„Forța Fermierilor” susține că n-a fost chemată la o întâlnire a Maiei Sandu cu producătorii agricoli. Ministerul Agriculturii infirmă
Full Article 3 minutes read

„Forța Fermierilor” susține că n-a fost chemată la o întâlnire a Maiei Sandu cu producătorii agricoli. Ministerul Agriculturii infirmă

„Forța Fermierilor” a anunțat că ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) va organiza, pe 14 septembrie, o întâlnire cu producătorii agricoli, la care ar urma să participe și președinta Maia Sandu. Organizația a declarat că reprezentații săi nu ar fi fost invitați la eveniment. Contactată de NM, reprezentanta MAIA Daniela Turculeț a explicat că întâlnirea se va desfășura doar cu companiile agricole, nu și cu fermieri individuali. Aceasta a precizat că printre participanții la întrevedere se regăsesc și companii agricole care fac parte din Asociația „Forța Fermierilor”.

Într-un comunicat publicat pe 13 septembrie, Asociația „Forța Fermierlor” susține că nu ar fi fost invitată la întâlnirea de la minister.

Organizația noastră nu a primit invitație la această întrunire, la care urmează să participe și doamna Sandu, chiar dacă asociația cunoaște detaliat problemele actuale pe piața cerealelor și oleaginoaselor, dispune de mai multă statistică a cheltuielilor și prețurilor la culturile de câmp, a inițiat acordarea compensațiilor producătorilor de cereale în situația de criză, a propus programul de industrializare la scară mică în zonele rurale și are experiență vastă în promovarea conceptului unificării impozitării în sectorul agrar. Nu cunoaștem după care principiu au fost selectați participanții la întâlnire, întrucât nici direcțiile agricole raioanele nu au fost anunțate, și nu înțelegem de ce la ședința respectivă sunt chemați doar 80-90 de fermieri”, se arată în comunicat.

Asociația „Forța Fermierilor” a declarat că regretă faptul că ar fi fost „neglijată” de ministerul Agriculturii, în contextul organizării acestei întruniri.

Avem suspiciuni că întâlnirea cu numărul limitat de producători agricoli se face doar pentru bifa statistică și riscă să aibă un caracter de показуха pentru șefa statului. (…) Foarte mulți agricultori consideră că conducerea ministerului ar trebui să-și asume o bună parte de vină pentru actualul dezastru în domeniul cerealelor și oleaginoaselor, care ar fi putut anticipat, mai ales că din toamna 2022 Forța Fermierilor a venit cu mai multe semnale de alarmă și propuneri concrete”, a adăugat Asociația.

NM a solicitat o reacție de la consultatul principal al Serviciului informare și comunicare cu mass-media din cadrul MAIA Daniela Turculeț.

Aceasta a confirmat că Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va organiza joi, 14 septembrie curent, împreună cu Ministerul Finanțelor și Serviciul Fiscal de Stat, o ședință extinsă cu cei mai mari angajatori și contribuabili din sectorul agricol.

Scopul ședinței este de a consulta mediul de afaceri cu privire la prevederile politicii bugetar-fiscale și viziunile de ajustare a politicilor pe segmentul agroalimentar. De asemenea, vor fi discutate aspecte practice din sector și rezultatele obținute la recoltarea culturilor cerealiere. Discuții și runde de consultări vor fi organizate și cu celelalte categorii de contribuabili și angajatori, în perioada următoare”, a spus ea.

Întrebată de NM de ce la întrunire nu au fost invitați reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor”, Daniela Turculeț a răspuns: „Invitate au fost companii agricole care au fost sugerate de SFS. Printre participanți sunt și reprezentanți de la Asociația Forța Fermieirlor”. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: