Colaj NM

FOTO Ion Ceban, nemulțumit că PAS și-a instalat corturi pe aleea din sectorul Ciocana. Reacția partidului 

Primarul municipiului Chișinău Ion Ceban a cerut Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) să scoată corturile instalate pe aleea din sectorul Ciocana al capitalei. „Încurcă la circulație”, spune edilul, adăugând că PAS utilizează pe acestea și simbolurile statului. „Este ilegal”, comunică primarul. Într-o reacție pentru NM, reprezentanții PAS au declarat că „Ion Ceban înțelege că i-au mai rămas câteva luni la Primărie și asta îl neliniștește”. Partidul a dat de înțeles că nu va scoate corturile și va ieși „în continuare să vorbească direct cu cetățenii”. 

„Rog PAS și alte partide dacă sunt să elibereze jumătate de alee de la Ciocana, pe care au ocupat-o, sau alte locații unde s-au amplasat și încurcă la circulație. La fel, este ilegal să fie utilizate simbolurile statului, cum în acest caz, simbolurile Parlamentului și ale Primăriei pe materialele de agitație electorală. Sper că măcar altele sunt făcute conform prevederilor legale”, scrie Ceban, pe Facebook.

El mai adaugă că partidele nu trebuie să „perturbeze circulația pietonilor sau mașinilor”.

„Amintesc că PAS nu a votat pentru buget în ultimii ani, respectiv nu a susținut niciun proiect desfășurat la Ciocana sau în alte sectoare. Inclusiv nu au votat nici pentru reabilitarea aleii unde azi fac campanie electorală”, a conchis edilul.

Într-o reacție pentru NM, purtătorul de cuvânt al PAS din Consiliul Municipal Chișinău Sergiu Bejenari a declarat că „Ion Ceban înțelege că i-au mai rămas câteva luni să stea la Primărie și asta îl neliniștește teribil”.

„Deputații PAS, împreună cu membrii și consilierii municipali regulat merg în teren și vorbesc cu cetățenii despre realizările și provocările pe care le întâmpină țara. Ion Ceban s-a obișnuit să vorbească singur în fața camerei web, iar când vede cum reprezentanții PAS merg fără frică și vorbesc sincer și direct cu oamenii, lui Ceban i se înroșesc ochii. Îi recomandăm lui Ceban să facă măcar un lucru bun pentru chișinăuieni, să strângă glodul din oraș, dacă tot nu-l duce capul să soluționeze problemele sistemice din capitală”, a spus Bejenari.

Tot el a adăugat că „PAS în continuare va ieși să vorbească direct cu cetățenii”.

Facebook/Ion Ceban
Facebook/Ion Ceban
Facebook/Ion Ceban


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

DW

Institutul Economic German: exporturile din Rusia au crescut în pofida războiului și sancțiunilor

În ciuda sancțiunilor occidentale, exporturile din Federația Rusă către 20 de țări — cei mai mari parteneri comerciali — au crescut cu 18% în perioada războiului din Ucraina, ajungând la 330 de miliarde de dolari. Aceste calcule, ajustate în funcție de inflație, se regăsesc într-un raport publicat 13 iunie de Institutul Economic German (IW) din Köln. Institutul a comparat datele privind exporturile Federației Ruse din anii 2024 și 2021.

Trezoreria de război a lui Putin rămâne bine alimentată”, se arată în comunicatul publicat de IW, potrivit DW. Potrivit datelor institutului, principalul partener comercial al Federației Ruse în anul 2024 a fost China, care a achiziționat mărfuri rusești în valoare de 130 de miliarde de dolari. Comparativ cu 2021, acest indicator a crescut cu 67%.

Pe locul al doilea în ceea ce privește importurile de bunuri din Rusia se află India. Înainte de război, India ocupa locul 12, însă de atunci livrările către această țară au crescut cu 680%. Cea mai mare parte constă în petrol.

Printre cei mai importanți parteneri comerciali ai Rusiei, economiștii germani au menționat, de asemenea, Brazilia și Turcia. De asemenea, exporturile rusești către Armenia au crescut cu 423% după începutul războiului, către Uzbekistan — cu 125%, iar către Israel — cu 240%, fiind vorba în principal tot despre petrol.

În același timp, livrările către Germania au scăzut cu 92%, practic ajungând aproape de zero. Către Italia — au scăzut cu 83%, iar către Cehia — cu 51%. Economiștii de la IW concluzionează că are loc o „redirecționare a fluxurilor comerciale” din Rusia, în special către țările din lumea a treia.

În ciuda tuturor eforturilor europene, trezoreria de război a lui Putin nu se golește. Regimul exploatează abil lacunele din sistemul de sancțiuni pentru a-și consolida resursele financiare. Datele preliminare pentru anul 2025 arată, de asemenea, că în această privință s-a schimbat foarte puțin”, scrie IW.

Institutul consideră că cea mai puternică lovitură dată exporturilor Rusiei ar putea fi reducerea plafonului de preț pentru petrolul rusesc și impunerea de sancțiuni împotriva „flotei din umbră” de petroliere.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: