Extrageri cu abateri la Cariera Micăuți. Un grup de deputați a mers la fața locului
Full Article 2 minutes read

Extrageri cu abateri la Cariera Micăuți. Un grup de deputați a mers la fața locului

Membrii Comisiei de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile și determinarea impactului asupra mediului au efectuat o vizită de lucru la S.A. ”Cariera Micăuți”. Aceștia au constatat abateri de la normele legale.

În cadrul examinării situației de pe teritoriul carierei au participat și reprezentanții Ministerului Mediului, Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Agenției pentru Geologie și Resurse Minerale și Agenției de Mediu. De asemenea, au fost invitați administratorii S.A. ”Cariera Micăuți” și companiei ”Ex-Stone”.

Membrii Comisiei de anchetă au remarcat faptul că activitățile de extracție a zăcămintelor minerale la această carieră s-au desfășurat cu numeroase abateri de la normele legale, pe perioada activității S.A. ”Cariera Micăuți”, efectuând extragerea zăcământului de calcar brut pentru construcții pe terenuri agricole fără schimbarea destinației acestora și fără compensarea pierderilor pentru scoaterea acestora din circuitul agricol. De asemenea, au fost încălcate limitele perimetrului minier și a proiectelor de recultivare a terenurilor, prejudiciind astfel statul.

„Comisia de anchetă va continua efectuarea vizitelor de documentare, cu antrenarea în activitate a autorităților statului responsabile de domeniu, și pe teritoriul altor cariere de extracție a zăcămintelor minerale”, se arată într-un comunicat de presă publicat pe site-ul Legislativului.

***

În aprilie 2021, deputatul PAS Lilian Carp și ex-deputatul Platformei DA Alexandr Slusari au blocat drumul către  cariera din Micăuți (raionul Strășeni ), unde se exploatează piatră și piatră zdrobită. Deputații au spus că cariera funcționează ilegal și intenționează să împiedice intrarea camioanelor acolo. Într-un interviu acordat pentru NM, Slusari susținea că, potrivit deciziei din 25 ianuarie a Inspectoratului pentru Protecția Mediului din cadrul Ministerului Agriculturii, compania Cariera Micăuți SA, care deține cariera, ar trebui să suspende lucrările. Potrivit acestuia, compania lucrează ilegal.

De cealaltă parte, avocatul companiei Cariera Micăuți a negat acuzatiile deputaților Alexandru Slusari și Lilian Carp precum că piatra este extrasă ilegal. Reprezentanții societății pe acțiuni susțin că lucrează legal în baza unui contract cu Ministerul Agriculturii. Aceștia i-au acuzat pe parlamentari de lobby pentru interesele unui „grup de oameni” care vor să oprească activitatea carierei.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: