În incinta Parlamentului a fost deschisă o expoziție dedicată evenimentelor din 7 aprilie 2009 – „Frontiere”. Vizitatorii instituției parlamentare vor avea ocazia să vadă diferite obiecte și documente recuperate din clădire după evenimentele de atunci.
În premieră sunt expuse mai multe lucruri salvate din incendiu – un microfon, un covor roșu, telefoane de birou, instalații audio și video și un drapel.
Un capitol aparte al expoziției îl constituie cel al documentelor care au fost salvate, dar care păstrează urmele incendiului. Documentele aparțin Arhivei Parlamentului.
În timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009 a ars o parte semnificativă a colecției de documente din Arhiva Parlamentului. Au fost distruse circa 3000 de dosare, care conțineau informații din perioada 1946-2009. Este vorba de stenograme ale ședințelor plenare ale Parlamentului, colecții de acte adoptate, hotărâri ale Biroului permanent, procese-verbale ale ședințelor comisiilor, dispoziții ale conducerii Parlamentului, documente privind activitatea fracțiunilor parlamentare, dosare personale ale deputaților și angajaților Secretariatului Parlamentului.
De asemenea, expoziția conține o serie de fotografii ce prezintă evenimentele din 7 aprilie 2009, precum și mai multe lucrări realizate de artista multimedia Valeria Barbas. Pictorița, care este și curatorul expoziției, a realizat lucrările pe parcursul a două decenii, fiind inspirată de diverse evenimente socio-politice.
„Proiectul expozițional „Frontiere” relevă o retrospectivă a evenimentelor cruciale care au marcat şi au zdruncinat Republica Moldova pe parcursul celor treizeci de ani de independență, având drept axă de referință data de 7 aprilie 2009. Expoziţia prezintă în premieră o colaborare fructuoasă între diverse medii de filieră istorică şi ale artei contemporane. Aceasta îşi găseşte expresia în conceptul frontierelor, privit în diverse perspective, fie geografice, istorice, fie de natură interioară, umană”, a menționat artista Valeria Barbas.
Expoziția care marchează simbolic 14 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009 va putea fi vizitată la Parlament până pe data de 10 aprilie. Ulterior, expoziția va fi găzduită de Muzeul Național de Istorie a Moldovei.
***
Amintim că în acest an se împlinesc 14 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009, când mii de oameni au ieșit să protesteze împotriva rezultatelor alegerilor din 5 aprilie, potrivit cărora, comuniștii obținuse pentru a treia oară consecutiv majoritatea în Parlament.
Potrivit Amnesy International, în timpul protestelor din 7 aprilie 2009, poliția a reținut cel puțin 600 de persoane, dintre care sute au fost arestate, maltratate și închise în secțiile de poliție. Patru tineri au decedat în condiții misterioase.
Procuratura Generală a înregistrat 108 plângeri și doar 58 dintre ele au ajuns pe masa judecătorilor. Doar trei cazuri ajunse în instanță s-au soldat cu condamnări – trei poliţişti au primit sentinţe cu suspendare, iar unul a fost amendat.
După 14 ani de la evenimentele din aprilie 2009, nimeni nu își ispășește pedeapsa în închisoare pentru abuzurile comise.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!