Funcționarii vamali de la Leușeni au depistat patru viori nedeclarate. Potrivit reprezentanților Serviciului Vamal, trei dintre acestea erau transportate în huse pe care pot fi citite inscripțiile „Antonius Stradivarius Fecit Anno 1705”, „The Maidstone” și „Meisten-geige geb. 1824”. Viorile au fost descoperite în bagajele personale ale unui cetățean moldovean în vârstă de 35 de ani.
Cazul a fost înregistrat în data 13 ianuarie, la intrare în țară prin postul vamal Leușeni. Pentru controlul de specialitate s-a prezentat un microbuz ce efectua cursa ocazională Marea Britanie – Republica Moldova. În cadrul verificărilor, unul dintre pasagerii microbuzului a declarat verbal că transportă două viori, ce nu erau marcate prin inscripții distinctive.
În cadrul unui control amănunțit, vameșii au depistat patru instrumente muzicale, pe care bărbatul intenționa să le introducă în țară prin eschivarea de la controlul vamal. La solicitarea angajaților Serviciului Vamal, conaționalul nu a putut prezenta acte care să dovedească proveniența sau valoarea instrumentelor.
În rezultat, cele patru viori au fost ridicate, iar cazul este cercetat sub toate aspectele legale pentru stabilirea autenticității obiectelor și elucidării tuturor circumstanțelor.
***
Amintim că în luna octombrie 2021, pe Aeroportul din Chișinău, a fost ridicată o vioară care aparținea violonistei Alexandra Conunova. La ieșirea din țară instrumentul muzical nu a fost declarat ca valoare culturală, contrar celor indicate în actele de însoțire. De altfel, în cazul în care este transportat un bun cu valoare culturală, potrivit legii, acesta trebuie declarat în mod obligatoriu, accentuează PCCOCS.
La două zile de la reținerea viorii de către inspectorii de la Serviciul Vamal, persoana a prezentat un certificat de la Ministerul Culturii, cu un conținut contradictoriu celor indicate în cel precedent. Mai exact, acesta specifica că instrumentul nu prezintă valoare culturală. „Prin urmare, a fost necesară verificarea tuturor circumstanțelor, solicitarea documentelor autentificate de la proprietar, care o împuterniceau să o folosească și audierea persoanei”, a explicat PCCOCS.
La o zi de la prezentarea documentelor autentificate și parcurgerii procedurilor legale care se impun, instrumentul muzical a fost eliberat violonistei.