După gaz se va scumpi lumina și căldura? Directorul Moldovagaz: „Creșterea va fi în lanț”
Full Article 5 minutes read

După gaz se va scumpi lumina și căldura? Directorul Moldovagaz: „Creșterea va fi în lanț”

Odată cu majorarea prețului pentru gaz, ar urma să se scumpească și căldura, iar după 1 aprilie – nu este exclus că și energia electrică. Declarația a fost făcută de către președintele Consiliului de administrație al companiei „Moldovagaz” Vadim Ceban, în cadrul ediției din 2 noiembrie a emsiunii „Puterea a patra” de la N4. Oficialul a vorbit și despre negocierile din Rusia, la care a participat împreună cu vicepremierul Andrei Spînu, despre eventuala amânare a implementării Pachetului Energetic 3 și a explicat din ce motiv formula de calcul convenită cu „Gazprom” este confidențială.

Mai mult de 10 lei/m3 pentru luna noiembrie?

Compania „Moldovagaz” este în curs de elaborare a calculelor cu privire la majorarea tarifului pentru gaz. În prezent, tariful este de 4,2 lei per m3 (fără TVA). Potrivit legii, „Moldovagaz” se adresează la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), care verifică calculele și, dacă acestea corespund metodologiei, aprobă tariful solicitat.

Întrebat cu cât se va majora tariful, directorul „Moldovagaz” a răspuns: „Foarte bună întrebare. Acum analizăm diferite opțiuni, inclusiv având în vedere că trebuie să facem un pronostic pentru anul viitor, pentru că din anul curent au mai rămas doar două luni. Este un exercițiu foarte complex, luăm la bază atât cotațiile petrolului, pe piața spot. Nu uitați că joacă rol și cursul valutar, volumele care vor fi consumate, vremea…”.

Întrebat dacă prețul ar putea fi mai mare de 10 lei per m3, acesta a răspuns: „Poate fi, dar nu vă pot spune acum ferm”.

Vadim Ceban a fost întrebat și dacă majorarea prețului la gaz va atrage și o scumpire a energiei electrice. Acesta a menționat că actualul contract dintre „Moldelectrica” și Centrala de la Cuciurgan este valabil până pe 1 aprilie 2022.

„Eu nu pot comenta, pentru că nu răspund de controlul electroenergetic. Consider că prețul va rămâne neschimbat până la 1 aprilie”, a răspuns directorul „Moldovagaz”.

În ceea ce privește agentul termic, scumpirea este inevitabilă: „Evident… Dar nu în așa proporție cum a crescut prețul pentru gaz. Trebuie să vedem care este structura componentă a gazului la centralele termo-energetice. Va fi și acolo o creștere a tarifului. Creșterea va fi în lanț”, a mai spus Vadim Ceban.

Oficialul a mai spus că formula de calcul a prețului este secretă, pentru că așa și-au dorit și „Moldovagaz” și „Gazprom”: „Contractul este confidențial și noi vom anunța lunar care este prețul. Pentru că au fost foarte multe speculații pe parcursul acestei perioade. (…) Dacă va fi timpul, noi vom cere de la „Gazprom”, ce ține de formulă, să deschidem. Dar acum nu este timpul”.

Despre amânarea implementării Pachetului Energetic 3

Vadim Ceban a negat faptul că în cadrul negocierilor cu „Gazprom”, partea moldovenească și-ar fi asumat amânarea implementării Pachetului 3 Energetic.

„Nu prevede și nu poate să prevadă contractul respectiv… nu are nimic în comun cu Pachetul 3 energetic. Cu atât mai mult cu cât un operator de transport gaze, care este licențiat de către ANRE, cum este „Vestmoldtransgaz”, este certificat după Pachetul 3. De aceea, să spunem că R. Moldova nu implementează Pachetul 3 Energetic nu este corect. Dar sunt anumite elemente și probleme de implementare de către doi operatori. Aici avem „Moldovatransgaz”, care este compania noastră fiică și avem „Tiraspoltransgaz”, care la fel este compania noastră fiică și operator de sistem. Iată aici sunt multe întrebări, pe care urmează doi acționari să le rezolve”, a conchis Ceban.

Despre negocierile de la Sankt Petersburg

Președintele Consiliului de administrație al „Moldovagaz” a declarat că este pentru prima oară când partea moldovenească și reprezentanții „Gazprom”, discută toate problemele cu care se confruntă compania.

„Am lucrat foarte mult la anumite elemente, pentru că au fost lucruri principiale și pentru partea noastră și pentru Gazprom. Pot menționa că este prima dată când doi acționari ai companiei „Moldovagaz” s-au așezat la masa de negocieri și au discutat toate problemele activității „Moldovagaz”. Consider că este foarte benefic și va da o posibilitate pentru ca următoarea perioadă să rezolvăm acele probleme istorice și să mergem la o treaptă nouă de dezvoltare”, a menționat acesta.

Vadim Ceban a mai menționat că, în cadrul negocierilor, au existat și discuții tête-à-tête  între Miller și Spînu.

***

Amintim că, pe 29 octombrie, după trei zile de negocieri la Sankt Petersburg, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că contractul dintre „Gazprom” și „Moldovagaz” va fi prelungit pentru 5 ani și „va fi utilizată formula de preț propusă de partea moldovenească”. Ulterior, oficialul a precizat că, pentru luna noiembrie, prețul va constitui circa $450/1000 m3 de gaz.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: