Fermierii vor primi bani și nu motorină din Rusia. La ce înțelegere au ajuns Igor Dodon și șeful „Lukoil”?
Full Article 2 minutes read

Fermierii vor primi bani și nu motorină din Rusia. La ce înțelegere au ajuns Igor Dodon și șeful „Lukoil”?

Agricultorii din Republica Moldova care au fost afectați de secetă vor primi bani din contul ajutorului oferit de Rusia, și nu motorină, așa cum s-a vehiculat inițial. Despre acest lucru a anunțat președintele Igor Dodon, în cadrul ediției din 30 septembrie a emisiunii „ГЛАВНЫЙ ВОПРОС с Юлией Федоровой” de la NTV Moldova. Șeful statului a precizat că distribuirea motorinei ar provoca cheltuieli suplimentare. În plus, agricultorii vor avea posibilitatea să cumpere motorină de la compania „Lukoil”, cu o reducere de 10-12%.

„Ideea mea era ca fermierii să primească motorină pentru semănăturile de toamnă, dar acest lucru ar însemna o procedură foarte lungă: cheltuieli pentru transport, găsirea unui loc în Moldova unde să fie păstrată, să împarți tuturor… asta ar însemna minimum 2,5-3 luni și cheltuieli mari. De aceea am solicitat și am convins partenerii noștri din Rusia că dacă sunt gata să ne ajute – să transfere acești bani pe contul special deschis de Ministerul Finanțelor. Iar din acest cont, conform unor criterii clare, vom împărți această sumă bănuț cu bănuț fermierilor care au nevoie de ajutor”, a declarat Igor Dodon.

Șeful statului a precizat că în zilele următoare premierul Ion Chicu va avea o discuție cu omologul său din Rusia, Mihail Mișustin și urmează să pună la punct toate detaliile privind acest subiect.

„Ce să facă cu acești bani, fermierii urmează să decidă. Dacă vor vrea să cumpere motorină… am avut alaltăieri o întâlnire cu șeful companiei „Lukoil”și l-am rugat pe Feiruz Isaev să ofere o reducere agricultorilor care vor primi acest ajutor din Rusia. Noi le vom da o listă a celor care au primit banii din Rusia, iar Lukoil va fi gata să acorde acestor întreprinderi reduceri de 10-12% pentru motorina pe care o vor cumpăra până pe 1 mai 2021”, a explicat Dodon.

Amintim că, pe 28 septembrie, președintele Rusiei Vladimir Putin a anunțat că Moscova va oferi agricultorilor din Republica Moldova motorină în valoare de circa 5,4 mln de euro. Liderul de la Kremlin i-a cerut lui Igor Dodon lista întreprinderilor agricole care au fost cel mai mult afectate de secetă.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: