Republica Moldova va cumpăra din nou energie electrică de la Nuclearelectrica din România. Pentru prima dată, compania de stat Energocom a rezervat cote de energie de la Nuclearelectrica. Astfel, din luna octombrie, Energocom va cumpăra 10 MW bandă, iar în lunile următoare această cantitate ar putea crește.
Compania de stat Energocom a anunțat, pe 18 septembrie, o „premieră pentru interconexiunea sistemelor electroenergetice ale Republicii Moldova și România”.
„SA Energocom a rezervat o parte din capacitatea lunară pentru luna octombrie în vederea achiziționării energiei electrice de la Nuclearelectrica, din România. Această procedură a presupus depunerea unei garanții bancare și participarea la o licitație organizată de operatorul sistemului de transport al României, Transelectrica, în urma căruia SA Energocom a fost declarată câștigătoare. Astfel, rezervarea pentru prima dată a capacității lunare are loc respectând regulamentele UE, procedeu similar utilizat și în cazul procedurilor de alocare a capacităților zilnice odată cu sincronizarea Republicii Moldova la sistemul european continental ENTSO-E, în martie 2022. Prin licitarea capacităților se urmărește obținerea unor condiții transparente și non-discriminatorii pentru toți participanții pe piață”, au comunicat reprezentanții Energocom.
Se menționează că, din luna octombrie, Energocom va cumpăra 10 MW bandă (intervalul de 24/24 ore), iar în lunile următoare această cantitate ar putea crește în funcție de necesitățile interne.
„Prețul energiei de la Nuclearelectrica este plafonat de o ordonanță de urgență, la 400 RON/MWh (nota red. aproximativ 80 de euro/MWh)”, au precizat reprezentanții companiei.
***
Republica Moldova a cumpărat energie electrică de la Nuclearelectrica și în ianuarie 2023 la preț de circa 90 EUR/MWh. Detalii AICI. Ulterior, și în luna aprilie 2023, Energocom a cumpărat electricitate de la Nuclearelectrica – circa 17,4 mii MWh, cu aproximativ 91 de euro/ MWh. Detalii AICI. În septembrie curent, ministrul Energiei Victor Parlicov declara că suspendarea tranzitului de gaze prin Ucraina poate duce la oprirea producției de energie electrică la Centrala de la Cuciurgan din regiunea transnistreană. În acest caz, Chișinăul va trebui să caute o alternativă pe piața europeană, care ar putea duce la creșterea prețurilor la energie pentru consumatori, a mai spus Parlicov. Detalii AICI.
Precizăm că, la sfârșitul anului 2024, expiră contractul de tranzit de gaz rusesc, prin Ucraina, spre Europa. În contextul invaziei ruse din Ucraina, oficiali de la Kiev au declarat de mai multe ori că țara nu va negocia o prelungire a contractului. Gazul rusesc, care tranzitează Ucraina, ajunge inclusiv în Republica Moldova, mai exact, în regiunea transnistreană. Deși malul drept al Nistrului a renunțat la consumul de gaz rusesc, acesta achiziționează energie de la Centrala de la Cuciurgan, care utilizează gaz rusesc.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!