FMI va oferi 94 mln de dolari Moldovei. Recean: Am ajuns la un acord ca țara să poată accesa banii
Full Article 2 minutes read

FMI va oferi 94 mln de dolari Moldovei. Recean: Am ajuns la un acord ca țara să poată accesa banii

Misiunea Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Ruben Atoyan, a încheiat cea de-a treia evaluare în cadrul programului cu Moldova. Până la sfârșitul lunii aprilie Fondul urmează să decidă alocarea sumei de 94 de milioane de dolari pentru țara noastră. Premierul Dorin Recean a menționat că Moldova a ajuns deja la un acord ca să acceseze banii. 

„În această vizită curentă, am ajuns la un acord ca țara noastră să poată accesa cele 94 de milioane de dolari din cadrul programului curent cu FMI”, a anunțat prim-ministrul Dorin Recean, în cadrul unor declarații cu șeful misiunii FMI pentru Republica Moldova Ruben Atoyan.

La rândul său, Ruben Atoyan a spus că a fost finalizată cea de-a treia evaluare în cadrul programului susținut de către FMI.

„Sigur că acest acord urmează să fie aprobat de conducerea FMI și consiliul de directori până la finele lunii aprilie. În urma finalizării evaluării curente, Republica Moldova va putea accesa circa 94 de milioane de dolari, deci din totalul de 369 de milioane care este întreaga sumă a programului până în 2025”, a comunicat el.

Ruben Atoyan a menționat că programul cu Republica Moldova „se realizează, în linii mari, în parametrii conveniți în pofida unor circumstanțe dificile și a unor crize ce se derulează concomitent”.

„Autoritățile au respectat toate criteriile de performanță cantitative, deci reformele structurale avansează treptat dar mai sunt necesare eforturi pentru a promova integritatea, capacitatea și independența celor mai importante instituții din domeniul prevenirii și combaterii corupției și pentru a consolida aplicarea cadrului legal anticorupție”, a comunicat el.

Atoyan a mai spus că „s-au înregistrat progrese satisfăcătoare în ceea ce privește eliminarea ineficienților și echității în sistemul fiscal”.

„Deci, noul Guvern a reiterat angajamentul ferm de a implementa programul și a dat semnale clare că este hotărât să promoveze cu fermitate politici bugetare fiscale prudente care să fortifice reziliența economiei. (…) Prognozăm o redresare modestă a economiei în 2023”, a conchis Ruben Atoyan.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: