Facebook/Bolea Vladimir Iosif

FOTO „Pierderile sunt de milioane”. Îndemnul lui Bolea către agricultori, după ce a fost într-o livadă din Edineț 

Vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, a fost în orașul Cupcini din raionul Edineț. Potrivit oficialului, grindina și rafalele puternice de vânt au distrus 60 ha dintr-o livadă iar pierderile sunt de milioane. Ministrul a declarat că fermierii trebuie să invite Comisia Situații Excepționale pentru a-și demonstra pierderile înregistrate. 

Oficialul a spus că Lilia Zaporojan are în proprietate 74 ha de livadă de mere, cireși și prune pe teritoriul primăriei Cupcini din raionul Edineț.

„Ploile torențiale, grindina și rafalele puternice de vânt au distrus peste 60 ha de livadă. Pierderile sunt de milioane, afirmă proprietara. Pomii de măr cu tot cu stâlpi și plasa antigrindină au fost rupți, iar pomii de cireși, doborâți la pământ. 30 ha dintre suprafețele afectate sunt asigurate. Antreprenoarea preconiza să recolteze în acest an câte 60 tone de mere per hectar. În doar câteva minute toată investițiile s-au dus pe apa sâmbetei. Livada a fost subvenționată”, a menționat Bolea, pe rețelele de socializare.

Ministrul a adăugat că „fermierii trebuie să invite Comisia Situații Excepționale pentru a constata obligatoriu daunele, ca mai apoi actele constatatorii să fie examinate pentru a demonstra pierderile înregistrate”.

„Pe teritoriul primăriei Cupcini au fost afectate mai multe terenuri agricole”, a precizat el.

Facebook/Bolea Vladimir Iosif
Facebook/Bolea Vladimir Iosif
Facebook/Bolea Vladimir Iosif
Facebook/Bolea Vladimir Iosif

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, urmare a ploilor puternice, cele mai multe pagube au fost înregistrate în raionale Edineț, Soroca, Dondușeni, Râșcani și Drochia.

Pe 28 iulie, reprezentanții Inspectoratului declarau că în raionul Edineț, în localitatea Cupcini au fost distruse 70 ha de livadă de meri, în satul Parcova – 102 ha, în orașul Edineț – 19 hectare.

La Edineț au fost distruse și mai multe locuințe. În satul Alexăndreni, 50 la sută din case au rămas fără acoperișuri. Și în comuna Bleșteni, fiecare a doua casă a fost afectată. S-au înregistrat pagube și în orașul Edineț, inclusiv la o benzinărie. Totodată, potrivit edilului, au fost afectate casele refugiaților.

Pe 28 iulie, premierul Dorin Recean a anunțat că pentru 74 de localități din 6 raioane din nordul Republicii Moldova se va oferi materiale de construcție din rezervele statului, în valoare totală de peste 16 milioane de lei. Primele loturi cu materiale de construcție au ajuns în raionul Edineț în seara zilei de 28 iulie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

PAS/Facebook

Grosu explică de ce PAS merge cu vedete în Parlament: nu toți trebuie să știe să scrie legi

Președintele Parlamentului și liderul partidului aflat la guvernare, Igor Grosu, afirmă că nu toți deputații trebuie să fie juriști sau să știe să scrie legi pentru a avea un rol important în Legislativ. Oficialul a răspuns, astfel, la criticile privind candidaturile anunțate de PAS, din rândul personalităților din cultură și sport, precum dirijorul Nicolae Botgros și luptătoarea Anastasia Nichita. Potrivit lui Grosu, experiența acestor oameni în domeniile lor poate aduce plus valoare în activitatea parlamentară.

„Avem o preconcepție în societate, că toți care ajung în Parlament trebuie să știe a scrie legi. Iată asta este o abordare greșită. Vă spun: legile și proiectele trebuie să fie emanația executivului, pentru că acolo este memoria instituțională, acolo este birocrația în sensul bun al cuvântului. Acolo este nevoie de implicarea birocrației, a experților”, a explicat Grosu în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV.

Potrivit liderului PAS, rolul deputaților este de a reprezenta comunități și domenii specifice – sportul, arta, medicina sau educația – și de a contribui la îmbunătățirea politicilor cu expertiza pe care o dețin.

„Anastasia, evident că vorbim de domeniul sportului. Noi am avut și vom avea inițiative dedicate sportului, promovării sportului dezvoltării infrastructurii sportive. Dl. Botgros – trebuie să vedem cum facem ca această activitate artistică să fie una generatoare de venit, cum promovăm talentele, cum le motivăm. Asta trebuie să facă deputații în Parlament, nu să stea zi și noapte să scrie legi. Noi nu substituim executivul. Sunt oameni care au în jurul lor o comunitate pe care trebuie să o reprezinte, oameni cu pondere în mediul sportiv, artistic, academic, etc. Aceasta este abordarea – să reprezinte așteptarea acestei comunități mari și să ajute la promovarea politicilor”, a mai declarat Igor Grosu.

***

Precizăm că Partidul Acțiune și Solidaritate a prezentat, în ultimele săptămâni, mai multe personalități publice care vor candida pe lista sa la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Printre aceștia: dirijorul Nicolae Botgros, jurnalistul și scriitorul Constantin Cheianu, fondatoarea organizației „Prietena Mea”, Ludmila Adamciuc, luptătoarea Anastasia Nichita, fotbalistul Maxim Potîrniche și rectori de universități.

AICI am explicat ce impact ar putea avea noua strategie a partidului de guvernare, de a merge cu vedete în Parlament, și ce riscuri implică aceasta.

Amintim în acest context că Igor Grosu a anunțat, anterior, că va deschide lista PAS, iar printre primii candidați se va regăsi și prim-ministrul Dorin Recean.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc pe data de 28 septembrie 2025. 

Conform calendarului aprobat de CEC, perioada electorală a început pe 14 iulie, iar campania electorală propriu-zisă va demara pe 29 august.

Candidații la funcția de deputat își vor putea depune actele pentru înregistrare în perioada 20 iulie – 19 august. Tot din 20 iulie începe și colectarea semnăturilor de susținere pentru candidații independenți.

Între timp, blocurile electorale își pot depune documentele la sediul CEC până pe 13 august.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: