Litvinenco în parlament
Максим Андреев, NewsMaker

„Există informații că ar fi coordonat de serviciile speciale rusești”. Un deputat PAS cere explicații privind dosarul lui Platon

Deputatul din fracțiunea Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco a expediat o scrisoare procurorului general, Alexandr Stoianoglo, prin care cere detalii despre dosarul în care este vizat omul de afaceri Veaceslav Platon. O copie a acesteia a fost publicată de Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

„Este îngrijorătoare încercarea de disculpare a lui Veaceslav Platon. Și nu este vorba doar de dosarul „furtului miliardului”, ci și în alte cauze penale unde sunt preponderent ilustrate acţiunile criminale ale lui Veaceslav Platon. Între altele, acesta a recunoscut chiar și public implicarea sa în cadrul operaţiunilor criminale prin interviul acordat din instituţia penitenciară”, a scris deputatul.

Sergiu Litvinenco mai scrie că ar exista anumite informații, potrivit cărora „disculparea lui Platon ar fi coordonată de către serviciile speciale ale Federației Ruse, al cărui agent ar putea fi Platon”.

„Totodată, după eliberare, Veaceslav Platon ar putea fi inclus în programul de protecție a martorilor, fiindu-i asigurate pază, locuință confortabilă și alte servicii care urmează a fi suportate de către stat. De asemenea, există riscul precum că eliberarea lui Platon ar putea avea un efect catastrofal asupra economiei și a sistemului financiar-bancar al Republicii Moldova”, a avertizat Litvinenco.

Parlamentarul a cerut procurorului general să explice care sunt temeiurile procesual-penale care stau la baza inițierii revizuirii cauzei penale în care este vizat Platon, în ce alte cauze penale are statut procesual de bănuit, învinuit Veaceslav Platon și dacă în situaţia eliberării lui Veceslav Platon, va fi aplicată în privința acestuia vreo măsură preventivă.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=819399831918785&id=100015463279463

Fostul secretar de stat al Ministerul Justiției, Nicolae Eșanu a criticat demersul lui Sergiu Litvinenco.

„Dacă doriți să-l ajutați pe dl Platon să poată să pretindă la CEDO că nu a avut parte de un proces echitabil, ați ales cea mai bună cale. Demersul este cu atât mai straniu, deoarece presupun că cunoașteți că procurorul general o să vă spună că nu poate să vă remită informații despre acțiunile procesuale privind dosarele aflate pe rol”, a comentat acesta.

Amintim că, pe 11 iunie, presa a scris că procurorul general, Alexandr Stoianoglo a depus un demers privind suspendarea executării sentinței de către omul de afaceri Veaceslav Platon.

Pe 18 mai, procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a declarat că dosarul impotriva lui Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate.

Într-un interviu publicat pe 26 mai, Platon a spus că persoanele responsabile i-au spus că nu va fi eliberat din închisoare până în momentul în care organele de drept nu vor identifica adevăratele persoane implicate în cazul jafului bancar, dar și dovezi în acest sens.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Comisia Europeană, precizări pentru NewsMaker privind interdicția lui Ceban în Schengen: „E responsabilitatea statelor membre”

Comisia Europeană a răspuns solicitării NewsMaker privind interdicția primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și spațiul Schengen. Comisia a subliniat că aplicarea acestor măsuri este „responsabilitatea” statelor membre Schengen, care pot restricționa intrarea persoanelor considerate „o amenințare la ordinea publică sau securitatea internă”.

Este important de menționat că înregistrarea interdicțiilor de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS) este responsabilitatea statelor membre Schengen.

În conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, statele membre pot restricționa intrarea persoanelor considerate o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceasta include și autoritatea de a introduce astfel de persoane în SIS, pentru a le împiedica accesul, dacă sunt evaluate ca prezentând un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională.

O condiție esențială pentru intrarea în Spațiul Schengen este ca o persoană să nu fie înscrisă în SIS și să nu fie identificată ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Prin urmare, persoanele care îndeplinesc oricare dintre aceste criterii nu pot intra în Spațiul Schengen”, subliniază Comisia.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Ceban a declarat pe 10 iulie că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: