Percheziții în Republica Moldova, pe 21 noiembrie. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat despre deconspirarea unui grup criminal organizat, specializat în migrația ilegală. Perchezițiile au avut loc inclusiv la domiciliul unor angajați MAI.
MAI a anunțat că în dimineața zilei de 21 noiembrie, ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție, în comun și sub conducerea procurorilor din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, au descins cu percheziții la domiciliile mai multor persoane.
Potrivit Ministerului, perchezițiile au avut loc la domiciliului mai multor persoane, inclusiv angajați MAI, din raioanele Comrat și Taraclia. Aceștia sunt suspectați, potrivit MAI, de crearea unui grup criminal organizat specializat în migrația ilegală a bărbaților ucraineni, din țara de origine către țările UE.
„În perioada lunii august 2023 până în prezent au fost documentate acțiunile ilegale ale membrilor grupului criminal organizat din care făceau parte cetățeni ai Republicii Moldova, cetățeni ucraineni, precum și angajați din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF), Inspectoratului General de Migrație (IGM) și Inspectoratului General al Poliției (IGP)”, au precizat reprezentanții MAI.
Se menționează că, în contextul războiului din Ucraina și interzicerii de către autoritățile ucrainene a părăsirii teritoriului de către bărbați, grupul menționat de persoane a organizat trecerea frontierei de stat a Republicii Moldova a cetățenilor ucraineni, prin zona verde, după care le facilitau perfectarea și legalizarea actelor de ședere pe teritoriul țării noastre, ca ulterior cetățenii ucraineni să poată călători mai departe spre țările Uniunii Europene.
Potrivit MAI, urmare a perchezițiilor au fost ridicate obiecte și bunuri relevante cauzei penale, care vor fi supuse cercetării.
„Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă pedeapsă cu amendă în mărime de la 1150 la 1350 de unități convenționale sau cu închisoare de la 5 la 7 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 3 la 5 ani”, au declarat reprezentanții Ministerului.
Recent, jurnaliștii de la BBC au scris că de la începutul războiului, aproximativ 20 de mii de bărbați au fugit din Ucraina pentru a evita recrutarea în armată. Au trecut ilegal granița, inclusiv a Moldovei. Alți peste 21 de mii de bărbați au încercat să fugă, dar au fost prinși de autoritățile ucrainene. Jurnaliștii au discutat cu unii care au trecut prin Moldova.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!