Facebook/ServiciulVamal

FOTO Patru viori nedeclarate, dintre care una cu inscripția „Stradivarius”, depistate de funcționarii vamali de la Leușeni

Funcționarii vamali de la Leușeni au depistat patru viori nedeclarate. Potrivit reprezentanților Serviciului Vamal, trei dintre acestea erau transportate în huse pe care pot fi citite inscripțiile „Antonius Stradivarius Fecit Anno 1705”, „The Maidstone” și „Meisten-geige geb. 1824”. Viorile au fost descoperite în bagajele personale ale unui cetățean moldovean în vârstă de 35 de ani.

Cazul a fost înregistrat în data 13 ianuarie, la intrare în țară prin postul vamal Leușeni. Pentru controlul de specialitate s-a prezentat un microbuz ce efectua cursa ocazională Marea Britanie – Republica Moldova. În cadrul verificărilor, unul dintre pasagerii microbuzului a declarat verbal că transportă două viori, ce nu erau marcate prin inscripții distinctive.

În cadrul unui control amănunțit, vameșii au depistat patru instrumente muzicale, pe care bărbatul intenționa să le introducă în țară prin eschivarea de la controlul vamal. La solicitarea angajaților Serviciului Vamal, conaționalul nu a putut prezenta acte care să dovedească proveniența sau valoarea instrumentelor.

În rezultat, cele patru viori au fost ridicate, iar cazul este cercetat sub toate aspectele legale pentru stabilirea autenticității obiectelor și elucidării tuturor circumstanțelor.

Facebook/ServiciulVamal

***

Amintim că în luna octombrie 2021, pe Aeroportul din Chișinău, a fost ridicată o vioară care aparținea violonistei Alexandra Conunova. La ieșirea din țară instrumentul muzical nu a fost declarat ca valoare culturală, contrar celor indicate în actele de însoțire. De altfel, în cazul în care este transportat un bun cu valoare culturală, potrivit legii, acesta trebuie declarat în mod obligatoriu, accentuează PCCOCS.

La două zile de la reținerea viorii de către inspectorii de la Serviciul Vamal, persoana a prezentat un certificat de la Ministerul Culturii, cu un conținut contradictoriu celor indicate în cel precedent. Mai exact, acesta specifica că instrumentul nu prezintă valoare culturală. „Prin urmare, a fost necesară verificarea tuturor circumstanțelor, solicitarea documentelor autentificate de la proprietar, care o împuterniceau să o folosească și audierea persoanei”, a explicat PCCOCS.

La o zi de la prezentarea documentelor autentificate și parcurgerii procedurilor legale care se impun, instrumentul muzical a fost eliberat violonistei.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Getty Images

Înotul în râul Sena din Paris – permis din nou pentru prima dată din 1923

Râul Sena din Paris a fost redeschis pentru înotul public pentru prima dată după un secol. Informația fost raportată pe 5 iulie de BBC, care a precizat că în principalul râu al capitalei Franței au fost amenajate trei zone pentru cei care doresc să înoate: lângă Turnul Eiffel, în apropierea Catedralei Notre-Dame și în partea de est a orașului.

Potrivit presei, în aceste zone de înot au fost instalate vestiare și dușuri. De asemenea, vor fi prezenți salvamari care vor veghea asupra siguranței înotătorilor. Toate cele trei zone vor fi deschise până la sfârșitul lunii august, iar accesul la acestea este gratuit.

Înotul în Sena a fost interzis în 1923 din cauza pericolului reprezentat de barje și ambarcațiuni de agrement, precum și din cauza deteriorării rapide a calității apei. Înaintea Jocurilor Olimpice din vara anului 2024, au fost investiți peste 1,4 miliarde de euro în curățarea Senei. În iulie anul trecut, primarul Parisului, Anne Hidalgo, împreună cu alți membri ai Comitetului Olimpic, au intrat în apă pentru a demonstra că este sigur să înoți în râu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: