 iunie. 

Unul din motivele invocate de Ceslav Panico pentru mortalitatea înaltă în urma accidentelor rutiere este calitatea joasă a drumurilor din Republica Moldova, care este sub cea din țările europene. Ombudsmanul a subliniat că, în 2024, țara noastră ocupă ultimul loc printre țările europene în ceea ce privește calitatea drumurilor, acumulând un punctaj de doar 2,6. La polul opus, cel mai bun rezultat l-a obținut Olanda – 6,4 puncte.

Avocatul poporului a indicat, în aceste condiții, asupra lipsei unei Strategii Naționale pentru Siguranță Rutieră actualizate. Acesta consideră că strategia elaborată pentru anii 2011 – 2020 este „depășită”.

Ceslav Panico este de părere că este necesară utilizarea conceptului „Safe System – Vision Zero”. „Conceptul ”Safe System – Vision Zero” stabilește că, accidentele rutiere se vor produce mereu, dar decesele și vătămările grave pot fi prevenite în mare măsură. Abordarea „sistemului sigur” vizează un sistem rutier mai puțin punitiv. Aceasta acceptă că oamenii fac greșeli, și susține o combinație de măsuri pe mai multe niveluri, pentru a preveni decesul persoanelor din cauza greșelilor lor, luând în considerare caracteristicile vulnerabilității umane”, se arată în raportul publicat de Avocatul poporului.

Ombudsmanul consideră, de asemenea, relevantă sporirea gradului de siguranță cu prvire la regulile securitate rutieră în rândul copiilor din Moldova. Potrivit lui, inițiativa ar trebui să fie manifestată de Ministerul Educației.

Totodată, Ceslav Panico a atras atenția asupra numărului tot mai mare de șoferi care se urcă la volan sub influența alcoolului. De asemenea, conform ombudsmanului, există încă problema coruperii la obținerea permiselor de conducere în țara noastră. În același timp, Avocatul poporului a încurajat activitatea „eficientă” a Serviciului de urgență 112, dar a remarcat necesitatea susținerii și dezvoltării sale continue.

***

Precizăm că, pe 18 iunie, prim-ministrul moldovean Dorin Recean a examinat un raport privind siguranța rutieră din Moldova și conceptul Programului național de siguranță rutieră. Premierul a spus că Moldova a făcut progrese în ultimii ani în ceea ce privește siguranța traficului rutier. Recean a mai spus că este necesar să se elaboreze un document care să definească și să planifice politica de siguranță rutieră a statului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: