Donald Trump

Expert economic, explicație despre taxele impuse de Trump Moldovei: „Nu ține de negocieri politice”

Tarifele vamale impuse de SUA sunt rezultatul unei metodologii aritmetice, iar modelul se aplică în același mod pentru toate țările, în funcție de balanța comercială cu Statele Unite, și nu are legătură cu negocierile politice, explică expertul economic Stas Madan. Într-o postare pe rețelele sociale, Madan a detaliat formula prin care sunt calculate tarifele comerciale pentru diverse țări, inclusiv pentru Moldova.

„Am văzut afirmații că iaca – “moldovenii sunt varză la negocieri cu noua administrație Trump”, de asta avem unul din cele mai mari tarife la exporturile noastre aplicate – de 31%. Nu o să dau apreciere relațiilor actuale moldo-americane – diplomația noastră poate că nu are relații prea bune cu noua administrație SUA, dar ele nu au nicio legătură cu logica aplicării tarifului de 31%”, a scris Madan în postarea sa.

Potrivit specialistului, formula se aplică prin raportul dintre deficitul comercial al SUA pe care îl are cu o anumită țară și valoarea importurilor din aceea țară. Rezultatul este un procent, care apoi este împărțit la doi pentru a ajunge la tariful final.

În cazul Uniunii Europene, de exemplu, deficitul comercial al SUA față de UE în 2024 a fost de aproximativ 235,6 miliarde de dolari, ceea ce a dus la un tarif de 20%.

Cazul Republicii Moldova și cum s-a ajuns la tariful de 31%:

„În anul 2024 din perspectiva SUA, exporturile SUA către Republica Moldova au totalizat aproximativ 53,6 milioane de dolari, iar importurile SUA din Republica Moldova au totalizat aproximativ 142 milioane de dolari. Acest lucru a dus la un deficit comercial al SUA de aproximativ 88,4 milioane de dolari față de Republica Moldova. Dacă împărțim 88,4 la 142 și înmulțim la 100% obținem 62% care stau în dreptul Republicii Moldova în tabelele prezentate de președintele SUA. Mai departe, tariful de 31% a fost aplicat prin împărțirea celor 62% la 2”, a explicat Stas Madan.

Madan a mai accentuat că aceste calcule sunt făcute din perspectiva SUA și pot varia de la o țară la alta. Diferențele apar din modul în care fiecare țară calculează exporturile și importurile. SUA folosește metoda CIF (Cost, Insurance, and Freight) pentru importuri, care include costurile de transport internațional și asigurare, în timp ce Moldova raportează exporturile în regim FOB (Free on Board), adică doar valoarea mărfii la ieșirea din țară, fără a lua în calcul costurile suplimentare de transport și asigurare. Aceasta explică discrepanțele între valorile comerciale raportate de cele două țări.

„Având în vedere distanța mare dintre Moldova și SUA, transporturile, logistica și asigurarea crește substanțial valoarea bunurilor de la ieșirea din țară până la intrarea în țara de destinație. De aici și diferențele și explicația că atât din perspectiva noastră, cât și a SUA, ambii avem deficit comercial în statistici unii cu alții”, a subliniat expertul.

Pe 2 aprilie, președintele american Donald Trump a anunțat introducerea unor tarife vamale asupra importului de mărfuri în SUA. Trump consideră că partenerii comerciali profită de America, deoarece îi vând mai multe mărfuri decât cumpără de la ea, iar tarifele lor vamale sunt mai ridicate decât cele americane. Tarifele „de răspuns” impuse astăzi au scopul de a echilibra regulile jocului, a declarat președintele SUA. 

Pentru China, tarifele vamale vor fi de 34%, pentru Uniunea Europeană – 20%, iar pentru Marea Britanie – 10%. Cele mai ridicate tarife sunt impuse Cambodgiei – 49%, Vietnamului – 46% și Sri Lankăi 44%. Tarifele vamale vor afecta și Moldova – 31%, Kazahstanul – 27% și Ucraina – 10%. Federația Rusă nu se regăsește pe lista țărilor afectate de taxele vamale. 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: