Ex-președintele Igor Dodon a dat în judecată Autoritatea Națională de Integritate
Full Article 3 minutes read

Ex-președintele Igor Dodon a dat în judecată Autoritatea Națională de Integritate

Ex-președintele Igor Dodon, a contestat la Curtea de Apel Chișinău actul Autorității Naționale de Integritate din decembrie 2022, prin care este acuzat de faptul că ar deține o avere nejustificată în sumă de peste un milion de lei. A confirmat acest lucru pentru Radio Chișinău avocatul fostului lider al socialiștilor, Nicolae Posturusu. Potrivit cererii, Igor Dodon a cerut instanței să anuleze actul de constatare al ANI ca fiind unul ilegal.

Avocatul Nicolae Posturusu a declarat că Igor Dodon a dat în judecată Autoritatea Națională de Integritate, la 30 decembrie, solicitând instanței anularea actului prin care fostul președinte este acuzat de faptul că ar deține o avere nejustificată în sumă de peste un milion de lei, ca fiind ilegal.

Purtătorul de cuvânt al ANI-ului, Victor Moloșag, a precizat că instituția a fost înștiințată despre acest lucru la 4 ianuarie curent.

La începutul lunii trecute, ANI a anunțat că inspectorii de integritate au constatat existența unei diferențe substanțiale și deținerea averii nejustificate, în sumă de peste 1 milion de lei, pentru anii fiscali 2017, 2018, 2019 între averea dobândită și veniturile obținute în perioada 2016 –2020 de către Igor Dodon și familia sa.

Atunci, fostul șef de stat a declarat că familia sa nu are ce să ascundă și că este deschisă să pună la dispoziția organelor orice informație.

ANI a confirmat, prin declarația lor, că eu și familia mea nu deținem alte active decât cele declarate oficial. Am prezentat dovezi privind suma de peste un milion de lei, care au fost numite „nejustificate”, dar ANI-ul nu le-a luat în calcul, dar în judecată lucrul acesta îl vom demonstra”, a spus Dodon.

***

Fostul președinte figurează într-un dosar penal în care este învinuit de îmbogățire ilicită, corupere pasivă, trădare de patrie și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală. Asta după ce în mai 2020 deputatul Iurie Reniță a publicat un video în care se vede cum Igor Dodon primește o pungă neagră de la fostul politician Vlad Plahotniuc.

Pe 27 iunie curent, Procuratura Generală a anunțat că fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon s-a ales cu încă un dosar. Acestuia i-a fost înaintată învinuirea în săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, în cadrul dosarului penal denumit „Energocom”.

Igor Dodon pledează nevinovat și califică dosarele deschise pe numele său drept „politice”. Potrivit lui, acuzațiile au fost înaintate „la comandă”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: