FOTO Maia Sandu, discuție cu ambasadorii UE la Chișinău: le-a vorbit inclusiv despre blocajele din justiție 
Full Article 3 minutes read

FOTO Maia Sandu, discuție cu ambasadorii UE la Chișinău: le-a vorbit inclusiv despre blocajele din justiție 

Președinta Maia Sandu a avut o discuție cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene, acreditați în Republica Moldova. Reprezentanții Președinției susțin că șefa statului a reafirmat „angajamentul ferm de a continua reformele care ne ajută să avansăm în parcursul nostru european”, totodată a vorbit despre „progresele și blocajele întâmpinate în procesul de reformă a justiției”.

Sandu a discutat cu șefii de misiuni ale statelor membre ale Uniunii Europene, acreditați în Republicii Moldova, pe 14 septembrie.

În discuții, șefa statului a mulțumit diplomaților pentru suportul acordat de guvernele pe care le reprezintă și instituțiile Uniunii Europene pentru contribuția lor în gestionarea multiplelor crize cu care se confruntă țara noastră. Sprijinul UE ne ajută să fim alături de cetățeni în aceste timpuri complicate”, au relatat reprezentanții Președinției.

La fel se menționează că Sandu a reafirmat „angajamentul ferm de a continua reformele care să îmbunătățească viața cetățenilor și care ne ajută să avansăm în parcursul nostru european”.

Președinta a vorbit despre progresele și blocajele întâmpinate în procesul de reformă a justiției și a reiterat că, în pofida provocărilor, curățarea sectorului justiției de corupție va continua. De asemenea, șefa statului a apreciat contribuția țărilor partenere la Platforma de Sprijin pentru Moldova”, au mai comunicat reprezentanții instituției prezidențiale.

FOTO Maia Sandu, discuție cu ambasadorii UE la Chișinău: le-a vorbit inclusiv despre blocajele din justiție 

presedinte.md

FOTO Maia Sandu, discuție cu ambasadorii UE la Chișinău: le-a vorbit inclusiv despre blocajele din justiție 

presedinte.md

FOTO Maia Sandu, discuție cu ambasadorii UE la Chișinău: le-a vorbit inclusiv despre blocajele din justiție 

presedinte.md

În martie 2022, președintele Maia Sandu a semnat cererea de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană. Mai devreme, și Georgia, după Ucraina, a expediat o cerere similară către Uniunea Europeană.

Republica Moldova a primit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană la data de 23 iunie 2022.

Pentru începerea negocierilor propriu-zise în vederea aderării la UE, Republica Moldova trebuie să îndeplinească cele nouă recomandări emise de Comisia Europeană în luna iunie. Domeniile vizate sunt: justiția, combaterea corupției și crimei organizate, deoligarhizarea, reforma administrației publice și a serviciilor publice, managementul finanțelor publice, consolidarea rolului societății civile în procesele decizionale și protejarea drepturilor omului.

Moldova a îndeplinit, timp de un an, trei din cele nouă recomandări ale Comisiei Europene. Declarația a fost făcută în iunie 2023 de comisarul european pentru vecinătate și extindere Oliver Varhelyi. Oficialul european a declarat că țara noastră a obținut progrese importante în ceea ce privește respectarea drepturilor omului, dar rămâne restantă pe domeniul justiției.

Autoritățile de la Chișinău au declarat, anterior, că îndeplinirea condițiilor de pre-aderare sunt principalul scop al Republicii Moldova în acest an, așa încât, la sfârșitul anului, Moldova să poată trece la următoarea etapă – deschiderea negocierilor de aderare.

În septembrie 2023, președinta Maia Sandu anunța că în perioada următoare va efectua mai multe vizite peste hotare pentru a convinge unele state să susțină lansarea negocierilor de aderare a Moldovei la UE.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: