g4media.ro

Explozie puternică la cea mai mare rafinărie din România. Populația este informată să stea în case și să închidă geamurile (FOTO/VIDEO)

O explozie s-ar fi produs, vineri, la Rafinăria Petromidia din Năvodari, România. Din primele informații, două persoane au fost rănite, informează Digi24.

Ministrul de Interne al României Lucian Bode și șeful Departamentului Situații de Urgență (DSU) Raed Arafat s-au deplasat la fața locului.

Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, a declarat că ar fi vorba de două persoane rănite în explozie. Unul dintre răniți a suferit arsuri pe aproximativ 45% din suprafața corpului, scrie Pro TV.

La fața locului au fost trimise opt autospeciale de stingere, două ambulanțe SMURD și 1 unitate de terapie intensivă mobilă.

Autorițățile au emis o avertizare de tip RO-Alert prin care populația este informată să nu se apropie la mai puțin de 1.000 de m, să stea în case și să închidă geamurile.

Petromidia este în prezent cea mai mare rafinărie din România. Rafinăria este operată de Rompetrol Rafinare. Compania este deţinută de KMG International (54,63%; direct şi indirect) şi de statul român prin Ministerul Energiei (44,69%).

Rompetrol este principala marcă a KMG International, grup deţinut de KazMunayGas, compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan. La Petromidia s-au procesat anul trecut procesat 4,8 milioane de tone de materii prime (1,16 mil. tone de benzină şi peste 2,6 mil. tone de motorină şi combustibil de aviaţie).

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

La un an de la tragedia de la Botanica, procurorii nu au niciun bănuit în cazul morții copilului electrocutat în parc

În luna iulie, pe 18, se împlinește un an de la tragedia din parcul „Sarmizegetusa” din sectorul Botanica, unde doi copii au fost electrocutați, iar unul dintre ei a decedat la spital. Până acum au fost audiați martori și dispuse expertize. Persoane cu statut procesual de bănuit sau învinuit nu există. Informația a fost comunicată pentru NewsMaker de purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Violina Moraru.

Într-un comentariu pentru NewsMaker, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale a amintit că, pe 19 iulie 2024, organul de urmărire penală al Inspectoratului de Poliție Botanica a pornit urmărirea penală în baza art. 257 alin. (4) din Codul penal, pe faptul „dării în folosinţă a caselor de locuit, a obiectivelor industriale, a construcţiilor în domeniul transporturilor şi energeticii, a altor construcţii în stare necalitativă, neterminate sau necorespunzând condiţiilor proiectului de către conducătorii organizaţiilor de construcţie, conducătorii de şantier şi persoanele cu funcţie de răspundere care exercită controlul calităţii în construcţii, fapte care au cauzat decesul unei persoane”.

„Urmare a modificărilor legislative privind competența organelor de urmărire penală, la data de 07 septembrie 2024, cauza penală a fost expediată pentru examinare în continuare organului de urmărire penală al CNA sub conducerea Procuraturii municipiului Chișinău. Până la moment, pe caz au fost audiați martori, au fost dispuse expertizele relevante. Persoane cu statut procesual de bănuit sau învinuit nu sunt”, a precizat reprezentanta Procuraturii Generale.

Ea a adăugat că urmărirea penală continuă și că „urmare a concluziilor experților de profil în cadrul expertizelor dispuse, va putea fi adoptată o soluție pe caz”.

***

Amintim că pe 18 iulie 2024, doi copii – o fetiță de 11 ani și un băiețel de 6 ani au fost electrocutați în timp ce se jucau în parcul „Sarmizegetusa” din sectorul Botanica al Chișinăului. Minorii au fost transportați la spital. La scurt timp, fetița a decedat. Poliția a declarat că minorii ar fi atins fire care au produs un scurtcircuit. Oamenii legii declarau că a fost inițiat un proces penal pentru a stabili toate circumstanțele.

Primăria Chișinău declara că nu era vorba despre cabluri care atârnau.

La câteva zile după tragedie, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Violina Moraru, preciza că polițiștii investighează dacă construcțiile din domeniul energeticii din parc au fost date în folosință corespunzător, dacă alte construcții de la fața locului sunt calitative și dacă au fost finalizate conform prevederilor proiectului. Totodată, a declarat că vinovații riscă până la 10 ani de închisoare.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: