Fostul președinte al Franței Nicolas Sarkozy a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru corupție
Full Article 3 minutes read

Fostul președinte al Franței Nicolas Sarkozy a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru corupție

Fostul președinte al Franței Nicolas Sarkozy a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru corupție. Sarkozy va trebui să petreacă cel puțin un an după gratii.

Fostul președinte francez are posibilitatea de a face recurs la decizie.

Fostul președinte al Franței între 2007 și 2012 este acuzat că ar fi încercat să mituiască un magistrat pentru a obține informații despre o anchetă privind folosirea finanțelor de către partidul său.

Procurorii francezi au anchetat timp de mai mulți ani acuzațiile de corupție care vizau campania electorală a lui Sarkozy și anii petrecuți în fruntea statului.

Cazul este legat de o investigație de lungă durată privind folosirea de către fostul președinte a unor donații secrete pentru finanțarea campaniei electorale din 2007, scrie europaliberă.org.

Procurorii arată că Sarkozy și avocatul său din acea perioadă, Thierry Herzog, au încercat să îl mituiască pe Gilbert Azibert prin oferirea unui loc de muncă prestigios la Monaco pentru a oferi informații din dosar.

Este cunoscut ca „dosarul interceptărilor” în Franța, pentru că apelurile telefonice dintre Sarkozy și Herzog au fost interceptate în 2013-2014 și au relevat că fostul președinte folosea numele de cod de „Paul Bismuth” când vorbeau despre Azibert.

Presa franceză a scris că Sarkozy i-a spus de mai multe ori avocatului: „îi vor obține promovarea, îl voi ajuta”.

Nicolas Sarkozy respinge acuzațiile și arată în apărarea sa că Gilbert Azibert nu a obținut poziția din Monaco.

Gilbert Azibert nu a obținut nimic. Nu am abordat pe nimeni (nr. în numele său) și am fost respins de Curtea de Casație„, a spus Sarkozy în 2014

În octombrie 2013, magistrații au renunțat la investigația privind acuzațiile că a acceptat plăți ilicite de la moștenitoarea L’Oreal, Liliane Bettencourt, pentru campania sa prezidențială din 2007.

Procurorii suspectează că Sarkozy și mai mulți asociați au primit milioane de euro în numerar din Libia pentru finanțarea campaniei sale prezidențiale din 2007. La acea vreme, fostul dictator libian colonelul Muammar Gaddafi era la putere.

În 2018, Sarkozy a fost acuzat de corupție, finanțare ilegală a campaniilor și că a beneficiat de fonduri publice delapidate.

În ianuarie anul acesta, magistrații l-au pus oficial sub acuzare pe un fost consilier al lui Sarkozy, Thierry Gaubert.

Într-un caz separat, el urmează să fie judecat în perioada 17 martie – 15 aprilie 2021 pentru așa-numita afacere Bygmalion, în care este acuzat că a depășit pragul financiar în mod fraudulos în campania prezidențială din 2012. Atunci, Sarkozy a pierdut alegerile în fața lui Francois Hollande.

***

Nicolas Sarkozy este primul președinte din istoria modernă a Franței care va răspunde penal față de faptele comise în mandatul de președinte.

Un alt fost președinte, Jacques Chirac, a primit o condamnare de doi ani cu suspendare în 2011 pentru deturnare de fonduri publice, dar pentru fapte comise în mandatul de primar al Parisului. El nu a apărut niciodată în fața judecătorilor, invocând motive de sănătate, dar s-a declarat nevinovat.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: