http://ru.sputnik.md

Fostul ambasador în Rusia, pus sub învinuire. Procurorii cer arest preventiv pentru 30 de zile

Procurorii PCCOCS l-au pus sub învinuire pe fostul ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă, Andrei Neguța. Acesta a fost recunoscut și audiat în calitate de învinuit pentru complicitate la contrabandă, anunță Procuratura pe 30 decembrie.

Învinuitul a pledat nevinovat, cu menținerea declarațiilor date în calitate de bănuit.

Conform necesităților urmăririi penale, s-a impus înaintarea demersului cu solicitarea aplicării în privința fostului ambasador a măsurii preventive – arestul preventiv pentru 30 de zile.

Menționăm că, la moment, în acest dosar figurează patru învinuiți: doi se află în arest în izolatorul de detenție provizorie, în privința altui învinuit instanța a dispus arestul în contumacie, cu anunțarea în căutare, iar în privința celui de-al patrulea învinuit – fost ambasador, astăzi, urmează să se pronunțe judecătorul de instrucție.

Investigațiile pe acest caz continuă întru stabilirea tuturor făptuitorilor, cu individualizarea acțiunilor și circumstanțelor faptei, precum și identificarea premiselor care au generat și au permis comiterea fărădelegilor.

Pentru astfel de infracțiuni legea penală prevede de la 3 până la 10 ani închisoare.

***

Pe 28 decembrie, fostul ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă Andrei Neguța a fost reținut pentru 72 de ore.

Substanțele anabolizante au fost depistate într-un autoturism arondat de Ambasada Republicii Moldova în Rusia, pe 5 decembrie 2020, de către Serviciul Vamal și Serviciul de Informații și Securitate. Potrivit estimărilor, evaluarea lotului se cifrează la peste 8 milioane de lei.

Andrei Neguța a fost rechemat din funcția de ambasador, iar în locul său a fost numit deputatul Partidului Socialiștilor, Vladimir Golovatiuc.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Temu, sub lupa Comisiei Europene: platforma riscă amendă pentru vânzarea de produse ilegale

Comisia Europeană a stabilit, preliminar, că platforma chineză de comerț online Temu permite vânzarea de produse ilegale în UE. Dacă aceste concluzii vor fi confirmate, compania riscă o amendă de până la 6% din veniturile sale anuale globale.

Platforma Temu este acuzată că nu a evaluat în mod corespunzător riscurile de vânzare a produselor ilegale pe piața sa. Astfel, CE a constatat, în urma unei analize preliminare, că Temu ar fi încălcat Legea privind serviciile digitale (DSA). Potrivit instituției, există dovezi că „platforma prezintă un risc major pentru consumatorii din UE, care s-ar putea confrunta cu produse ilegale”.

„Mai precis, analiza unui exercițiu de client misterios efectuată de Comisie a constatat că este foarte probabil ca consumatorii care cumpără de pe Temu să găsească produse neconforme printre oferte, cum ar fi jucăriile pentru copii și produsele electronice de mici dimensiuni”, se arată în comunicat.

Dacă aceste concluzii preliminare vor fi confirmate, Comisia va decide că Temu încalcă articolul 34 din Legea privind serviciile digitale, ceea ce ar atrage o amendă de până la 6% din cifra de afaceri globală anuală, precum și obligația de a elimina încălcările constatate.

Menționăm că procedura împotriva Temu pentru vânzarea de produse ilegale în UE a fost inițiată încă din noiembrie 2024.

Plângerea sublinia că platforma nu dispune de sisteme suficient de sigure pentru a împiedica reapariția vânzătorilor necinstiți. De asemenea, Comisia și-a exprimat îngrijorarea față de tacticile agresive de vânzare ale Temu, cu un „design care creează dependență”, inclusiv prin „recompense de tip joc”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: