Scenariul autorităților nerecunoscute de la Tiraspol de a asigura regiunea transnistreană cu gaze cu implicarea a două companii din Ungaria și Dubai și un credit rusesc, care a fost acceptat de Guvernul Republicii Moldova, a provocat comentarii în mediul online. În timp ce unii spun că sunt de acord cu modul în care a procedat executivul, alții susțin că autoritățile constituționale „au cedat” în fața Rusiei și regimului de la Tiraspol. NM vă prezintă o selecție a reacțiilor.
Președintele Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, a criticat Guvernul pentru că a acceptat ca regiunea transnistreană să fie asigurată cu gaze printr-un credit acordat de Federația Rusă.
„Federația Rusă va livra în continuare gaze în regiunea Transnistreană prin Ungaria, iar prețul gazelor va fi achitat de o companie din Dubai. După câteva săptămâni de declarații victorioase, Guvernul Republicii Moldova a cedat în fața Federației Ruse și regimului separatist de la Tiraspol. Cum poți eșua în așa hal dacă Uniunea Europeană s-a oferit să achite costul gazelor? Tiraspolul refuza ajutorul UE? Foarte bine, să rămână fără gaze și energie electrică până vor accepta. Între timp fiecare cetățean din stânga Nistrului va ști de ce îngheață în propria casă. Republica Moldova nu mai poate rămâne gazda unei enclave corupționale, care ne descompune prin corupție, care ne sabotează producătorii și economia!”, a scris politicianul pe Facebook.
De cealaltă parte, economistul Veaceslav Ioniță a comunicat: „Se pare că prima dată sunt de acord cu modul cum acționează Guvernul pe un subiect atât de sensibil”.
La rândul său, membrul Consiliului de administrare al Energocom Alexandr Slusari a declarat că schema privind livrarea gazului pe malul stâng al Nistrului este „obscură” și „defavorizează Republica Moldova sub aspect economic și reputațional”.
„Dacă Rusia acordă un credit așa-zisei republicii transnistrene, unde este acest acord de împrumut ? Autoritățile noastre au făcut rost de el ? De unde a apărut această companie din Dubai ? De ce achitarea merge prin ea și nu direct de la Tiraspoltrasgaz? Dacă întreprinderea din Tiraspol poate plăti tranzit, așa cum spune domnul Recean, de ce tot ea nu poate fi creditată și pentru achitarea gazului livrat. Cum va fi controlată proveniența banilor din Dubai? Care va fi reacția partenerilor noștri din Uniune Europeană la asemenea tranzacție, efectuată cu girul Chișinăului ? Care este garanția că peste ceva timp proprietarul acestei companii din Dubai, care evident este legată cu Federația Rusă, nu devine Șor sau Plahotniuc și cu căteva luni înainte de alegerile parlamentare schema cu gaz gratuit rusesc să nu fie aplicată pentru Gagauzia, Orhei, Taraclia, Bălți, Nisporeni etc.?”, a menționat Alexandr Slusari pe Facebook.
Expertul WatchDog Andrei Curăraru a comunicat că concesiile impuse Tiraspolului pentru acceptarea acestui scenariu de livrare a gazelor în stânga Nistrului nu sunt nimic care să schimbe realitatea economică.
„Acest gaz nu este gratuit. Este un împrumut de la Federația Rusă. Potrivit informațiilor din presă, pentru trei luni, vorbim de peste 160 mln de dolari. Cât pentru un an, peste 600 mln. Cine plătește? Pe termen scurt – Moscova. Pe termen lung – Transnistria nu are de unde returna banii. Datoria va rămâne, iar influența Kremlinului va crește. Mai grav este cine intermediază această schemă. MET Gas and Energy Marketing – compania din Ungaria implicată în tranzacție – este implicată din rapoartele publice ca fiind o firmă căpușă, folosită de Viktor Orban pentru a extrage bani din sistemul energetic ungar. Acum, același model ajunge și în R. Moldova: gaz pentru Transnistria, profit pentru rețelele politice din Budapesta și Moscova. De ce s-a ales această variantă? E clar că din cauza manivelei de la Cuciurgan, dar și pentru că, în ianuarie, populația din Transnistria a înghețat o lună. Februarie vine cu temperaturi și mai joase. Un nou colaps energetic ar destabiliza întreaga regiune.
Chișinăul a decis să evite această criză chiar cu prețul unor concesii, dar contextul geopolitic s-a schimbat. Trump este din nou la Casa Albă. Presiunea pentru o înțelegere rapidă în Ucraina crește, iar Transnistria ar putea face parte a negocierii. În loc să-și întărească poziția, Moldova semnalează că este gata să accepte reguli impuse de Rusia”, a adăugat el.
Iar fostul reprezentant al R. Moldova la ONU și Consiliul Europei, Alexei Tulbure, a remarcat: „Țările Baltice se desprind definitiv de sistemul energetic rusesc, iar Moldova (Guvernul Recean) acceptă scheme offshore pentru livrările de gaze rusești pe malul stâng al Nistrului. Acceptă, deși ar fi putut să nu o facă. De aceea, Țările Baltice sunt Țările Baltice, iar Moldova este Moldova”.
Amintim că stânga Nistrului se confruntă cu o criză energetică după ce, la 1 ianuarie 2025, concernul rusesc Gazprom a oprit livrările de gaz către Moldovagaz, care erau direcționate pe malul stâng al Nistrului. Pe 4 februarie, comisara europeană pentru Extindere, Marta Kos, a anunțat că UE este dispusă să acorde un grant de 60 milioane de euro regiunii transnistrene pentru a-și acoperi necesitățile energetice până la mijlocul lunii aprilie, însă acesta vine cu anumite condiționalități. Printre acestea se numără elaborarea unui plan acceptat de Guvernul R. Moldova prin care vor fi actualizate tarifele la energie la prețurile de piață pentru consumatorii din regiune, dar și excluderea din pachetul de sprijin a consumatorilor industriali cu consum mare de energie.
Administrația nerecunoscută a regiunii traansnistrene nu a reacționat la oferta Uniunii Europene. Într-un final, premierul Dorin Recean a anunțat, pe 10 februarie, că Tiraspolul refuzat oferta, alegând în schimb o altă variantă, care a fost acceptată de Chișinău. Mai exact, compania ungară MET Gas and Energy Marketing AG va fi achitată de JNX General Trading L.L.C, din Dubai, și va livra gazul până la hotarul cu Republica Moldova în baza unui contract încheiat cu Moldovagaz. Iar costurile de tranzit pentru gazul transportat de la frontiera cu Republica Moldova spre regiunea transnistreană vor fi achitate în avans, conform unui acord dintre Moldovagaz și Tiraspoltransgaz.
Potrivit prim-ministrului, pentru a permite tranzitul, Tiraspolul va întreprinde câteva acțiuni care „să demonstreze deschidere”: eliberarea deținuților politici, rezolvarea problemei liceului din Rîbnița, păstrarea televiziunii publice moldovenești în grilă, scoaterea posturilor de control instalate în 2022 (33, dintre care 11 încă sunt active).
De asemenea, liderul de facto al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a comunicat că livrările de gaze din Ungaria vor fi posibile datorită unui credit acordat de Rusia.
***
În perioada 1-10 februarie, regiunea transnistreană a primit zilnic până la 3 mln/m3 de gaz, care au fost procurate de Energocom dintr-un grant european în valoare de 30 de milioane de euro, care a fost acordat pentru gestionarea crizei energetice din Republica Moldova. Volumul este suficient pentru acoperirea necesităților locuitorilor, nu și pentru funcționarea industriei.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.