gov.md

FOTO Ion Chicu și Viktor Orbán au semnat declarația comună pentru parteneriat strategic între Republica Moldova și Ungaria

Prim-miniștrii Ion Chicu și Viktor Orbán au semnat declarația comună pentru parteneriat strategic între Republica Moldova și Ungaria, se anunță într-un comunicat al guvernului. 

Potrivit sursei citate, obiectivul primar al parteneriatului este de a extinde și aprofunda cooperarea bilaterală și de a susține efortul țării noastre de integrare europeană. De asemenea, guvernul Republicii Moldova și cel al Ungariei vor desfășura întâlniri consecutive, prezidate de premieri. Totodată, vor fi dezvoltate rapoartele pe direcțiile securitate, economie, comerț, energie, transport, agricultură, turism, sănătate, știință, dar și alte domenii.

Mai mult, parteneriatul presupune susținerea și extinderea activității Comisiei mixte interguvernamentale pentru dezvoltare economică Moldova – Ungaria. Sursa citată menționează că prim-miniștrii au convenit să elaboreze planuri de acțiuni, menite să determine progresul pe angajamentele asumate și să le evalueze anual.

Premierul Ion Chicu a menționat că așteaptă ca semnarea parteneriatului strategic să impulsioneze schimburile economice dintre Republica Moldova și Ungaria, creând astfel relații noi între oamenii de afaceri din ambele state.

Menționăm că în 2018 Ungaria a fost al 13-lea partener comercial al Republicii Moldova cu valoarea schimburilor comerciale de circa 118,96 milioane de dolari SUA. În 2019 volumul comerțului bilateral a fost de circa 119,9 milioane de dolari SUA. De asemenea, în Republica Moldova activează 50 de companii cu capital maghiar, în care au fost investiți circa 68,5 milioane de lei.

gov.md
gov.md
gov.md

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

grt.md/imagine simbol

Republica Moldova va face stocuri de gaz pentru sezonul rece. ANRE a aprobat cantitățile

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE) a decis că, până la 1 noiembrie, vor fi făcute stocuri de gaz, în volum de 145 374,710 mii m³, pentru sezonul rece 2025-2026. S-a întâmplat la ședința din 18 iulie, în cadrul căreia au fost aprobate mai multe hotărâri cu privire la sectorul gazelor din Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat al ANRE, a fost aprobat tariful reglementat pentru serviciul de transport al gazelor naturale la punctele de interconectare de intrare/ieșire unde S.R.L. „Vestmoldtransgaz” oferă capacitate condiționată, stabilit în cuantum de 277,26 lei pentru 1000 m³/h sau 26,26 lei/MWh/h. „Acest produs va spori atractivitatea utilizării sistemului de transport de către traderi, în vederea valorificării coridorului transbalcanic și a tranzitului de gaze naturale spre Ucraina”, a precizat ANRE.

Totodată, în scopul executării prevederilor Legii nr. 152/2025 prin care a fost modificată Legea nr. 108/2016 cu privire la gazele naturale, conform căreia au fost stabilite ANRE-ului anumite responsabilități noi, Consiliul de Administrație a aprobat mai multe hotărâri, și anume:

Au fost stabilite pragurile de consum anual pentru clasificarea consumatorilor noncasnici, după cum urmează:

  • consumatori noncasnici mici – până la 10 000 m³/an;
  • consumatori noncasnici mijlocii – între 10 000 și 100 000 m³/an;
  • consumatori noncasnici mari – peste 100 000 m³/an.

De asemenea, a fost aprobată cantitatea totală de gaze naturale ce urmează a fi stocată până la 1 noiembrie 2025 pentru perioada rece a anilor 2025-2026, în volum de 145 374,710 mii m³, echivalentul a 1 534 873,458 MWh, precum și lista furnizorilor obligați să instituie stocuri de gaze naturale și cantitățile aferente fiecăruia. „Până la 15 noiembrie 2025, furnizorii obligați vor prezenta informații privind cantitatea de gaze naturale stocată, dacă aceasta este creată și menținută direct sau prin intermediul altor furnizori sau traderi, precum și rutele de livrare la frontiera Republicii Moldova”, a menționat ANRE.

Compania „Chișinău-gaz” a fost desemnată, pentru o perioadă de cinci ani, în calitate de entitate de reconciliere, responsabilă de efectuarea și primirea plăților compensatorii de egalizare către și de la operatorii sistemelor de distribuție. „Tarifele uniforme pentru serviciul de distribuție vor reduce impedimentele furnizorilor din piața nereglementată de a furniza gaze naturale pe întreg teritoriul Republicii Moldova, sporind astfel gradul de liberalizare a pieței”, a spus ANRE.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: