Festivalul Moldox a dat startul celei de-a șasea ediții
Full Article 5 minutes read

Festivalul Moldox a dat startul celei de-a șasea ediții

Am revenit din nou în sala de cinema la cea de-a șasea ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar Moldox, care a debutat ieri, 8 Septembrie la Cahul cu proiecții documentare în premieră, discuții publice pe subiecte actuale, laboratoare de film documentar, oaspeți și cineaști naționali și internaționali. Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc la Palatul de Cultură „N. Botgros” din or. Cahul, cu participarea mai multor reprezentanți ai industriei cinematografice, a autorităților locale, a organizatorilor și a partenerilor de dezvoltare.

Directorul Festivalului, Maxim Cîrlan a deschis seara cu un discurs despre amploarea pe care a luat-o festivalul în ultimii ani și schimbările în bine aduse pentru orașul Cahul. „De fiecare dată când sunt întrebat de ce organizăm Festivalul anume la Cahul, am tendința să răspund – pentru că este orașul meu de băștină, dar nu este doar acest motiv. Pe ediție ce trece, ne convingem că festivalul a prins rădăcini aici și a generat schimbări nu doar pentru viața socială și cultură, dar și pentru infrastructura orașului, așa că suntem motivați să vedem prin ce alte transformări va trece orașul Cahul în continuare”. De asemenea, directorul festivalului a ținut să mulțumească tuturor partenerilor care fac posibilă organizarea acestuia, dar și desfășurarea atelierelor de film documentar, atât de necesare dezvoltării industriei cinematografice locale.

Festivalul Moldox a dat startul celei de-a șasea ediții

Despre eveniment și importanța acestuia pentru Cahul a vorbit și primarul orașului, Nicolae Dandiș care a menționat că: „Festivalul Moldox nu este doar o carte de vizită pentru oraș, dar și o platformă de conexiune și discuții pentru noi colaborări cu partenerii internaționali”. Primarul a mai adăugat că pe lângă misiunea culturală a Festivalului, acesta pune în lumină problemele cu care se confruntă locuitorii orașului și care ulterior sunt soluționate.

Prezentă la Ceremonia de deschidere, noua ambasadoare a Regatului Suediei în Republica Moldova, Katarina Fried a vorbit despre cât de importante sunt astfel de evenimente pentru susținerea economiei creative, mai ales, în această perioadă cu multe provocări. „Anul 2021 este declarat de Organizația Națiunile Unite – anul Internaţional al Economiei Creative pentru o Dezvoltare Durabilă și vreau, cu această ocazie, să aduc mulțumiri tuturor celor care prin organizarea acestor evenimente fac posibilă dezvoltarea industriei creative. Filmele selectate sunt din țări diferite și este o oportunitate foarte bună să învățăm din experiența altora pentru a progresa în continuare. Menționez faptul că Suedia sprijină și încurajează cineaștii vizionari care încearcă prin documentare să aducă schimbare și o nouă perspectivă în viața fiecăruia dintre noi”.

Festivalul Moldox a dat startul celei de-a șasea ediții

La eveniment a participat și Ullrich Kinne, Șef-adjunct al Misiunii Diplomatice a Ambasadei Republicii Federale Germania în Republica Moldova, care a menționat că prin intermediul susținerii Festivalului Moldox, Ambasada Germaniei își dorește, într-un mod cât mai accesibil, să contribuie la conectarea și conștientizarea din partea societății a valorilor democratice și a respectării drepturilor omului, atât de necesare pentru schimbarea socială.

În cadrul primei zile de festival au fost proiectate trei filme documentare, unul dintre care este o producție autohtonă „Cioburi din Culise”, difuzat în prezența echipei. Vizitatorii s-au arătat foarte intereasați de viața balerinei Larisa Bașkatova, provocând interes relația dintre subiectul filmului cu fenomenul migrației. Publicul a avut ocazia să discute mai multe detalii cu regizoarea Daniela Miron și producătoarea Felicia Plămădeală, alumnele workshopului Inspiration.

Dincolo de proiecțiile filmelor, tot ieri, a avut loc și prima discuție publică moderată de Vasile Ernu unde s-au abordat soluții alternative de transport în orașul Cahul, alături de Nicolae Dandiș, primarul orașului, Radion Gavriloi, activist civic și Arne Gielen, unul dintre regizorii documentarului „De ce mergem pe bicicletă”, care a avut premiera în cadrul festivalului în aceeași zi.

Festivalul Moldox a dat startul celei de-a șasea ediții

Cea de-a șasea ediție a festivalului Moldox se desfășoară între 8 și 12 Septembrie 2021, la Cahul, unde vizitatorii vor avea ocazia să urmărească filme documentare, să participe la discuții publice, să viziteze expoziția de fotografie documentară „RADA”, dar și să discute cu regizorii și producătorii filmelor în cadrul sesiunilor de întrebări și răspunsuri.

Intrarea la festivalul Moldox este gratuită, la fel este și transportul, care va circula pe ruta Chișinău-Cahul-Chișinău. Asigură-ți un loc accesând linkul: https://bit.ly/3DHD7cJ

Notează-ți în calendar: 8-12 Septembrie 2021, Cahul, Palatul de Cultură „Nicolae Botgros”.

Mai multe detalii despre filme și programul festivalului pot fi pe găsite pe site-ul evenimentului sau pe aplicația mobilă Moldox Festival, care poate fi descărcată de pe moldoxfestival.com.

În contextul situației actuale, activitățile din cadrul festivalului se vor desfășura, urmând toate măsurile de precauție pentru prevenirea răspândirii infecției SARS-CoV-2.

Festivalul Moldox a dat startul celei de-a șasea ediții

Organizatori: Asociația Obștească „Moldox”, în parteneriat cu „Svenska Filmstudion”. Cu suportul financiar din partea Swedish Institute, Primăria Cahul, Ambasada SUA, Forumul Cultural Austriac, Centrul Cultural German AKZENTE și Institutul Goethe, Ambasada Germaniei, Ambasada Olandei, Friedrich Ebert Stiftung, Swiss Cooperation Fund, Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român și Startup City Cahul.

Partenerii media ai evenimentului: Newsmaker, TVR Moldova, Unimedia portal de ştiri, Diez, Moldova.org, Ziua de Azi, Youth.md, Gazeta de Sud, Locals, Regional.

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: