Fii informat, abonează-te la noutățile maib prin maibchatbot

Vrei să fii printre primii care află despre cele mai importante evenimente, oferte noi și promoții cu premii de la maib? Abonează-te acum la noutățile băncii prin maibchatbot din platformele de mesagerie Viber sau Telegram.

E simplu și ușor! Te poți abona în doar câteva clickuri direct de pe telefon:

1.accesează platforma de mesagerie Viber sau Telegram. În câmpul de căutare introdu denumirea canalului – maibchatbot sau scanează unul dintre codurile QR de mai jos:

2.apasă butonul “Start”

3.alege limba de comunicare

4.click pe butonul „Noutăți”

5.click pe butonul „Abonare”

Abonează-te și fii la curent cu ultimele noutăți bancare, beneficiind în mod regulat de ofertele exclusive lansate de maib.

Poți apela la maibchatbot pentru o gamă variată de servicii:

  • Live chat – o alternativă pentru apelurile la Contact Center 1313. Este disponibil din orice colț al lumii atât pentru clienții maib, cât și pentru cei care nu fac parte încă din comunitatea noastră;
  • notificări privind tranzacțiile efectuate cu cardul bancar maib. Pentru aceasta e necesar să treci procedura de autentificare, accesând butonul „Autentificare” și introducând codul unic primit la numărul de telefon mobil indicat la bancă;
  • utilizarea codului de rest primit în urma schimbului valutar efectuat la bancomatele cu funcția de schimb valutar.

Maibchatbot face parte din grupul de servicii maib 365, disponibile oricând și oriunde, 24/7, 365 zile pe an. Maib 365 include aplicația maibank, internet banking, serviciile de schimb valutar la bancomatele maib, rețeaua de terminale de autoservire, Contact Center 1313, serviciile p2p și t2c.

Cu maib 365 e simplu și ușor.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Accidente Moldova/Telegram

Fată de 13 ani, lovită de un troleibuz în sectorul Buiucani. Minora, transportată la spital

O fetiță de aproximativ 13 ani a fost lovită de un troleibuz în această dimineață, în jurul orei 09:20, la intersecția bulevardului Alba Iulia cu strada Liviu Deleanu din Chișinău. Potrivit informațiilor preliminare, troleibuzul era condus de un bărbat în vârstă de 50 de ani.

Minora a fost preluată de ambulanță și transportată la spital pentru îngrijiri medicale.

Deocamdată nu se cunosc circumstanțele exacte în care s-a produs accidentul, acestea urmând a fi stabilite, a declarat pentru NM Cristina Talpă, ofițer de presă al Poliției capitalei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
imagine simbol/profimedia

CEC propune peste 290 de secții de votare în diaspora, la parlamentare: Câte vor fi în Rusia, România și Ucraina

Comisia Electorală Centrală (CEC) propune deschiderea a 294 de secții de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie. Lista este una preliminară și urmează să fie aprobată oficial. Secțiile sunt repartizate în peste 40 de țări în care se află cetățeni moldoveni.

Astfel, cele mai multe secții sunt planificate în:

  • Italia – 73 secții
  • Germania – 36 secții
  • Franța – 26 secții
  • Marea Britanie și România – câte 23 secții
  • Statele Unite ale Americii – 22 secții
  • Spania – 14 secții
  • Irlanda – 12 secții.

În schimb, în țările afectate de conflicte militare — precum Federația Rusă, Ucraina și Israel — vor fi deschise câte două secții de votare.

Prin comparație, la scrutinul din 2024 au fost deschise 231 de secții în 37 de țări.

CEC încurajează alegătorii care în ziua scrutinului se vor afla peste hotare să completeze formularul de înregistrare prealabilă, pentru a-și exprima intenția de vot. Termenul-limită pentru înregistrare este 14 august 2025, ora 23:59 (ora Republicii Moldova).

Decizia finală privind organizarea secțiilor de votare în străinătate va fi luată de Comisia Electorală Centrală până cel târziu la data de 24 august, conform termenelor stabilite de legislație.

adrese SV în străinătate_ AP 2025 15_07_25 (1) by EcaterinaNaconecinîi


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

PAS și Platforma DA, din nou împreună… și nu prea. Ideea unirii flancului proeuropean din Moldova a eșuat? ANALIZĂ

Perioada electorală din Moldova abia a început, dar le-a oferit deja alegătorilor două evoluții politice importante. Partidul de guvernământ PAS a inclus în lista sa electorală doi reprezentanți ai formațiunii Platforma „DA”, care, la scurt timp, a fost exclusă din Blocul „Împreună”. În paralel, fondatorul „DA”, Andrei Năstase, și fosta membră PAS, Olesea Stamate, au anunțat că vor candida independent la alegerile parlamentare. NewsMaker a analizat ce are de câștigat PAS și DA din această reconfigurare, ce soartă are opoziția proeuropeană și în ce măsură ar putea candidații independenți să complice calculele electorale ale PAS.

Cum PAS a exclus Platforma „DA” din alegeri

La sfârșitul săptămânii trecute, liderul partidului de guvernământ PAS, Igor Grosu, a declarat că formațiunea pe care o conduce a purtat negocieri cu Blocul „Împreună” în vederea formării unei coaliții în viitorul parlament. Potrivit unuia dintre liderii Blocului, președintele Partidului „Schimbării”, Ștefan Gligor, PAS a propus reprezentanților Blocului trei locuri în lista sa electorală.

Dintre partidele componente ale blocului, doar Platforma „Demnitate și Adevăr” și-a exprimat disponibilitatea de a participa la alegeri pe listele PAS. Informația a fost confirmată de liderul DA, Dinu Plîngău, care a precizat că discuțiile durează de mai bine de o lună, iar obiectivul principal este prevenirea „revenirii la putere a forțelor pro-ruse”. Ulterior, Platforma „DA” a anunțat că nu va participa în alegeri cu o listă proprie: doi dintre reprezentanții săi, Dinu Plîngău și Stela Macari, vor candida pe listele PAS.

După acest anunț, Blocul „Împreună” a exclus Partidul „DA” din componența sa și a acuzat PAS de „distrugerea flancului politic proeuropean”. Astfel, în Blocul „Împreună” au rămas doar Partidul „Schimbării” și Partidul „Verde Ecologist”.

PAS și-a justificat acțiunile prin dorința de a consolida electoratul proeuropean, pentru a nu permite venirea la putere a partidelor orientate spre cooperarea cu Rusia. Reprezentanții formațiunii au precizat că nu este vorba despre formarea unui bloc electoral. Dinu Plîngău și Stela Macari, incluși pe lista de candidați a PAS, vor părăsi oficial Platforma „DA”.

Politologul Ion Tăbârță consideră că beneficiul unei asemenea decizii pentru Platforma „DA” nu este evident, deoarece accederea reprezentanților săi în parlament nu este garantată, iar partidul, în același timp, renunță complet la participarea în alegeri. Potrivit lui, pentru ca Plîngău și Macari, aflați pe locurile 42 și 47 din listă, să intre în parlament, PAS ar trebui să obțină aproape o majoritate a voturilor.

„Majoritatea comentatorilor politici consideră un astfel de rezultat puțin probabil. Este evident că PAS încearcă astfel să elimine concurenții de pe flancul politic de dreapta. Ei vor să plaseze electoratul proeuropean în fața unei alegeri fără alternativă: există doar PAS și atât”, consideră el.

Ce problemă încearcă să rezolve PAS

Este important de menționat că PAS, partidul aflat la guvernare, domină în prezent flancul proeuropean. Celelalte formațiuni care susțin integrarea europeană nu beneficiază de o susținere semnificativă în rândul alegătorilor și, potrivit sondajelor, au șanse minime de a accede în viitorul Parlament. Tocmai acest lucru reprezintă principala provocare pentru PAS. Dacă Blocul „Împreună” ar fi avut șanse reale să depășească pragul electoral de 7%, nu ar mai fi fost nevoie de o înțelegere specială — o coaliție ar fi putut fi formată ulterior, după alegeri.

Conform unui sondaj realizat recent de compania sociologică Ateș Research, PAS ar fi votat de 27,4% dintre respondenți, Partidul Socialiștilor (PSRM) – de 10,4%, Blocul „Alternativa” – 6,6%, Blocul „Victorie” – 6,2%, iar Partidul „Nostru” – 5,4%. Celelalte partide nu ating nici măcar 3%, inclusiv Blocul „Împreună”, care este susținut de doar 2,2% dintre participanți.

Dacă luăm în considerare doar respondenții deciși, PAS ar acumula 39,31% din voturi. Acest rezultat ar putea să nu fie suficient pentru a obține majoritatea mandatelor în viitorul parlament și pentru a forma singură guvernul. Trebuie făcute totuși două precizări: sondajele nu includ voturile diasporei și ale locuitorilor din regiunea transnistreană, iar sociologii atrag atenția că alegătorii indeciși sunt mai înclinați să voteze cu partidele de opoziție.

Sistemul electoral din Republica Moldova este astfel conceput încât voturile acordate partidelor care nu trec pragul electoral sunt redistribuite proporțional între partidele care intră în parlament. Cu alte cuvinte, dacă Blocul „Împreună” ar obține, să presupunem, 4% din voturi, acestea ar fi împărțite între PAS, PSRM, Blocul „Alternativa”, Partidul „Nostru” și Blocul „Victorie” (în cazul în care acesta va reuși să conteste sau să evite refuzul CEC de a-i înregistra la parlamentare). Într-un astfel de scenariu, voturile alegătorilor proeuropeni ar putea ajunge inclusiv la partide pro-ruse sau la politicieni sceptici față de integrarea europeană a Republicii Moldova.

Totuși, Ion Tăbârță se îndoiește că întregul electorat al Platformei „DA” (2–3%) va vota cu PAS. „Cel mai probabil, acest electorat se va dispersa și este posibil să susțină Blocul „Împreună” sau alt partid. O parte dintre acești alegători l-ar putea sprijini pe Andrei Năstase, care deja a anunțat că va candida independent”, a declarat politologul.

Ce se va întâmpla cu opoziția proeuropeană

Liderii Blocului „Împreună” au anunțat pe 21 iulie că, în pofida deciziei foștilor colegi, intenționează să participe la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Totuși, după excluderea Platformei „DA” din bloc, șansele acestuia de a accede în parlament au devenit și mai mici.

„Din păcate, nici liderii PAS, nici Dinu Plîngău, nici alți reprezentanți ai Platformei „DA” nu au dat dovadă de maturitatea necesară pentru a înțelege că interesele de partid înguste – cum ar fi dorința de a merge în această campanie electorală sub culoarea galbenă și alături de cei care s-au uzat în procesul de guvernare din ultimii patru ani – nu ar trebui să primeze”, a declarat Gligor.

Între timp, fostul președinte al Platformei „DA”, Andrei Năstase, a anunțat că intenționează să candideze la parlamentare în calitate de candidat independent, contând pe voturile celor dezamăgiți de partidele existente. În afară de el, și fosta membră PAS, deputata Olesea Stamate, a declarat că va participa la alegeri tot ca independentă.

Tăbârță consideră că Năstase are puține șanse să atragă voturi de la PAS, deoarece și-a pierdut în mare parte electoratul pe care îl avea Platforma „DA”. În schimb, apariția Olesei Stamate este, în opinia analistului, un fenomen mai interesant, deoarece inițial se aștepta ca ea să participe pe listele vreunui partid. „Poate nu a primit oferte sau poate nu i-au convenit. Cel mai probabil, doamna Stamate se gândește la viitorul ei politic, iar această campanie poate deveni pentru ea un punct de lansare. Ea va încerca să-și creeze o imagine politică independentă”, crede expertul.

Totodată, el presupune că, în primul rând, Stamate va încerca să scape de eticheta care i-a fost pusă de foștii colegi de partid după scandalul privind amnistia. În plus, în opinia lui Tăbârță, Stamate ar putea acumula un anumit capital politic și electoral, pentru ca în viitor să încerce să-și creeze propriul partid sau să preia conducerea unuia deja existent.

Directorul companiei sociologice iData, Mihai Bologan, a scris pe canalul său de Telegram că Năstase și Stamate vor face același lucru pe care l-ar fi făcut Blocul „Împreună” sau Platforma „DA” dacă ar fi participat la alegeri: vor lupta cu PAS pentru voturile din flancul de dreapta. „Personal nu cred că vreun candidat independent va ajunge vreodată în parlament, având în vedere pragul de 2%, care este de neatins pentru marea majoritate a partidelor”, a declarat el.

În istoria Republicii Moldova nu a existat niciun caz în care un candidat independent să fi intrat în parlament în condițiile sistemului electoral proporțional. Cel mai aproape de acest obiectiv a fost Oleg Brega, care în 2014 a obținut 0,88% sau 14 mii de voturi. Judecând după rezultatele alegerilor parlamentare precedente, pentru a ajunge în legislativ, un candidat independent trebuie să obțină aproximativ 30 de mii de voturi.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

LIVE Oana Țoiu, prima vizită la Chișinău în calitate de ministru de Externe. Declarații alături de Mihai Popșoi

Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, și omoloaga sa din România, Oana Țoiu, care se află într-o vizită la Chișinău, susțin o conferință de presă. NM transmite în direct declarațiile.

Precizăm că aceasta este prima vizită oficială a Oanei Țoiu la Chișinău de când a preluat funcția de ministru de Externe al României, la sfârșitul lunii iunie.

Grosu, despre „supărarea” deputatei care n-a fost inclusă în noua listă PAS pentru parlamentare: „O să treacă”

Igor Grosu, președintele Parlamentului și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a catalogat nemulțumirea exprimată de deputat PAS Iulia Dascălu cu privire la faptul că nu a fost inclusă în lista formațiunii pentru alegerile parlamentare din toamnă drept „o supărare”, care „va trece cu timpul”. Oficialul și-a exprimat încrederea că colega sa de partid își va găsi un rol în procesul de integrare europeană al Republicii Moldova. Precizările au fost făcute în cadrul ediției din 21 iulie a emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

Igor Grosu a declarat că echipa PAS a avut, anterior, o discuție despre alegerile parlamentare și s-a ajuns la concluzia că formațiunea nu mai poate candida cu o listă formată doar din membrii partidului. Potrivit lui, din această cauză, mai mulți actuali deputați nu se mai regăsesc in lista partidului pentru scrutin.

Așteptările și solicitările cetățenilor sunt de altă natură. Ei solicită o listă națională, o listă deschisă, cu alți oameni, nu doar curat PAS. Asta a însemnat că nu toți, în mod firesc, lista nu poate fi extinsă la nesfârșit… Nu toți din actualii parlamentari se vor regăsi. Lucrul acesta a fost acceptat. Asta nu înseamnă că colegii noștri nu se vor regăsi în alte activități importante, necesare. Pentru că de lucru o să avem berechet. Obiectivul nostru de a fi gata pentru procesul de aderare în 2028 presupune tare, tare mult de lucru și în legislativ, și în executiv, și în administrația publică locală. În toate instituțiile statului”, a spus politicianul.

Președintele PAS a comentat inclusiv nemulțumirea deputatei Iulia Dascălu cu privire la faptul că nu se regăsește pe lista formațiunii pentru scrutinul din toamnă.

O supărare. Și aceia cred că o să treacă, cu timpul o să treacă. (…) Dacă tu ai o opinie bună despre cât de harnică ești, e foarte important ca alții să spună despre tine cât de harnică ești. Când tu începi să spui despre tine că ești tare harnic și frumos, și deștept, și potrivit la locul acela și așa mai departe, nu arată bine deloc. Eu cred că și colega o să-și găsească… Pentru că-i plină de energie, de idei. O să se regăsească, într-o formă sau alta, în tot ce se numește procesul de integrare europeană a Republicii Moldova”, a menționat el.

Amintim că, pe 20 iulie, Congresul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate a aprobat lista candidaților pentru alegerile parlamentare. Primul pe listă este liderul PAS, Igor Grosu. Acesta este urmat de premierul Dorin Recean și vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman. Printre candidații formațiunii se mai regăsesc actuali deputați, foști și actuali miniștri, personalități din domeniul culturii și alții. În listă, însă, nu mai figurează 25 din cei 63 de deputați PAS din ultima legislatură. Printre aceștia se numără Iulia Dascălu, Vasile Șoimaru, Oazu Nantoi și Ina Coșeru.

În cursul aceleiași zile, Iulia Dascălu a publicat un videoclip în care s-a arătat nemulțumită de faptul că nu se regăsește pe lista formațiunii pentru alegerile parlamentare din această toamnă. Politiciana, care a participat la reuniunea Consiliului Politic Național PAS, a declarat că colegii săi de partid nici măcar nu i-au mulțumit pentru activitatea sa din ultima legislatură și că s-a simțit ca „un ciorap care s-a rupt și a fost aruncat la tomberon”.

***

Alegerile parlamentare vor fi organizate în data de 28 septembrie.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: