Este sau nu corupere electorală? Ce spune CEC despre campania de 5 mln lei lansată de Guvern în ajun de alegeri

Lansarea campaniilor guvernamentale în ajunul alegerilor, cum este cazul inițiativei „Moldova Poate”, nu poate fi automat calificată drept corupere electorală, susține președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman. Ea afirmă că fiecare situație trebuie evaluată în funcție de conținutul acțiunii, momentul în care are loc și prevederile legale. Or, spune președinta autorității electorale, măsurile executive nu pot fi blocate doar pentru că în fiecare an au loc alegeri.

„Aici trebuie să privim lucrurile, ce spune noțiunea de corupere electorală, să vedem când are loc această acțiune.  Pentru că aici vorbim fie de corupere, fii de utilizare de resurse administrative.  Și atunci când mergem pe prevederile Codului electoral, ale Codului contravențional, atunci putem să ne pronunțăm cu exactitate dacă este sau nu este. (…) Noi având alegeri în fiecare an, ar reiși că nu ar trebui să fie majorări de salarii sau alocații sau acele subvenții care se dau, pentru că poate fi interpretat ca și mită electorală. Cred că ajungem totuși aici pe extreme. Trebuie să facem deosebire când o persoană vine și propune bani pentru ca să fie exprimat votul într-un anumit mod și activitatea executivului”, a declarat președinta CEC în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”, de la Jurnal TV.

Amintim că purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a anunțat, pe 21 mai, lansarea unei campanii de informare națională, intitulată „Moldova poate”. Scopul acesteia este să explice cetățenilor, într-un limbaj accesibil, cum funcționează statul și impactul reformelor implementate în viața cotidiană, dar și să promoveze colaborarea cu Uniunea Europeană. Potrivit Guvernului, campania de informare are un buget total de 5 milioane de lei și este „apolitică”.

Lansarea campaniei Guvernului a venit la doar o zi după ce partidul aflat la guvernare – Acțiune și Solidaritate – a anunțat că pornește în campanie în toată țara, în contextul alegerilor din septembrie.

Cele două campanii, anunțate la diferență de doar o zi, au stârnit critici. Partidul de guvernare a fost acuzat că ar fi intrat deja în campania electorală pentru alegerile parlamentare din luna septembrie curent, deși legea permite agitația doar după înregistrarea oficială a candidaților/partidelor în cursa electorală. Liderul PAS, Igor Grosu, a neagat acuzațiile, pe 22 mai. Potrivit lui, campania „Împreună avem grijă de viitorul Moldovei” este o „campanie de comunicare”. Formațiunea și-a asumat să raporteze toate cheltuielile transparent.

Contactat de NM, expertul Promo-Lex Nicolae Panfil a atras atenția că, deși astfel de campanii sunt legale, PAS ar trebui să fie precaut în privința mesajelor care ar putea sugera folosirea resurselor administrative în scop electoral.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc la 28 septembrie. Potrivit legislației, campania electorală va începe cu 30 de zile până la scrutin.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Eric Vryn/Getty Images

Inundații în Texas: cel puțin 24 de persoane au murit; peste 20 de copii sunt dați dispăruți

În partea centrală a statului Texas, SUA, pe 4 iulie, a avut loc o inundație majoră cauzată de o ploaie torențială. Potrivit BBC, cel puțin 24 de persoane au murit, iar alte 25 sunt date dispărute. Conform informațiilor din presă, au dispărut aproximativ 23 de persoane dintr-o tabără creștină de vară pentru fete, Camp Mystic, situată în această zonă. Salvatorii au reușit să evacueze 237 de persoane.

„Râul Guadalupe din Hunt continuă să crească rapid și a atins a doua cea mai mare cotă din întreaga istorie a măsurătorilor, depășind nivelul inundațiilor din 1987”, au anunțat despre inundații reprezentanții Serviciului Național de Meteorologie al SUA.

Guvernatorul statului Texas, Greg Abbott, a numit evenimentul o catastrofă și a semnat o declarație de urgență, oferind salvatorilor acces la toate resursele necesare. Guvernatorul a promis, de asemenea, că căutările persoanelor dispărute vor continua neîntrerupt. Pentru salvarea și evacuarea locuitorilor, în stat au fost implicate elicoptere și vehicule militare tactice. În total, serviciile de urgență au salvat 237 de persoane.

Președintele SUA, Donald Trump, a numit inundațiile „șocante și îngrozitoare”. În tot statul, evenimentele festive dedicate Zilei Independenței de 4 iulie au fost anulate.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: