„Eliberarea mea convine fiecărui cetățean al țării, în afară de Plahotniuc”. Când va fi eliberat Platon și cum a ajuns martor-cheie în alt dosar
Full Article 7 minutes read

„Eliberarea mea convine fiecărui cetățean al țării, în afară de Plahotniuc”. Când va fi eliberat Platon și cum a ajuns martor-cheie în alt dosar

Omul de afaceri Veaceslav Platon a devenit unul dintre martorii-cheie în dosarul împotriva lui Vladimir Plahotniuc. Acesta afirmă că fostul președinte al PDM nu a plecat din politica moldovenească. Mai mult, acesta coordonează plecarea deputaților din formațiunea pe care a condus-o, dar și obstrucționarea activității Procuraturii Generale și a Curții Constituționale. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8, care a fost difuzată pe 25 mai. NM a pregătit o sinteză a celor mai importante dintre acestea.

Despre influența lui Vladimir Plahotniuc

„Oamenii nu înțeleg însemnătatea lui Vladimir Plahotniuc în istoria acestei țări, dar ea este foarte mare. Aceste 11 luni care au trecut din iunie, oamenii s-au relaxat foarte mult, iar Plahotniuc își arată performanțele în Parlament. Acesta arăta din nou cat este de puternic, câtă influență are și cum manevrează hățurile politicii moldovenești”, a declarat Veaceaslav Platon.

Potrivit surselor sale, Veaceaslav Platon confirmă informațiile precum că Vladimir Plahotniuc se află în Statele Unite ale Americii. Chiar și în aceste condiții, fostul lider PDM ar avea pârghii prin care influențează politica moldovenească.

„Plecarea deputaților, tentativele de înlocuire a procurorului general. El lucrează în baza multor parametri și exploatează acest stat. El este la telefon cu Andrian Candu, cu Vladimir Cebotari, cu Ilan Șor. Toate sunt coordonate reciproc, se înțeleg care și unde merge, cine cu cine vorbește, cine și cui plătește, cum se aranjează anumite scheme”, susține omul de afaceri.

În opinia lui Veaceaslav Platon, procurorul general Alexandru Stoianoglo urma să fie înlocuit cu ajutorul Curții Constituționale. Astfel, judecătorii urmau să declare neconstituțională numirea acestuia la șefia procuraturii, însă planul a eșuat.

„Societatea și oamenii influenți și-au manifestat nemulțumirea față de aceste lucruri și s-a întâmplat ceea ce trebuia să se întâmple într-un stat democratic. Scenariul a fost altul. Știu că au fost tentative de a-l îndepărta pe Stoianoglo de la șefia Procuraturii Generale. Scenariul a fost ca CC să decidă neconstituționalitatea numirii procurorului”.

În concluzie, Veaceaslav Platon susține că nu intenționează să se răzbune, dar își dorește ca „dreptate să învingă”.

Cum Șor și Plahotniuc ar presa justiția

Omul de afaceri Veaceslav Platon susține că este martorul principal pe marginea celor trei dosare penale care au fost intentate pe numele fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc. Acesta susține că, pe parcursul anchetării, Ilan Șor și fostul lider PDM au încercat să mituiască mai multe persoane, să aplice amenințări, tentative de influențare a martorilor și distrugere a materialelor de anchetă.

„Există o împotrivire nebună. Nu vă imaginați prin ce au trecut acei procurori, conducerea procuraturii generale. Există presiune, sabotaj, să vă povestesc în condiții obișnuite nu mă veți crede”, a menționat Veaceslav Platon.

Deși nu a semnat o declarație prin care acesta nu ar avea dreptul să divulge informații din dosarele lui Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon afirmă că este „legat” și nu poate să facă mai multe dezvăluiri pentru a nu periclita bunul mers al anchetei.

„Am fost interogat timp de 10 ore”

Cât despre faptul că este unul dintre martorii principali în cazul celor trei dosare intentate pe numele lui Vlad Plahotniuc, Veaceslav Platon susține că a fost interogat timp de zece ore.

„Am fost interogat de două ori a câte cinci ore. M-a interogat procurorul general, un adjunct al procurorului general, trei procurori de la Procuratura Anticorupție și doi reprezentanți de la CNA. Iată așa o echipă. Am oferit informații desfășurate despre schemele legate de furtul miliardului, cum a fost realizat furtul, cum a fost camuflat totul și ce urme au lăsat”, a adăugat Platon.

Când crede Platon că va fi eliberat

Omul de afaceri Veaceaslav Platon susține că persoanele responsabile i-au spus că nu va fi eliberat din închisoare până în momentul în care organele de drept nu vor identifica adevăratele persoane implicate în cazul jafului bancar, dar și dovezi în acest sens.

„La final, după ce am fost audiat, i-am întrebat: eu am depus toate mărturiile, dovezile nevinovăției mele, procurorii au confirmat că așa este, când voi fi eliberat? Mi-au zis că informațiile trebuie verificate. Ce trebuie să verifici aici? Pentru aceasta este nevoie de două, trei zile de verificări. Era sfârșit de ianuarie”, afirmă Platon.

Veaceaslav Platon a povestit și despre momentul în care a fost anunțat de către autorități că nu va fi eliberat, chiar dacă ar fi nevinovat.

„Eram dezamăgit, am lăsat mâinile în jos. Am avut speranțe mari că uite, a venit un procuror general nou, am demonstrat tot, procurorii lui au confirmat că informațiile corespund. Mi s-a spus: ne cerem scuze, prietene, însă, până nu demonstrăm, nu doar nevinovăția ta, dar și cine este vinovat și să adunăm dovezile necesare. Nu înțelegeam de ce și cum”, a adăugat omul de afaceri.

„Eliberarea mea convine fiecărui cetățean al țării, în afară de Plahotniuc”, a mai spus Platon.

Din condamnat, în martor-cheie împotriva lui Plahotniuc și Șor

Veaceaslav Platon afirmă că a luat parte la identificarea unor dovezi care demonstrează vinovăția fostului lider PDM.

„Am înțeles că nu am de ales și le-am propus să particip. Le-am spus: am un bagaj de cunoștințe suficient de mare în domeniul sistemului bancar. Sunt pregătit să vă ajut, să vă pun la dispoziție toate schemele, toate căile pentru a fi totul clar pentru că angajații dvs. se vor clarifica încă foarte mult timp cu asta. Ei nu au studii specializate în acest domeniu, iar în cazul meu nimeni nu poate spune că nu pricep în sistemul bancar. Noi am demonstrat că compania Zenit îi aparține lui Plahotniuc și Șor. Toate resursele financiare pe care le-a primit compania Zenit de la BEM prin intermediul Victoriabank au ajuns în utilitatea lor”, a spus Veaceslav Platon.

De asemenea, Platon consideră că procurorii vor reuși să elucideze și alte episoade din „furtul miliardului”.

„Am participat personal, am negociat. Plahotniuc îmi spunea: „Iată, există un martor”. Dar în toate episoadele nu există altă persoană care să fi avut un contact direct cu „Plahiș”. În afară de Candu, Iaralov și Șor”, a menționat Platon.

Omul de afaceri susține că Șor și Iaralov ar trebui învinuiți pentru faptul că au făcut parte dintr-un grup criminal organizat. Potrivit lui Platon, Ilan Șor i se adresa cu „șeful” lui Vladimir Plahotniuc.

Despre pachetul negru pentru Dodon

Veaceslav Platon a refuzat să presupună ce putea fi în punga pe care Plahotniuc i-a oferit-o lui Igor Dodon în imaginile video publicate de deputatul Iurie Reniță. El a menționat că secvența a apărut anume acum pentru a distrage atenția de la alte subiecte.

„Nu vreau să fiu de partea cuiva. Știu un singur lucru: Igor Dodon a numit un procuror general independent, ceea ce în țara asta nu s-a mai întâmplat”, a subliniat Platon.

Acesta a mai spus că Vladimir Plahotniuc ar deține imagini compromițătoare cu foarte multe persoane.

De asemenea, Platon a refuzat să comenteze dacă a oferit vreodată mită unor judecători sau procurori. El a mai spus că timp de 10 ani nu s-a întâlnit cu nimeni dintre oamenii apropiați lui Igor Dodon. Totuși, acesta a relatat că în 2019 a avut o întrevedere cu Vladimir Țurcan, care atunci era deputat PSRM și membru al Comisiei de anchetă pentru elucidarea jafului bancar.

***
Amintim că, pe 18 mai, procurorul general Alexandr Stoianoglo a anunțat că dosarul în privința cetățeanului Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate și în acest sens va fi inițiată procedura de revizuire a sentinței. Totodată, el a declarat că unul dintre principalii beneficiari ai „furtului miliardului” este Vladimir Plahotniuc.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: