Andrei Mardari / NewsMaker

UPDATE „Faceți rezerve de apă”. Ceban susține că Apă-Canal a fost deconectat de la energia electrică

Primarul capitalei Ion Ceban a lansat un apel către locuitorii capitalei și i-a îndemnat să facă rezerve de apă. Potrivit edilului, apa de la robinete va fi disponibilă încă 6-7 ore, până când sistemul de aprovizionare va avea de suferit.

UPDATE Premier Energy îl contrazice pe Ion Ceban:

  • Premier Energy precizează că ambele locuri de consum al energiei electrice preconizate a fi deconectate astăzi vizează doar blocul administrativ al SA „Apă-Canal Chișinău”, nefiind afectat în niciun mod procesul tehnologic de funcționare a sistemelor de apeduct, canalizare și furnizare a agentului termic.

Ion Ceban a anunțat că întreprinderea Apă-Canal a fost deconectată, pe 2 februarie, de la energia electrică.

„Vreau să mă adresez acum locuitorilor mun. Chișinău, agenților economici, celor care sunt beneficiari ai serviciului de apă și canalizare Apă Canal. Îmi pare rău să vă aduc la cunoștință că, în acest moment, Apă-Canal Chișinău este deconectat de la energia electrică. Am înțeles că de dimineață au primit indicații de la Spînu și Gavriliță să deconecteze. Asta înseamnă că în cel mult 6-7 ore, dacă se întâmplă, sistemul de aprovizionare cu apă va avea de suferit enorm”, a declarat Ceban.

Edilul a îndemnat locuitorii Chișinăului să facă rezerve de apă „pentru că în cel mult 6-7 ore pot să existe probleme semnificative. Atâta timp cât sistemul hidraulic funcționează, atâta timp vom avea apă în mun. Chișinău. Faceți, vă rog, rezerve de apă”, a conchis Ceban.

NM a solicitat un comentariu din partea guvernului cu privire la acuzațiile lui Ion Ceban. De menționat că Premier Energy nu a comentat deocamdată situația.

UPDATE Ion Ceban a publicat imagini video în care sunt văzuți câțiva muncitori ai Premier Energy operează deconectările.

Amintim că datoria Apă-Canal față de Premier Energy se ridică la circa 70 mln de lei. Primarul Ion Ceban a cerut de mai multe ori Guvernului achitarea datoriei „Apă-Canal”. Premierul Natalia Gavrilița a declarat că problema este responsabilitatea primăriei și a adăugat că va avea loc o inspecție financiară, pentru a vedea cauza acumulării datoriilor.

De menționat că, pe 11 ianuarie,  Agenția Națională pentru Reglementarea în Energetică (ANRE) a majorat tarifele. Consumatorii casnici achită pentru apă și canalizare un tarif în mărime de 15,30 lei/m3 (+4,61 lei/m3 față de tariful în vigoare).

Anterior, locuitorii capitalei achitau pentru serviciile de apă 8 lei și 65 de bani, iar pentru cele de canalizare 2 lei și 4 bani.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: