radiomoldova.md

Focarul de pestă porcină de la Anenii Noi: 10 mii de porci sacrificați în 3 zile. Directoarea fermei: „Suntem distruși”

La ferma din Roșcani, raionul Anenii Noi, afectată de pesta porcină africană, se lucrează 24/24 pentru eradicarea focarului. Timp de trei zile, circa 10 000 de porci au fost sacrificați. În total, la ferma respectivă sunt 65 000 de porci. Directoarea fermei a spus că a fost dispusă nimicirea tuturor porcilor din cadrul exploatației. Pierderile sunt estimate la 440 de milioane de lei.

Pe 21 martie, mai mulți oficiali și directoarea fermei din Roșcani au oferit declarații presei.

Directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Radu Musteața, a menționat că „această boală care afectează în special porcii nu se transmite la om, dar asta nu înseamnă că noi putem consuma această carne fără nici o problemă, că noi putem sacrifica acea porcină care are suspiciune de pestă porcină africană și, în cel mai rău caz, să împărțim și cu rudele”.

„Noi astfel vom difuza boala pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Este important ca să anunțăm autoritățile pentru a eradica focarul. (…) Vreau să informez cu această ocazie că unul din vectorii cei mai importanți de transmitere a acestei boli este mistrețul. Noi ca autorități, dacă populația Republicii Moldova ne anunță că au depistat cadavre de mistreț în pădurile din Moldova, oferim recompensă 50 de euro”, a precizat directorul general ANSA.

Șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Ion Bulmaga, a dat asigurări că „înhumarea cadavrelor în locațiile identificate nu va avea nici un impact semnificativ asupra componentelor de mediu”.

Potrivit autorităților, animalele au fost îngropate la o distanță de peste 1 km față de casele oamenilor. Totodată s-a menționat că „ceea ce se petrece în acest focar nu va crea disconfort nicicum localnicilor și nici celor din localitățile vecine”.

Directoarea companiei din Roșcani a spus că, timp de trei zile, au fost sacrificați 10 mii de porci.

„Avem 14 clădiri de producție și absolut în toate clădirile există focare. Este foarte important să eradicăm focarul în regim de urgență, deoarece nu putem permite să se chinuie animalele și să moară în interiorul fermei. Este o echipă de 100 de angajați ai noștri, plus 50 de oameni din extern, care lucrează 24/24 pentru eradicarea focarului respectiv. Este o muncă enormă, noi suntem complet devastați și distruși. A fost o lovitură foarte puternică pentru noi. (…) Rugăm ca toată lumea să acționeze prompt, împreună cu autoritățile, în eradicarea focarului respectiv rapid deoarece există mortalitate care în fiecare zi se mărește. (…) La moment stocul ar fi de circa 65 de mii de capete. Deja au fost nimiciți 10 mii, în aceste trei zile. (…) Conform deciziei a fost dispusă nimicirea tuturor porcilor din cadrul exploatației. (…) Pierderile aproximativ ar fi de 440 de milioane de lei”, a menționat directoarea companiei. Potrivit ei, compania este cu investiții daneze și se află pe piața Republicii Moldova din anul 2006. Acoperea 23% din piața internă a țării.

Ministra Agriculturii și Industriei Alimentare, Ludmila Catlabuga, a declarat că în prezent sunt stabilite motivele pentru care a avut loc focarul, iar în urma deciziei se va discuta despre despăgubirea agentului economic. „Acum este prematur ca să venim cu o cifră”, a adăugat oficialul.

***

Amintim, în seara zilei de 17 martie, reprezentanții ANSA au anunțat despre identificarea unui focar de pestă porcină africană. Instituția menționa că la o fermă comercială de mari dimensiuni, amplasată în satul Roșcani din raionul Anenii Noi, a fost confirmat virusul pestei porcine africane. Virusul a fost confirmat, pe 16 martie, prin testări de laborator. Primarul satului Roșcani a anunțat că s-a instituit carantină imediată asupra complexului afectat și a zonei din jur. De asemenea s-a decis suspendarea circulației rutiere pe drumul local care duce spre fermă, precum și dezinfectarea tuturor vehiculelor și echipamentelor utilizate de aceasta. Presa a scris că ferma are peste 65 de mii de porci.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Recean, în dialog cu activiști, antreprenori și tineri din Găgăuzia și Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”

Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri, dar și reprezentanți ai sectoarelor de educație, cultură și mass-media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia. Potrivit unui comunicat al Executivului, discuțiile s-au concentrat pe importanța implicării minorităților naționale în procesele de luare a deciziilor.

Dorin Recean a evidențiat faptul că în sudul țării se investește activ, în special, în infrastructură. Printre cele mai mari proiecte se numără construcția drumului de ocolire Vulcănești, un proiect de 28 de milioane de euro, susținut din fonduri europene. Totodată, în UTA Găgăuzia, sunt în desfășurare 15 proiecte finanțate prin programul guvernamental „Satul European”, în valoare totală de 73 de milioane de lei.

De asemenea, premierul a menționat lansarea programului de formare profesională pentru cadrele didactice care predau limba găgăuză în grădinițele din autonomie. Programul este organizat de Universitatea de Stat din Comrat, sub egida Ministerului Educației, și este destinat pentru 74 de cadre didactice din 56 de grădinițe din autonomie. 

Tinerii prezenți la întrevedere au abordat subiecte privind integrarea europeană și măsurile de combatere a dezinformării.

„Unitatea e puterea noastră și doar împreună vom reuși să dezvoltăm comunitățile locale și să asigurăm un nivel de trai mai bun”, a precizat șeful Guvernului. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: