mai.gov.md

FOTO Noi ajutoare pentru refugiați au ajuns în Moldova. Valoarea se ridică la aproape €1 mln

La Ministerului Afacerilor Interne, astăzi, a avut loc un eveniment de recepționare a unor loturi de asistență umanitară oferit de Franța și Regatul Țărilor de Jos, prin Mecanismul de protecție civilă al UE. Asistența este îndreptată spre refugiații ucraineni, stabiliți în Moldova.

Ana Revenco, ministrul Afacerilor Interne, a declarat că cetățenii ce pleacă din focarele de război, găsesc un refugiu sigur și un ajutor imediat în Republica Moldova.

„Oameni de diferite naționalități se unesc în fața unei tragedii, iar familia europeană demonstrează încă o dată că suntem uniți pentru a proteja oamenii și a le acorda ajutor”, a declarat Revenco.

Jānis Mažeiks, șeful delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a vorbit despre suportul pentru țara noastră.

„Suntem mândri să anunțăm că UE și 8 state membre ale UE, și anume Austria, Croația, Danemarca, Franța, Finlanda, Grecia, Olanda și Suedia, au răspuns într-un spirit de echipă la cererea de asistență pentru protecția civilă. De asemenea, mă bucur să anunț că o echipă de protecție civilă a UE este delegată să ajute în continuare acolo, unde este necesar”, a menționat șeful delegației UE în Republica Moldova.

Prin Mecanismul de protecție civilă al UE, ieri seara în Republica Moldova a venit ajutorul umanitar din partea Franței, în valoare de 420 mii euro și prin același mecanism, au ajuns încă 3 camioane de ajutor umanitar din partea Regatului Țărilor de Jos, în valoare de 534 mii euro – pături, corturi, paturi de tabără, saci de dormit, seturi de igienă și bunuri de primă necesitate.

Graham Paul, ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Franței, s-a arătat impresionat de acțiunile cetățenilor moldoveni în raport cu refugiații ucraineni.

„Vreau să aduc un omagiu răspunsului de urgență impresionant al Republicii Moldova la afluxul de refugiați. Ceea ce ați făcut la toate nivelurile este cu adevărat uimitor, iar mobilizarea colectivă a autorităților și poporului moldovenesc, în favoarea refugiaților, este o lecție pentru noi toți”, a menționat ambasadorul.

mai.gov.md
mai.gov.md
mai.gov.md

Amintim că, pe 24 februarie, în jurul orei 5:00, Vladimir Putin a anunțat începerea operațiunii militare în Ucraina. Liderul de la Kiev Vladimir Zelenski a declarat stare de război în Ucraina. Parlamentul de la Chișinău s-a întrunit seara în ședință și a votat pentru instituirea stării de alertă în Republica Moldova, pe o durată de 60 de zile.

Informații despre evenimentele din Ucraina, care se desfășoară chiar în aceste momente în LIVE Textul NM A noua zi de război în Ucraina.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Moldova Mare” a semnat un acord de colaborare cu un partid suveranist din Bulgaria: „Ne unim pentru a apăra valorile spirituale”

Partidul politic „Moldova Mare”, condus de Victoria Furtună, a anunțat că a semnat un acord bilateral de cooperare politică partidul bulgar „Svoboda”.

Potrivit unui comunicat emis de „Moldova Mare”, acordul prevede o „colaborare strategică” între cele două formațiuni, cu accent pe „apărarea identității naționale, valorilor tradiționale, organizarea de proiecte comune în domeniul educației și culturii, precum și participarea în structuri europene orientare patriotică”.

Ne unim forțele cu acele partide politice din Europa care apără suveranitatea, valorile spirituale și libertatea popoarelor, opunându-se presiunilor externe și curentului ideologic globalist”, a declarat Victoria Furtună în cadrul ceremoniei de semnare desfășurate la Chișinău.

Considerăm că este o responsabilitate morală să susținem forțele politice care au curajul să spună adevărul, să apere valorile tradiționale și să lupte pentru libertatea propriilor țări. Alianța cu Moldova Mare este o alianță cu poporul Republicii Moldova, care merită un viitor independent”, a declarat Vladimir Simeonov.

Memționăm că Partidul „Svoboda” este un partid conservator din Bulgaria. Potrivit informației publicate pe site-ul formațiunii, membrii partidului „pledează pentru apărarea suveranității Bulgariei, fără dependențe de forțe externe, fie ele economice sau politice”.

***

Precizăm că Victoria Furtună este fost procuror anticorupție, care a activat timp de 18 ani în sistem. Aceasta a demisionat cu scandal în martie 2024, acuzând Serviciul de Informații și Securitate că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat pe 11 ianuarie 2024 un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. În reacție, SIS a declarat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”.

După ce a demisionat, Victoria Furtună a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să acorde interviuri, în care a abordat inclusiv subiecte politice, iar în Chișinău au apărut bannere cu imaginea sa. Toate acestea au culminat cu intrarea sa în alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, în calitate de „candidat independent”.

Scrutinul prezidențial s-a desfășurat pe fundalul unei anchete privind o schemă de corupere electorală, desfășurată de oligarhul fugar Ilan Șor. În ajunul alegerilor, Ziarul de Gardă a publicat o investigației care arată că Victoria Furtună este beneficiară a schemei.

În cadrul scrutinului prezidențial, Victoria Furtună a obținut 4,45% din voturile exprimate.

În pofida faptului că acum conduce un partid care se declară pro-european, de când a ajuns în atenția publică, Victoria Furtună s-a remarca prin declarații împotriva Uniunii Europene. Chiar în urmă cu o zi, pe 17 martie, aceasta a scris pe canalul său de Telegram că ajutorul european de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova este „sclavie financiară”.

Totodată, Victoria Furtună susține că Republica Moldova și Federația Rusă ar trebui să-și îmbunătățească relațiile, care au degradat după începerea invaziei ruse pe scară largă asupra Ucrainei.

Pe 6 martie, Furtună a avut o întrevedere cu ambasadorul desemnat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov. Ea a publicat o fotografie făcută în timpul întâlnirii, în care apare alături de Ozerov pe fundalul unui portret al președintelui rus, Vladimir Putin, care a ordonat invadarea țării vecine.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: