Proteste Agricultorii
Максим Андреев, NewsMaker

Federația Națională a Fermierilor din Moldova amenință cu proteste de amploare

Federația Națională a Fermierilor din Moldova (FNFM) acuză Guvernul și Parlamentul că nu au reușit să identifice soluții pentru depășirea crizei din domeniul agriculturii. Într-o declarație publicată pe 9 aprilie, reprezentanții acesteia denunță presiuni din partea autorităților, în special a Ministerului de Interne asupra participanților la protestele de anul trecut. În cazul în care nu vor fi auziți, agricultorii amenință cu proteste.

Potrivit FNFM, fermierii reușesc cu greu să efectueze lucrările agricole de primăvară, care sunt în plină desfășurare. O bună parte dintre ei nu pot demara lucrările agricole din cauza lipsei mijloacelor de producție și financiare.

„Instituțiile statului responsabile de sectorul agricol, Guvernul și Parlamentul au demonstrat atitudini lipsite de răspundere pentru identificarea soluțiilor reale de depășire a crizei din agricultură. În locul întreprinderii de acțiuni urgente și consistente de acordare de sprigin agricultorilor Ministerul de Interne, în persoana Departamentului general de urmărire penală, acum în plină primăvară a deschis dosare penale fermierilor, mecanizatorilor care pe bună dreptate au protestat în anul 2020”, se arată în declarație.

FNFM condamnă amenință cu proteste: „În cazul în care autoritățile statului, în special Ministerul de Interne, nu va încetă să facă presiuni și urmăriri ale participanților la protestele din 2020, își rezervă dreptul în perioada următoare (…) să cheme toți fermierii la acțiuni ample de protest în toiul campaniei agricole de primăvară, iar urmările acestor acțiuni să și le asume autoritățile statului care ignorează solicitările noastre”.

Declarația este semnată de către Valeriu Cosarciuc, președintele FNFM.

În dimineața de 9 aprilie, mai mulți agricultori au venit în capitală, fiind citați la Direcția generală urmărire penală. Imagini live au fost publicate pe Facebook de liderul Partidului Democrația Acasă Vasile Costiuc.

Protestele agricultorilor au început încă vara, însă s-au intensificat pe parcursul lunii decembrie, când aceștia și-au adus tehnica agricolă în Piața Marii Adunări Naționale, iar ulterior, în fața parlamentului. Ciocniri violente s-au produs pe 16 decembrie în fața clădirii parlamentului. Mai mulți agricultori au urcat cu tractoarele pe scările din fața legislativului. Polițiștii au recurs la gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea.

Fermierii susțin că ajutorul oferit de guvern în contextul secetei din acest an este insuficient. Ei au cerut compensații de 3000 de lei per hectar și s-au pronunțat împotriva inițiativei anterioare a guvernului de a majora cota TVA de la 8 la 12%. Manifestanții au avut, însă, și revendicări politice. Aceștia au solicitat demiterea guvernului Chicu, lucru care s-a și întâmplat pe 24 decembrie.

Cu toate acestea, fostul președinte Igor Dodon a precizat că decizia nu a avut legătură cu protestele. PSRM a acuzat că în spatele protestelor inițiate de agricultori ar fi PAS și Maia Sandu, declarații negate de către aceștia, dar și de către fermieri.

Pe 30 decembrie, agricultorii și-au retras tehnica agricolă din centrul capitalei.

Pe 1 februarie, reprezentanții agricultorilor s-au întâlnit cu ministrul de Interne Pavel Voicu. Fermierii au cerut ca sancțiunile aplicate protestatarilor să fie revăzute, pe motiv că aceștia nu au bani ca să le plătească. 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Noi detalii în cazul elevei agresate în curtea școlii. MEC: Agresorii sunt din cinci licee, victima beneficiază de consiliere psihologică

Ministrul Educației, Dan Perciun, a anunțat că a fost deschis un dosar penal în cazul elevei agresate fizic și umilite în curtea unei școli. Potrivit oficialului, toți tinerii implicați sunt din cel puțin cinci instituții de învățământ diferite. Totodată, Perciun a precizat că victima beneficiază de consiliere psihologică, iar autoritățile vor desfășura audieri cu tinerii implicați, urmând să fie aplicate și sancțiuni.

„Acum suntem în etapă în care, alături de Poliție, identificăm toate persoanele care au fost implicate în acel incident. Toți tinerii care au participat sunt tineri din mai multe instituții de învățământ, implicați din cel puțin 5 instituții de învățământ la această etapă. Știu că este deschis și un dosar penal pe acest caz, pentru că ceea ce s-a întâmplat este, într-adevăr, extrem de grav și se va solda cu consecințe”, a subliniat ministrul.

În același timp, Ministerul Educației oferă sprijin psihologic pentru eleva agresată, prin intermediul Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică.

„Oferim tot suportul necesar din partea Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică, prin consiliere psihologică, pentru tânăra care a fost expusă acestui comportament brutal și facem tot posibilul pentru ca să depășească această situație extrem de gravă”, a precizat Perciun.

Ministrul a menționat că, în perioada următoare, vor avea loc audieri toți cei implicați, urmând să fie aplicate sancțiuni.

„Urmează, pe parcursul săptămânii viitoare, pe măsură ce sunt identificați toți cei implicați, să aibă loc audieri, interviuri cu ei, să stabilim alături de poliție toate circumstanțele incidentului, să înțelegem ce a stat la baza acestui incident, cum s-au regăsit tineri din atât de multe instituții de învățământ în același loc, în aceeași perioadă, și, bineînțeles, vor urma discuții în colectivele școlare și vor urma discuții și cu părinții acestor copii, pentru a înțelege ce urmează să se întâmple, ca asta să nu se repete pe viitor, iar acolo unde este cazul să fie aplicate sancțiuni sau alte forme de responsabilizare”, a subliniat ministrul Perciun.

***

Amintim că pe rețelele de socializare au apărut imagini video în care o elevă este bătută, împinsă și umilită chiar în curtea unei școli. Deocamdată, nu se cunoaște cu exactitate nici în ce instituție a avut loc incidentul, nici când. Ministerul Educației a anunțat că colaborează îndeaproape cu poliția pentru investigarea cazului, în timp ce Direcția generală educației a Primăriei Chișinău promite sancțiuni.

În înregistrările video se observă cum două eleve se bat, în timp ce alți elevi, adunați în jur, le încurajează. Una dintre fete este lovită din mai multe direcții, este împinsă, iar la final este forțată să se așeze în genunchi în fața celeilalte și să-și ceară scuze.

Cu o reacție a venit și Direcția generală educație, tineret și sport a Primăriei Chișinău. Aceasta a informat că sprijină ancheta pentru ca toți cei implicați, inclusiv instituția unde a avut loc incidentul, să fie identificate.

De asemenea, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, s-a sesizat din oficiu în legătură cu cazul de violență asupra unei eleve, agresată și umilită în curtea unei școli. Potrivit Ombudsmanului Copilului, cazul va fi examinat prin prisma modului în care instituția de învățământ a prevenit și a răspuns situației. Totodată, Coroi a condamnat utilizarea imaginilor în scop politic, dar și distribuirea de către unele instituții media a acestora fără a fi blurate fețele, expunând astfel copiii participanți.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: