„Este prematur”. Prima reacție a Liliei Pogolșa la propunerea de separare a Ministerului Culturii
Full Article 2 minutes read

„Este prematur”. Prima reacție a Liliei Pogolșa la propunerea de separare a Ministerului Culturii

Ministrul în exercițiu al Educației, Culturii și Cercetării, Lilia Pogolșa a comentat, în premieră, petiția online inițiată de fostul secretar de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC) în guvernul Sandu, Victoria Nagy-Vajda. În cadrul ediției din 18 februarie a emisiunii „Puterea a Patra”, șefa MECC a declarat că nu crede că un minister al Culturii ar soluționa problema oamenilor din acest domeniu. În plus, aceasta a atras atenția că ar fi nevoie de fonduri suplimentare, bani care nu sunt prevăzuți în bugetul de stat, notează IPN.

Lilia Pogolșa consideră că instituirea unui minister separat al culturii nu este o soluție pentru acest domeniu.

„Domeniul culturii a fost unul dintre cele mai afectate domenii, dar oamenii culturii trebuie să înțeleagă că problemele din domeniul culturii nu depind de existența sau de absența unui minister al culturii”, a declarat Lilia Pogolșa.

Mai mult, oficialul spune că o astfel de divizare necesită fonduri suplimentare, bani care nu sunt prevăzuți în bugetul de stat pentru anul 2021.

„Acum este prematur să vorbim despre apariția unui minister separat al culturii, deoarece pentru a diviza Ministerul Educației, Culturii și Cercetării ar trebui planificate surse financiare. Crearea unui minister separat atrage după sine costuri”, a declarat Lilia Pogolșa.

***

Recent, fostul secretar de stat al MECC) în guvernul Sandu, Victoria Nagy-Vajda, a inițiat o petiție online, prin care se cere separarea domeniului de activitate cultură de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și reînființarea Ministerului Culturii.

Autoarea petiției susține că sectorul cultural are nevoie urgentă de o relansare din temelii: „Lipsa unui minister profesionist dedicat sectorului cultural poate cauza pierderi irecuperabile ale monumentelor istorice, prin demolare sau incendiu, tragedie care s-a și întâmplat în 2020, odată cu incendiul clădirii istorice a Filarmonicii Naționale. Lipsa investițiilor în acest sector poate cauza și alte daune și tragedii, inclusiv umane”.

Până în prezent, 465 de persoane au semnat petiția. Autoarea își propune să colecteze 3 mii de semnături.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: