army.gov.md

(FOTO) Un militar moldovean a construit o mașină după un proiect propriu

Un angajat al Armatei Naționale, maiorul Mihail Patrînjel, a construit în mai puțin de un an, un vehicul după propriul model. Potrivit Ministerul Apărării, aceasta este cea de-a doua mașină confecționată de militar.

„Mihail Patrînjel s-a remarcat anul acesta prin ideea de a construi un vehicul inedit, pe care l-a numit în cinstea celor două fiice ale sale – Buggy BIOX. La acel moment, dânsul lucra la cel de-al doilea proiect al său, care a fost și mai promițător. Este vorba despre un autovehicul care a fost schițat după modelul FORD T 1907”, notează Ministerul Apărării.

Mihail Patrînjel a lucrat la această mașină 560 de ore. Deși nu este înregistrată, ca să poată merge cu ea distanțe mai lungi, militarul spune că circulă cu ea în afara localității, la o plimbare cu familia.

„M-am gândit ca acesta e simplu în construcție și că voi fi în stare să creez o copie a acestei mașini, dar puțin modernizată, pe care am numit-o BIOX T. În total, am lucrat 560 de ore asupra proiectului, din timpul meu liber și pe banii proprii”, conchide maiorul Patrînjel.

„Cert e că această mare realizare ne face mândri pe noi toți de perfomanțele unor militari ai Armatei Naționale”, menționează Ministerul Apărării.

Mihai Patrînjel este șeful serviciului cartografie al Armatei Naţionale. De mic a fost pasionat de maşini şi de fiecare dată când părinţii îi cumpărau o jucărie nouă, o dezasambla, îi studia minuţios detaliile şi o asambla la loc.

army.gov.md

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Aliona Chistol: „Este păcat să nu ne folosim de energia electrică ce vine degeaba” / VIDEO

Dacă este ploaie și soare, avem pâine pe masă, zice o vorbă din bătrâni. Și dacă soarele era important în special pentru plugari la etapa de creștere a grâului din câmpii, astăzi și unii brutari beneficiază de razele sale, pe care le transformă în energie pentru cuptoare. SRL “Al-Irina” din Soroca este una dintre aceste brutării, care-și modernizează sursa de electricitate pentru a menține prețurile la nivelul de până la scumpirea energiei electrice.
Detalii aflați în materialul realizat de partenerii noștri Observatorul de Nord.

Brutăria coace pe zi vreo 2000 de pâini și chifle, unele ajung la magazine, altele la instituțiile educaționale. Pentru a supraviețui în contextul crizei energetice, Aliona Chistol, administratoarea brutăriei, a decis să instaleze baterii solare. Dar fiindcă investiția era mai mare decât își pot permite, au aplicat la programul de retehnologizare și eficiență energetică a întreprinderilor mici și mijlocii al Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului pentru a acoperi jumătate din suma necesară.

Desigur că schimbarea nu a fost fără provocări, iar retehnologizarea nu este una ușoară cum ar părea la prima vedere, dar efortul a meritat. Aliona Chistol ne spune că dacă nu apelau la energia verde, ar fi fost necesară majorarea prețului la pâine, care este un produs necesar pentru toți, iar scumpirea ar fi bătut la buzunarul celor care știu valoarea și rostul fiecărui leu.

Fiecare criză este ca un băț cu două capete, fie dai mâinile în jos și cedezi, sau o folosești ca o oportunitate de dezvoltare. Familia Chistol, care gestionează brutăria, au riscat și au ales a doua cale. Și nu regretă. Cu toate că trecerea la energia verde este un efort costisitor, și uneori mai amar, roadele sale sunt dulci, iar atunci când facturile la energia electrică vin , nu mai sunt o sperietoare pentru agenții economici care au ales această cale.

Apropo, cei care vor să beneficieze de susținerea ODA, o pot face accesând site-ul oficial al Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului – oda.md.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: