Festivalul Moldox a dat startul celei de-a șasea ediții

Am revenit din nou în sala de cinema la cea de-a șasea ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar Moldox, care a debutat ieri, 8 Septembrie la Cahul cu proiecții documentare în premieră, discuții publice pe subiecte actuale, laboratoare de film documentar, oaspeți și cineaști naționali și internaționali. Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc la Palatul de Cultură „N. Botgros” din or. Cahul, cu participarea mai multor reprezentanți ai industriei cinematografice, a autorităților locale, a organizatorilor și a partenerilor de dezvoltare.

Directorul Festivalului, Maxim Cîrlan a deschis seara cu un discurs despre amploarea pe care a luat-o festivalul în ultimii ani și schimbările în bine aduse pentru orașul Cahul. „De fiecare dată când sunt întrebat de ce organizăm Festivalul anume la Cahul, am tendința să răspund – pentru că este orașul meu de băștină, dar nu este doar acest motiv. Pe ediție ce trece, ne convingem că festivalul a prins rădăcini aici și a generat schimbări nu doar pentru viața socială și cultură, dar și pentru infrastructura orașului, așa că suntem motivați să vedem prin ce alte transformări va trece orașul Cahul în continuare”. De asemenea, directorul festivalului a ținut să mulțumească tuturor partenerilor care fac posibilă organizarea acestuia, dar și desfășurarea atelierelor de film documentar, atât de necesare dezvoltării industriei cinematografice locale.

Despre eveniment și importanța acestuia pentru Cahul a vorbit și primarul orașului, Nicolae Dandiș care a menționat că: „Festivalul Moldox nu este doar o carte de vizită pentru oraș, dar și o platformă de conexiune și discuții pentru noi colaborări cu partenerii internaționali”. Primarul a mai adăugat că pe lângă misiunea culturală a Festivalului, acesta pune în lumină problemele cu care se confruntă locuitorii orașului și care ulterior sunt soluționate.

Prezentă la Ceremonia de deschidere, noua ambasadoare a Regatului Suediei în Republica Moldova, Katarina Fried a vorbit despre cât de importante sunt astfel de evenimente pentru susținerea economiei creative, mai ales, în această perioadă cu multe provocări. „Anul 2021 este declarat de Organizația Națiunile Unite – anul Internaţional al Economiei Creative pentru o Dezvoltare Durabilă și vreau, cu această ocazie, să aduc mulțumiri tuturor celor care prin organizarea acestor evenimente fac posibilă dezvoltarea industriei creative. Filmele selectate sunt din țări diferite și este o oportunitate foarte bună să învățăm din experiența altora pentru a progresa în continuare. Menționez faptul că Suedia sprijină și încurajează cineaștii vizionari care încearcă prin documentare să aducă schimbare și o nouă perspectivă în viața fiecăruia dintre noi”.

La eveniment a participat și Ullrich Kinne, Șef-adjunct al Misiunii Diplomatice a Ambasadei Republicii Federale Germania în Republica Moldova, care a menționat că prin intermediul susținerii Festivalului Moldox, Ambasada Germaniei își dorește, într-un mod cât mai accesibil, să contribuie la conectarea și conștientizarea din partea societății a valorilor democratice și a respectării drepturilor omului, atât de necesare pentru schimbarea socială.

În cadrul primei zile de festival au fost proiectate trei filme documentare, unul dintre care este o producție autohtonă „Cioburi din Culise”, difuzat în prezența echipei. Vizitatorii s-au arătat foarte intereasați de viața balerinei Larisa Bașkatova, provocând interes relația dintre subiectul filmului cu fenomenul migrației. Publicul a avut ocazia să discute mai multe detalii cu regizoarea Daniela Miron și producătoarea Felicia Plămădeală, alumnele workshopului Inspiration.

Dincolo de proiecțiile filmelor, tot ieri, a avut loc și prima discuție publică moderată de Vasile Ernu unde s-au abordat soluții alternative de transport în orașul Cahul, alături de Nicolae Dandiș, primarul orașului, Radion Gavriloi, activist civic și Arne Gielen, unul dintre regizorii documentarului „De ce mergem pe bicicletă”, care a avut premiera în cadrul festivalului în aceeași zi.

Cea de-a șasea ediție a festivalului Moldox se desfășoară între 8 și 12 Septembrie 2021, la Cahul, unde vizitatorii vor avea ocazia să urmărească filme documentare, să participe la discuții publice, să viziteze expoziția de fotografie documentară „RADA”, dar și să discute cu regizorii și producătorii filmelor în cadrul sesiunilor de întrebări și răspunsuri.

Intrarea la festivalul Moldox este gratuită, la fel este și transportul, care va circula pe ruta Chișinău-Cahul-Chișinău. Asigură-ți un loc accesând linkul: https://bit.ly/3DHD7cJ

Notează-ți în calendar: 8-12 Septembrie 2021, Cahul, Palatul de Cultură „Nicolae Botgros”.

Mai multe detalii despre filme și programul festivalului pot fi pe găsite pe site-ul evenimentului sau pe aplicația mobilă Moldox Festival, care poate fi descărcată de pe moldoxfestival.com.

În contextul situației actuale, activitățile din cadrul festivalului se vor desfășura, urmând toate măsurile de precauție pentru prevenirea răspândirii infecției SARS-CoV-2.

Organizatori: Asociația Obștească „Moldox”, în parteneriat cu „Svenska Filmstudion”. Cu suportul financiar din partea Swedish Institute, Primăria Cahul, Ambasada SUA, Forumul Cultural Austriac, Centrul Cultural German AKZENTE și Institutul Goethe, Ambasada Germaniei, Ambasada Olandei, Friedrich Ebert Stiftung, Swiss Cooperation Fund, Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român și Startup City Cahul.

Partenerii media ai evenimentului: Newsmaker, TVR Moldova, Unimedia portal de ştiri, Diez, Moldova.org, Ziua de Azi, Youth.md, Gazeta de Sud, Locals, Regional.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Protestatarii veniți să o susțină pe Tauber la Judecătoria Buiucani, plătiți? Trei persoane, cercetate penal

Inspectoratul General al Poliției (IGP) anunță că a documentat mai multe acțiuni ilegale în timpul protestului care a avut loc pe 14 iulie, în fața Judecătoriei Buiucani din capitală, unde s-a desfășurat o nouă ședință în dosarul deputatei Marina Tauber. Potrivit oamenilor legii, trei persoane – două femei, de 32 și 40 de ani, și un bărbat de 30 de ani – ar fi fost surprinse primind bani, pe care i-ar fi distribuit ulterior altor participanți la manifestație.

Cei trei au fost conduși la sediul Poliției pentru audieri, iar pe numele lor a fost inițiat un proces penal.

„Poliția reiterează că susține dreptul la întrunirea pașnică, garantat de lege, însă orice abatere de la cadrul legal – inclusiv influențarea participanților prin recompense materiale – va fi documentată și sancționată conform legislației în vigoare”, anunță IGP.

Astăzi, 14 iulie, la Judecătoria Buiucani au fost reluate pledoariile finale în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului partid „Șor”, între timp declarat neconstituțional. Ședința a avut loc pe fundalul unui protest organizat în fața instanței, la care au participat și deputați afiliați politicianului fugar Ilan Șor, condamnat pentru fraudă bancară, precum și zeci de susținători care au scandat lozinci în apărarea deputatei Marina Tauber, vizată în acest dosar.

Reamintim că, la ședința din 11 iulie, procurorii au cerut, în timpul dezbaterilor judiciare, 13 ani de închisoare pe numele Marinei Tauber, cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Acuzarea a cerut, de asemenea, anunțarea în căutare a parlamentarei, care a părăsit Republica Moldova acum aproximativ șase luni și nu a mai revenit. Procurorii au mai cerut în instanță ca Marinei Tauber să-i fie interzis dreptul de a ocupa funcții publice pentru o perioadă de cinci ani, precum și confiscarea a peste 200 de milioane de lei.

Deputata, care potrivit ultimelor imagini publicate pe rețelele de socializare s-ar afla la Moscova, se declară nevinovată, iar dosarul pornit pe numele său – „politic”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Candidata PAS la alegeri, Anastasia Nichita, răspunde criticilor: „Viața personală nu trebuie să devină o armă politică”

Luptătoarea Anastasia Nichita, care candidează la alegerile parlamentare pe listele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a reacționat public după valul de critici iscate în urma anunțului său. Sportiva afirmă că a fost ținta unor acuzații nemeritate, după ce a ales să se lanseze în politică, și face apel la respectarea vieții personale.

„Viața personală a unui om nu trebuie să devină o armă politică sau un subiect de speculații. Sunt și voi rămâne un om care respectă valorile transparenței, însă consider că există o limită de demnitate care nu ar trebui niciodată depășită. Oricât de puternici am parea în exterior, fiecare dintre noi poartă propriile bătălii în suflet. Sunt lucruri care nu se văd, dar care dor. Sunt alegeri si încercari prin care trecem, ca orice alt om, și care nu ar trebui judecate mai ales din lipsă de cunoștință”, a scris campioana mondială la lupte libere, Anastasia Nichita.

Anastasia Nichita și-a încheiat mesajul mulțumind celor care „înțeleg și aleg să respecte” și a reiterat că decizia de a se implica politic vine din dorința de a schimba lucrurile în bine.

Multiplă campioană europeană și mondială la lupte, Anastasia Nichita a anunțat oficial, pe 7 iulie, că intră în politică pe listele Partidului Acțiune și Solidaritate, alături de rectorul Emil Ceban și fotbalistul Maxim Potîrniche. „Da, poate nu am experiență politică, dar am experiența trăirii realităților cu care se confruntă orice tânăr sportiv din țara noastră. (…) Știu cum e să porți pe umeri drapelul țării, Moldova trebuie să fie pe podiumul campionilor”, a menționat Anastasia Nichita în cadrul conferinței susținută alături de liderul PAS Igor Grosu.

Anunțul a generat numeroase reacții, iar Anastasia Nichita a devenit, în rezultat, ținta unui val de critici în mediul online. Internauții au reacționat, în special, la o postare a sportivei în care aceasta a sugerat retragerea pașapoartelor românești celor care au votat împotriva integrării europene, precum și deportarea moldovenilor din diaspora care au exprimat aceeași opțiune. Mesajul, considerat de unii o încălcare a principiilor democratice, a fost apreciat ca fiind inacceptabil pentru un viitor parlamentar.

Mai mulți membri ai PAS au sărit, însă, în apărarea campioanei, inclusiv vicepreședinta Parlamentului, deputata partidului de guvernare Doina Gherman, care a a condamnat „limbajul vulgar, sexist și instigator” din spațiul public. La rândul său, formațiunea politică i-a mulțumit Anastasiei Nichita pentru că a decis să se alăture echipei „și să devină vocea sportivilor din Moldova”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
presedinte.md

Maia Sandu, mesaj de Ziua Națională a Franței: „Prieten fidel, care ocupă un loc special în inimile noastre”

Președinta Maia Sandu a transmis un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Naționale a Franței, sărbătorită pe 14 iulie. Șefa statului a evidențiat relațiile apropiate dintre Chișinău și Paris și a transmis „La mulți ani” poporului francez.

„În această zi de 14 iulie, sărbătorim cu mândrie prietenia profundă care unește Moldova și Franța. Partener strategic și prieten fidel, Franța ocupă un loc special în inimile noastre. La mulți ani de Ziua Națională! Trăiască Franța!”, a scris Maia Sandu pe platforma X (fosta Twitter).

Franța și-a sărbătorit astăzi ziua sa națională, marcată de Căderea Bastiliei, printr-o paradă militară tradițională la Paris, care a prezentat trupe din Indonezia, țara de onoare din acest an.

În discursul său adresat militarilor, duminică, președintele Emmanuel Macron a anunțat cheltuieli militare suplimentare de 6,5 miliarde de euro în următorii doi ani, afirmând că libertatea în Europa se confruntă cu o amenințare mai mare decât oricând de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Precizăm că Franța este unul dintre cei mai importanți parteneri ai Republicii Moldova în procesul de integrare europeană și susține reformele democratice și eforturile de modernizare ale țării.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
zerkalo.io

De ce au rămas fără lumină Chișinău, Ialoveni, Ghidighici și Vatra? Explicațiile Premier Energy 

Pana scurtă de curent care s-a înregistrat în amiaza zilei de 14 iulie în mai multe localități din Republica Moldova s-a datorat unei rupturi de conductor a unei linii electrice aeriene de 110 kV. Informația a fost confirmată într-un comunicat de furnizorul Premier Energy.

În rețelele de înaltă tensiune ÎCS Premier Energy Distribution SA, au fost efectuate lucrări planificate de retragere pentru reparații a două linii electrice aeriene din totalul de trei LEA de 110 kV, care alimentează un nod energetic important. Lucrările au vizat schimbarea unui pilon deteriorat în scopul menținerii siguranței și fiabilității rețelei. Prin coincidență, în același interval de timp, la cea de-a treia linie electrică aeriană s-a produs o ruptură de conductor, generând o întrerupere neprogramată a acestei linii”, a comunicat compania.

Potrivit Premier Energy, în consecință, în intervalul orar 13:15 – 13:19 au fost deconectate avariat 9 stații electrice de 110 kV și 3 stații electrice de 35 kV, fiind afectată alimentarea cu energie electrică a aproximativ 126 000 de consumatori.

Echipele operative au intervenit prompt pentru remedierea avariei și reluarea alimentării cu energie electrică în cel mai scurt timp posibil. Cerem scuze pentru disconfortul creat și îi asigurăm pe toți consumatorii că depunem toate eforturile necesare pentru a menține siguranța și continuitatea serviciului de alimentare cu energie electrică”, a adăugat compania.

Conform Moldelectrica, întreruperi de curent s-au înregistrat în sectoarele Centru și Buiucani ale capitalei, Ialoveni, Vatra și Ghidighici.

Ion Ceban, despre reacția lui Nicușor Dan la interdicție: „Mai mult decât o bâlbâială și un zâmbet ironic n-am văzut nimic”

Ion Ceban a reacționat la declarațiile președintelui României, Nicușor Dan, care a afirmat că interdicția de intrare în România aplicată primarului de Chișinău a fost rezultatul unei evaluări de securitate națională.

„Mai mult decât o bâlbâială și un zâmbet ironic, precum că nu voi avea posibilitatea să mă întâlnesc cu demnitarii de la București, nu am văzut nimic”, a declarat Ceban, într-o postare pe rețelele sociale.

Ion Ceban, care este și liderul Partidului „Mișcarea alternativa Națională” (MAN) a criticat lipsa de transparență în luarea deciziei. Potrivit lui, nici până acum nu este clar care instituție din România a emis interdicția și în baza căror motive.

„Astfel de situații nu s-au mai întâlnit în România și nici cadrul legal nu este respectat”, a adăugat edilul.

Primarul de Chișinău a făcut apel la comunitatea internațională să ia atitudine și să condamne decizia, pe care o consideră una politică: „Fac apel la comunitatea internațională să aibă curajul și să spună că această decizie a României este politică și nu are nimic de-a face cu standardele UE”.

Președintele României, Nicușor Dan, a confirmat oficial, pe 14 iulie, că interdicția de intrare în România impusă primarului Ion Ceban are la bază o evaluare de securitate națională. Dan a precizat că măsura nu a fost discutată în Consiliul Suprem de Apărare al României, dar a fost aplicată printr-un alt mecanism legal de reacție în fața potențialelor amenințări, fără să precizeze care anume. Liderul de la Cotroceni a precizat, în cadrul unei conferințe că, în următorii cinci ani, Ion Ceban nu va mai fi primit de oficialii români și că decizia, inclusiv durata interdicției, se bazează pe motive legate de securitate.

Ion Ceban are interdicție de intrare pe teritoriul României începând cu 9 iulie, pentru o perioadă de cinci ani. Măsura este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: