Erdogan, după discuțiile cu Zelenski: „Ucraina merită, fără îndoială, să fie membru NATO”
Full Article 2 minutes read

Erdogan, după discuțiile cu Zelenski: „Ucraina merită, fără îndoială, să fie membru NATO”

Ucraina „merită, fără îndoială, să fie membru NATO”, a declarat vineri președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, după întrevederea cu omologul său ucrainean, Vladimir Zelenski, la Istanbul.  La următorul summit din Lituania, liderii Alianței Nord-Atlantice sunt așteptați să confirme că „Ucraina se va alătura într-o zi la NATO”, scrie Radio Svoboda cu referire la Associated Press.

Potrivit sursei citate, Erdogan a mai spus că se lucrează pentru a prelungi acordul cu cereale, după expirarea acestuia pe 17 iulie. Potrivit acestuia, subiectul va fi unul prioritar și la întâlnirea sa cu președintele rus, Vladimir Putin, care urmează să aibă loc în Turcia în august.

„Sperăm că acordul va fi prelungit nu o dată la două luni, ci cel puțin o dată la trei”, a adăugat Erdogan.

Anterior, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că nu există „de facto” nicio șansă de a prelungi acordul cu cereale, „pentru că ceea ce ni s-a promis nu s-a făcut”.

Un alt punct al negocierilor prezidențiale a fost schimbul de prizonieri. „Lucrăm la întoarcerea prizonierilor noștri, a prizonierilor politici, a tătarilor din Crimeea”, a spus Zelenski. Erdogan a remarcat că ar putea discuta acest lucru cu Putin prin telefon chiar înainte de întâlnirea lor programată, scrie Reuters.

Precizăm că liderii NATO se vor reuni într-un summit la Vilnius pe 11 și 12 iulie, unde ar urma să ia decizii cruciale pentru Alianță. Pe agenda întrunirii se regăsesc noile planuri de apărare în situația unui atac al Rusiei, aderarea Suediei la NATO, o eventuală invitație lansată Ucrainei pentru aderare, creșterea capacității de producție militară a statelor membre, dar și noi garanții de securitate pentru Kiev.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: