gov.md

FOTO Ion Chicu și Viktor Orbán au semnat declarația comună pentru parteneriat strategic între Republica Moldova și Ungaria

Prim-miniștrii Ion Chicu și Viktor Orbán au semnat declarația comună pentru parteneriat strategic între Republica Moldova și Ungaria, se anunță într-un comunicat al guvernului. 

Potrivit sursei citate, obiectivul primar al parteneriatului este de a extinde și aprofunda cooperarea bilaterală și de a susține efortul țării noastre de integrare europeană. De asemenea, guvernul Republicii Moldova și cel al Ungariei vor desfășura întâlniri consecutive, prezidate de premieri. Totodată, vor fi dezvoltate rapoartele pe direcțiile securitate, economie, comerț, energie, transport, agricultură, turism, sănătate, știință, dar și alte domenii.

Mai mult, parteneriatul presupune susținerea și extinderea activității Comisiei mixte interguvernamentale pentru dezvoltare economică Moldova – Ungaria. Sursa citată menționează că prim-miniștrii au convenit să elaboreze planuri de acțiuni, menite să determine progresul pe angajamentele asumate și să le evalueze anual.

Premierul Ion Chicu a menționat că așteaptă ca semnarea parteneriatului strategic să impulsioneze schimburile economice dintre Republica Moldova și Ungaria, creând astfel relații noi între oamenii de afaceri din ambele state.

Menționăm că în 2018 Ungaria a fost al 13-lea partener comercial al Republicii Moldova cu valoarea schimburilor comerciale de circa 118,96 milioane de dolari SUA. În 2019 volumul comerțului bilateral a fost de circa 119,9 milioane de dolari SUA. De asemenea, în Republica Moldova activează 50 de companii cu capital maghiar, în care au fost investiți circa 68,5 milioane de lei.

gov.md
gov.md
gov.md

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: