UPDATE „Faceți rezerve de apă”. Ceban susține că Apă-Canal a fost deconectat de la energia electrică
Full Article 3 minutes read

UPDATE „Faceți rezerve de apă”. Ceban susține că Apă-Canal a fost deconectat de la energia electrică

Primarul capitalei Ion Ceban a lansat un apel către locuitorii capitalei și i-a îndemnat să facă rezerve de apă. Potrivit edilului, apa de la robinete va fi disponibilă încă 6-7 ore, până când sistemul de aprovizionare va avea de suferit.

UPDATE Premier Energy îl contrazice pe Ion Ceban:

  • Premier Energy precizează că ambele locuri de consum al energiei electrice preconizate a fi deconectate astăzi vizează doar blocul administrativ al SA „Apă-Canal Chișinău”, nefiind afectat în niciun mod procesul tehnologic de funcționare a sistemelor de apeduct, canalizare și furnizare a agentului termic.

Ion Ceban a anunțat că întreprinderea Apă-Canal a fost deconectată, pe 2 februarie, de la energia electrică.

„Vreau să mă adresez acum locuitorilor mun. Chișinău, agenților economici, celor care sunt beneficiari ai serviciului de apă și canalizare Apă Canal. Îmi pare rău să vă aduc la cunoștință că, în acest moment, Apă-Canal Chișinău este deconectat de la energia electrică. Am înțeles că de dimineață au primit indicații de la Spînu și Gavriliță să deconecteze. Asta înseamnă că în cel mult 6-7 ore, dacă se întâmplă, sistemul de aprovizionare cu apă va avea de suferit enorm”, a declarat Ceban.

Edilul a îndemnat locuitorii Chișinăului să facă rezerve de apă „pentru că în cel mult 6-7 ore pot să existe probleme semnificative. Atâta timp cât sistemul hidraulic funcționează, atâta timp vom avea apă în mun. Chișinău. Faceți, vă rog, rezerve de apă”, a conchis Ceban.

NM a solicitat un comentariu din partea guvernului cu privire la acuzațiile lui Ion Ceban. De menționat că Premier Energy nu a comentat deocamdată situația.

UPDATE Ion Ceban a publicat imagini video în care sunt văzuți câțiva muncitori ai Premier Energy operează deconectările.

Amintim că datoria Apă-Canal față de Premier Energy se ridică la circa 70 mln de lei. Primarul Ion Ceban a cerut de mai multe ori Guvernului achitarea datoriei „Apă-Canal”. Premierul Natalia Gavrilița a declarat că problema este responsabilitatea primăriei și a adăugat că va avea loc o inspecție financiară, pentru a vedea cauza acumulării datoriilor.

De menționat că, pe 11 ianuarie,  Agenția Națională pentru Reglementarea în Energetică (ANRE) a majorat tarifele. Consumatorii casnici achită pentru apă și canalizare un tarif în mărime de 15,30 lei/m3 (+4,61 lei/m3 față de tariful în vigoare).

Anterior, locuitorii capitalei achitau pentru serviciile de apă 8 lei și 65 de bani, iar pentru cele de canalizare 2 lei și 4 bani.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: