„Există informații că ar fi coordonat de serviciile speciale rusești”. Un deputat PAS cere explicații privind dosarul lui Platon
Full Article 3 minutes read

„Există informații că ar fi coordonat de serviciile speciale rusești”. Un deputat PAS cere explicații privind dosarul lui Platon

Deputatul din fracțiunea Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco a expediat o scrisoare procurorului general, Alexandr Stoianoglo, prin care cere detalii despre dosarul în care este vizat omul de afaceri Veaceslav Platon. O copie a acesteia a fost publicată de Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

„Este îngrijorătoare încercarea de disculpare a lui Veaceslav Platon. Și nu este vorba doar de dosarul „furtului miliardului”, ci și în alte cauze penale unde sunt preponderent ilustrate acţiunile criminale ale lui Veaceslav Platon. Între altele, acesta a recunoscut chiar și public implicarea sa în cadrul operaţiunilor criminale prin interviul acordat din instituţia penitenciară”, a scris deputatul.

Sergiu Litvinenco mai scrie că ar exista anumite informații, potrivit cărora „disculparea lui Platon ar fi coordonată de către serviciile speciale ale Federației Ruse, al cărui agent ar putea fi Platon”.

„Totodată, după eliberare, Veaceslav Platon ar putea fi inclus în programul de protecție a martorilor, fiindu-i asigurate pază, locuință confortabilă și alte servicii care urmează a fi suportate de către stat. De asemenea, există riscul precum că eliberarea lui Platon ar putea avea un efect catastrofal asupra economiei și a sistemului financiar-bancar al Republicii Moldova”, a avertizat Litvinenco.

Parlamentarul a cerut procurorului general să explice care sunt temeiurile procesual-penale care stau la baza inițierii revizuirii cauzei penale în care este vizat Platon, în ce alte cauze penale are statut procesual de bănuit, învinuit Veaceslav Platon și dacă în situaţia eliberării lui Veceslav Platon, va fi aplicată în privința acestuia vreo măsură preventivă.

Desigur că este bine dacă într-adevăr se avansează în ceea ce privește tragerea la răspundere penală a lui Vladimir…

Gepostet von Sergiu Litvinenco am Montag, 15. Juni 2020

Fostul secretar de stat al Ministerul Justiției, Nicolae Eșanu a criticat demersul lui Sergiu Litvinenco.

„Dacă doriți să-l ajutați pe dl Platon să poată să pretindă la CEDO că nu a avut parte de un proces echitabil, ați ales cea mai bună cale. Demersul este cu atât mai straniu, deoarece presupun că cunoașteți că procurorul general o să vă spună că nu poate să vă remită informații despre acțiunile procesuale privind dosarele aflate pe rol”, a comentat acesta.

Amintim că, pe 11 iunie, presa a scris că procurorul general, Alexandr Stoianoglo a depus un demers privind suspendarea executării sentinței de către omul de afaceri Veaceslav Platon.

Pe 18 mai, procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a declarat că dosarul impotriva lui Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate.

Într-un interviu publicat pe 26 mai, Platon a spus că persoanele responsabile i-au spus că nu va fi eliberat din închisoare până în momentul în care organele de drept nu vor identifica adevăratele persoane implicate în cazul jafului bancar, dar și dovezi în acest sens.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: