Forbes: circa 700 000 de ruși și-au părăsit țara după anunțul privind mobilizarea parțială
Full Article 2 minutes read

Forbes: circa 700 000 de ruși și-au părăsit țara după anunțul privind mobilizarea parțială

În cele aproape două săptămâni de când a fost anunțată mobilizare „parțială”, circa 700 000 de oameni au părăsit Federația Rusă, scrie Forbes.ru pe 4 octombrie. Dintre aceștia, aproximativ 200 000 au plecat în Kazahstan. Câți dintre ei au părăsit țara în calitate de turiști și planifică să se întoarcă – nu este clar.

Potrivit surselor Forbes, din momentul în care a fost făcut anunțul cu privire la mobilizare, din Rusia au plecat aproape 1 mln de oameni. Conform unei alte surse, din administrația prezidențială, ar fi vorba despre 600 000 – 700 000 de ruși. Nu este clar câți dintre aceștia au plecat în calitate de turiști și intenționează să revină.

Îndată după declararea mobilizării parțiale, în data de 21 septembrie, la punctele de trecere a frontierei s-au format cozi. Cea mai renumită este cea de la punctul de control Verhnii Lars de la frontiera ruso-georgiană, unde oamenii stăteau câte 4-5 zile fără să își poată cumpăra mâncare sau apă. Pe 2 octombrie, presa a anunțat că rândul s-a redus, iar mașinile circulă liber.

În același timp, în presa rusă au apărut informații despre numărul persoanelor care au plecat, formulate de diverse țări. Astfel, pe 4 octombrie, ministrul de Interne al Kazahstanului Marat Ahmetjanov a declarat că din 21 septembrie, în țară au venit 200 000 cetățeni ruși. În aceeași perioadă, circa 147 mii de cetățeni ruși au părăsit Kazahstanului.

Anterior, presa a scris că 194 mii de ruși au părăsit țara timp de o săptămână de la anunțarea mobilizării. Aceștia s-au îndreptat către Georgia, Kazahstan și Finlanda. Dintre ei, 94 de mii au plecat în Kazahstan. MAI-ul Georgiei a precizat că timp de o săptămână în țară au ajuns 55 de mii de ruși, iar zilnic trec frontiera 10 mii de oameni, ceea ce constituie cu 40-45% mai mult decât înainte de 21 septembrie. În aceeași perioadă de timp, în UE au ajuns 66 mii de ruși, ceea ce constituie cu 30% mai mult față de săptămâna precedentă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: