Femeia care a pierdut sarcina în săptămâna 36 și a cărei rude acuză spitalul raional din Căușeni de malpraxis se află internată în secția de reanimare și terapie intensivă a Institutului Mamei și Copilului din Chișinău. Potrivit reprezentanților instituției medicale, pacienta este sub monitorizare continuă și i se administrează un tratament de înaltă complexitate, adaptat la severitatea stării sale. Cazul a fost făcut public de sora femeii, care susține că pacienta a fost lăsată nesupravegheată timp de două zile la spitalul din Căușeni. „A stat copilul prea mult în ea, s-a pornit infecția și i-a afectat foarte multe organe”, a spus sora femeii. Spitalul din Căușeni a respins toate acuzațiile, menționând că din momentul în care pacienta s-a adresat instituției „s-a început declanșarea nașterii”.
Șefa Serviciul Comunicare din cadrul Institutului Mamei și Copilului din Chișinău, Natalia Lesnic, a declarat pentru NewsMaker că pacienta se află în secția de reanimare și terapie intensivă, sub monitorizare continuă a personalului medical.
Pacientei i se administrează un „tratament de înaltă complexitate, adaptat la severitatea statusului funcțional”.
Reprezentanta Institutului a menționat că nu poate oferi alte informații despre starea pacientei „întrucât acestea constituie date cu caracter personal, protejate conform legislației în vigoare”. „Pacienta nu a acceptat furnizarea informației”, a adăugat reprezentanta instituției medicale.
***
Pe 20 mai, ProTV Chișinău a relatat despre cazul unei femei de 35 de ani, care și-a pierdut fătul fiind însărcinată în 36 de săptămâni. Sora acesteia a acuzat medicii de la spitalul din Căușeni de malpraxis.
Ea a relatat că sora sa a chemat ambulanța după ce nu a mai simțit bătăile inimii copilului. A fost preluată din satul Răscăieți, raionul Ștefan Vodă, și transportată la spitalul din Ștefan Vodă, unde s-a constatat că inima fătului nu mai bătea. Ulterior, pacienta a fost transferată la spitalul raional din Căușeni, unde s-a confirmat moartea antenatală a fătului.
Sora femeii susține că femeia a fost lăsată fără supraveghere două zile, sâmbătă și duminică. Potrivit acesteia, i s-ar fi spus că „momentan pe loc medicul nu este” și că „ce nu știți că e sâmbătă și duminică”. De asemenea, sora a menționat că pacientei i s-au administrat pastile, făcând referire la medici. Cazul s-ar fi petrecut pe 17 și 18 mai. Spitalul din Căușeni a declarat că pacientei i-au fost administrate preparate pentru declanșarea nașterii și că tot procesul a durat 48 de ore, adică pe parcursul zilelor de sâmbătă și duminică. Pacienta a născut fătul mort în ziua de luni, la două zile după confirmarea morții antinatale.
La câteva ore, starea de sănătate a femeii s-a agravat, a spus sora acesteia. Femeia a fost transferată la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău, unde a fost operată de urgență și se afla în reanimare.
„A stat copilul prea mult în ea, s-a pornit infecția și i-a afectat foarte multe organe. Are rinichii blocați, ficatul, ea rămâne fără de uter. Nu-i destul că a trecut printr-o tragedie foarte mare că și-a pierdut copilul … cu ce traume rămâne”, a spus sora femeii. Spitalul din Căușeni a negat acuzațiile potrivit cărora, în weekend, în instituția medicală nu se afla vreun medic responsabil să monitorizeze gravida, menționând că, din momentul în care pacienta s-a adresat instituției, „s-a început declanșarea nașterii”.