După cinci ani, „teatru-spălătorie” revine la Chișinău. Programul spectacolelor

Teatrul independent „teatru-spălătorie” revine după cinci ani cu spectacole la Chișinău. Anunțul a fost făcut pe rețelele de socializare a instituției. 

Mai exact, trupa de actori va avea spectacole la Chișinău pe 14, 15 și 19 noiembrie. Aceștia au pregătit împreună cu Stagiunea de Teatru Politic din București un spectacol despre criza prețurilor la energia electrică, cine este responsabil, cine profită și cum va arăta viitorul nostru în context de ”austeritate energetică”.

Regia și snenografia îi aparține lui David Schwartz, iar textele sunt de Alice Monica Marinescu, Bogdan Georgescu, David Schwartz și Nicoleta Esinencu.

„14 noiembrie, 19:00, Casa de Cultură a Universității de Stat
15 noiembrie, 17:30, Universitatea de Stat, Bloc central, Aula 141”, se arată în anunțul publicat de teatru.

Iar pe 19 noiembrie, la ora 19:00, doritorii sunt așteptați la un spectacol radiofonic „Simfonia Progresului”. Acesta este rezultatul colaborării între „teatru-spălătorie” și platforma discursivă „Tentative Transmits” inițiată de Olivia Berkowicz și Marianna Feher. Tentative Transmits investighează memoria, practicile de solidaritate și fenomenele interculturale din regiunile Europei Centrale și de Est.

„Vă așteptăm la spectacole, fie la București, fie la Chișinău”, au scris reprezentanții teatrului.

Amintim că în luna mai 2022, teatrul independent „teatru-spălătorie” a fost apreciat cu premiul Tabori Prize. Potrivit organizatorilor, este cel mai important trofeu pentru teatrele independente și artiștii din Germania.

La Chișinău, platforma teatrului independent „teatru-spălătorie” s-a închis în anul 2017. Acest teatru este celebru pentru abordarea neordinară a temelor sociale, politice și istorice. În Moldova, acesta a activat mai mult de 7 ani. De atunci, trupa pune în scenă, periodic, spectacole în Chișinău și deseori în Germania.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

РБК

Putin a semnat un decret pentru combaterea cuvintelor străine: „Amenințare la adresa limbii ruse”

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat un decret privind aprobarea principiilor politicii lingvistice de stat. În document, utilizarea cuvintelor împrumutate din alte limbi este indicată drept una dintre amenințările la adresa limbii ruse, care susține „comunitatea cultural-civilizațională unitară a Lumii Ruse”, potrivit The Moscow Times.

În special, decretul menționează ca risc „utilizarea nejustificată în comunicarea oficială a cuvintelor străine care au echivalente uzuale în limba rusă, precum și a termenilor străini care nu apar în dicționarele normative”. Autoritățile intenționează astfel să reducă folosirea cuvintelor din alte limbi în discursul oficial.

În cadrul acestei politici lingvistice, Kremlinul plănuiește să promoveze limba rusă, pe care o cataloghează „o comoară națională a Rusiei și o bază a statalității ruse”, ca mijloc de comunicare între etnii în spațiul post-sovietic și să-i crească popularitatea în străinătate.

Totodată, documentul prevede crearea unei serii unificate de manuale școlare pentru limbile popoarelor Rusiei și o metodologie unificată de predare. În tastatura chirilică va fi alocat un spațiu special pentru literele limbilor naționale.

În iunie, Duma de Stat a adoptat o lege care restricționează folosirea cuvintelor străine în spațiul public, un pas descris drept „protecția limbii ruse de excesul de împrumuturi”. Legea impune limite în utilizarea cuvintelor străine pe afișe, etichete, reclame și în denumirile complexelor rezidențiale.

Tot în iunie, Putin a cerut renunțarea „consecventă la împrumuturile vulgare și mecanice din alte limbi, care nu îmbogățesc, ci murdăresc și denaturează limba rusă”. El a subliniat necesitatea folosirii alfabetului chirilic în spațiul public, în locul unui „amestec” de litere latine și alte simboluri.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: