BBC

Este sau nu eficient vaccinul AstraZeneca pentru vârstnici? Precizările OMS

Organizația Mondială a Sănătății recomandă utilizarea vaccinului AstraZeneca, dezvoltat de Universitatea din Oxford, și pentru persoanele de peste 65 de ani. De asemenea, experții OMS susțin că dozele pot fi folosite chiar și în țările în care există cazuri de infectare cu noile tulpini de coronavirus, scrie Digi24, cu trimitere la BBC.

„Nu există niciun motiv să nu recomandăm utilizarea acestuia chiar și în țările care au noile mutații”, a spus dr. Alejandro Cravioto, președintele grupului de experți al OMS.

Recomandările OMS vin în contextul în care s-a vehiculat că vaccinul AstraZeneca nu ar fi eficient la persoanele în vârstă sau în țările unde sunt prezente tulpinile din Marea Britanie sau Africa de Sud.

Vaccinul dezvoltat de Universitatea din Oxford a fost aprobat de mai multe țări și de UE, însă în multe state s-a recomandat folosirea pentru categoriile sub 65 sau chiar sub 55 de ani.

„Acest studiu a fost conceput pentru a evalua eficacitatea (vaccinului) împotriva tuturor formelor de gravitate ale bolii, dar mărimea redusă a eșantionului nu a permis evaluarea specifică a eficacității vaccinului împotriva formelor grave de Covid-19. Ținând cont de aceasta, OMS recomandă în prezent utilizarea vaccinului chiar dacă tulpinile noi de coronavirus sunt prezente într-o țară”, susține grupul de experți al OMS.

Recent, Africa de Sud a oprit vaccinările cu AstraZeneca, după ce testele ar fi arătat că vaccinul nu oferă o protecție foarte bună în cazul tulpinii sud-africane a virusului SARS-CoV-2.

De cealaltă parte, compania AstraZeneca a respins aceste informații și a argumentat că preparatul a fost aprobat de Comitetul pentru vaccinare și imunizare din Marea Britanie pentru vaccinarea persoanelor vârstnice. Pe 29 ianuarie, UE a aprobat preparatul produs de AstraZeneca pentru imunizarea persoanelor cu vârsta de peste 18 ani.

Amintim că, în prima jumătate a anului curent, Moldova va primi 156 de mii de doze de vaccin împotriva coronavirusului, produs de compania Oxford/AstraZeneca, prin platforma COVAX.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Noi detalii în cazul elevei agresate în curtea școlii. MEC: Agresorii sunt din cinci licee, victima beneficiază de consiliere psihologică

Ministrul Educației, Dan Perciun, a anunțat că a fost deschis un dosar penal în cazul elevei agresate fizic și umilite în curtea unei școli. Potrivit oficialului, toți tinerii implicați sunt din cel puțin cinci instituții de învățământ diferite, iar autoritățile colaborează cu Poliția pentru identificarea acestora. Totodată, Perciuna precizat că victima beneficiază de consiliere psihologică, iar autoritățile vor desfășura și audieri, urmând să fie aplicate și sancțiuni.

„Acum suntem în etapă în care, alături de Poliție, identificăm toate persoanele care au fost implicate în acel incident. Toți tinerii care au participat sunt tineri din mai multe instituții de învățământ, implicați din cel puțin 5 instituții de învățământ la această etapă. Știu că este deschis și un dosar penal pe acest caz, pentru că ceea ce s-a întâmplat este, într-adevăr, extrem de grav și se va solda cu consecințe”, a subliniat ministrul.

În același timp, Ministerul Educației oferă sprijin psihologic pentru eleva agresată, prin intermediul Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică.

„Oferim tot suportul necesar din partea Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică, prin consiliere psihologică, pentru tânăra care a fost expusă acestui comportament brutal și facem tot posibilul pentru ca să depășească această situație extrem de gravă”, a precizat Perciun.

Ministrul a menționat că, în perioada următoare, vor avea loc audieri toți cei implicați, urmând să fie aplicate sancțiuni.

„Urmează, pe parcursul săptămânii viitoare, pe măsură ce sunt identificați toți cei implicați, să aibă loc audieri, interviuri cu ei, să stabilim alături de poliție toate circumstanțele incidentului, să înțelegem ce a stat la baza acestui incident, cum s-au regăsit tineri din atât de multe instituții de învățământ în același loc, în aceeași perioadă, și, bineînțeles, vor urma discuții în colectivele școlare și vor urma discuții și cu părinții acestor copii, pentru a înțelege ce urmează să se întâmple, ca asta să nu se repete pe viitor, iar acolo unde este cazul să fie aplicate sancțiuni sau alte forme de responsabilizare”, a subliniat ministrul Perciun.

***

Amintim că pe rețelele de socializare au apărut imagini video în care o elevă este bătută, împinsă și umilită chiar în curtea unei școli. Deocamdată, nu se cunoaște cu exactitate nici în ce instituție a avut loc incidentul, nici când. Ministerul Educației a anunțat că colaborează îndeaproape cu poliția pentru investigarea cazului, în timp ce Direcția generală educației a Primăriei Chișinău promite sancțiuni.

În înregistrările video se observă cum două eleve se bat, în timp ce alți elevi, adunați în jur, le încurajează. Una dintre fete este lovită din mai multe direcții, este împinsă, iar la final este forțată să se așeze în genunchi în fața celeilalte și să-și ceară scuze.

Cu o reacție a venit și Direcția generală educație, tineret și sport a Primăriei Chișinău. Aceasta a informat că sprijină ancheta pentru ca toți cei implicați, inclusiv instituția unde a avut loc incidentul, să fie identificate.

De asemenea, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, s-a sesizat din oficiu în legătură cu cazul de violență asupra unei eleve, agresată și umilită în curtea unei școli. Potrivit Ombudsmanului Copilului, cazul va fi examinat prin prisma modului în care instituția de învățământ a prevenit și a răspuns situației. Totodată, Coroi a condamnat utilizarea imaginilor în scop politic, dar și distribuirea de către unele instituții media a acestora fără a fi blurate fețele, expunând astfel copiii participanți.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: