NewsMaker

FOTO/VIDEO „Dați Cezarului ceea ce este a Cezarului”. Sindicatele au protestat în fața Parlamentului: vor salarii mai mari 

Pe 13 decembrie, reprezentanți ai Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, printre care angajaţi din învăţământ şi ştiinţă, au protestat în fața Parlamentului. Aceștia au cerut „stabilirea salariului minim pe țară în mărime de 6 mii lei începând cu 1 ianuarie 2025”, inclusiv „alocarea a 50 de milioane de lei pentru asigurarea la tratament balneosanatorial”. În timpul manifestației, protestatarii au anunțat că au fost invitați de către președintele Parlamentului Igor Grosu ca să-și prezinte cerințele. Într-un final, aceștia au spus că vor organiza un nou protest în situația în care „nu se va găsi soluția”. Amintim că, zilele trecute, ministrul Educației declara că solicitarea privind majorarea lefurilor cadrelor didactice cu 35% nu este realistă, însă mai mulți angajați vor beneficia în 2025 de ajutor țintit.

„Vrem salarii decente”, „Vrem să fiți auziți”, „Respectați pedagogul”, „Fără educație moare orice nație”, „Jos sărăcia” – au scandat manifestanții.

Președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Igor Zubcu, a declarat că salariile din Republica Moldova, mai ales pentru sectorul bugetar, ar trebui să fie cel puțin dublate.

Ne-am adunat aici nu ca să cerem, ne-am adunat aici ca să dăm. Să dăm încă o șansă cabinetului de miniștri, să dăm încă o șansă legislativului, să se așeze la masa de dialog social ca într-un parteneriat veritabil să aibă loc schimb de informații, consultări și negocieri cu privire la stabilirea salariului minim pentru anul 2025. Mișcarea sindicală a solicitat să fie la nivel de 6 mii de lei. (…) Am fost informați de către cabinetul de miniștri că vom avea maximum 5500 de lei, or acest lucru nu este în conformitate cu situația reală cu care se confruntă lucrătorii și membrii de sindicat la moment. (…) Salariile din Republica Moldova, mai ales pentru sectorul bugetar, ar trebui cel puțin dublate dar înțelegem crizele prin care trece Republica Moldova. (…) De aceea am solicitat ca salariile să fie majorate în etape dar lucrul acesta nu se întâmplă”, a comunicat Igor Zubcu.

Președintele Federației Sindicale a Educației și Științei, Ghenadie Donos, a vorbit despre măsurile care se iau în calcul în situația în care „nu se va găsi soluția”.

Cred că e timpul să instituim și o stare excepțională în educație. (…) În planul nostru de activități mai sunt și alte acțiuni, inclusiv pe data de 19 când se va vota în a doua lectură legea bugetului sper că vom fi mai mulți și respectiv, de ce nu, după vacanță în caz că  nu se va găsi soluția mulți colegi ne îndeamnă să sondăm opinia dumneavoastră și să nu reîncepem procesul după anul nou. Cred că și asta va fi o măsură care să demonstreze că noi suntem supărați”, a menționat Ghenadie Donos.

Prea cuminți am fost până acum”, a adăugat un protestatar.

În timpul protestului, vicepreședinta Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova Lilia Franț a anunțat că manifestanții au fost invitați de către Igor Grosu să-și prezinte cerințele.

Tocmai în momentul de față ați văzut o mișcare. Colegii noștri au fost invitați de președintele Parlamentului pentru a depune acel apel pe care îl vom citi la final. Începem poate niște discuții cu rezultate productive”, a comunicat Lilia Franț.

Astăzi am ajuns în calitate de cerșetori. (…) Dați Cezarului ceea ce este a Cezarului – onoare, stimă, respect și un salariu decent”, a comunicat o profesoară.

La finalul manifestației s-a dat citire apelului care, între timp, a fost solicitat de a fi prezentat reprezentanților Parlamentului.

Salariile nu reflectă adevărata valoare a muncii. (…) Cerem stabilirea salariului minim pe țară în mărime de 6 mii lei începând cu 1 ianuarie 2025. (…) Majorarea cu 35% a valorilor de referință de bază: cultură, asistență socială, funcționari publici din cadrul autorităților publice locale. (…) Alocarea a 50 de milioane de lei destinată dreptului asigurării la tratament balneosanatorial persoanelor asigurate”, s-a menționat în apelul manifestanților.

NewsMaker
NewsMaker
NewsMaker

Despre organizarea unui „șir de acțiuni de sensibilizare și protest” a anunțat pe 9 decembrie Federația Sindicală a Educației și Științei din Republica Moldova. Se menționa că acțiunile de protest vor avea loc, pe 13 și 19 decembrie, „în formă de pichetare a Parlamentului R. Moldova”. Între timp, sindicaliștii au expediat o declarație cu privire la nemulțumirile lor președintei Maia Sandu. În document, au fost incluse o serie de cerințe, printre care: creșterea valorilor de referință pentru cadrele non-didactice și didactice cu 200 și, respectiv, 300 de lei; achitarea premiului pentru anul 2024 în termenii stabiliți de lege; un cadru legislativ care să asigure o creștere constantă și echitabilă a veniturilor în educație. Detalii AICI.

Zilele trecute, ministrul Educației Dan Perciun declara la emisiunea Rezoomat de la Rlive TV că solicitarea privind majorarea lefurilor cadrelor didactice cu 35% nu este realistă, însă mai mulți angajați din sistemul educațional vor beneficia în 2025 de ajutor țintit.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Festivalul de film TIFF revine la Chișinău: Trei zile de filme, workshopuri și întâlniri cu cineaști consacrați 

Festivalul Internațional de Film Transilvania revine în Republica Moldova cu cea de-a 5-a ediție TIFF Chișinău, în perioada 25–27 iulie. Evenimentul, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, se va desfășura în două locații-cheie din capitală: Artcor și Cineplex Loteanu. Pentru cinefilii din Chișinău, accesul la proiecții se face cu intrare liberă, în limita locurilor disponibile.


Pe parcursul celor trei zile, festivalul va cuprinde proiecții de filme de lungmetraj și scurtmetraj, întâlniri cu regizori, actori și producători, precum și două

workshopuri gratuite destinate tinerilor pasionați de cinema.

Printre invitații speciali ai evenimentului se numără nume de referință din cinematografia românească și internațională, precum actorii Emilia Dobrin, Mihai Călin, Valeriu Andriuță, Daniel Popa, Ciprian Chiricheș, Mircea Puiu Lăscuș,  regizorii Bogdan Mureșanu, Emanuel Pârvu, Alexandru Mavrodineanu și Radu Mocanu, și producătoarele Miruna Berescu și Monica Lăzurean-Gorgan. 

În total, în cadrul festivalului vor fi proiectate peste 30 de filme de lungmetraj și scurtmetraj. Printre acestea se numără cel mai premiat film românesc al sezonului trecut –  Anul Nou care n-a fost (r. Bogdan Mureșanu), care a câștigat premiul Orizzonti la Festivalul de la Veneția, Trei kilometri până la capătul lumii (r. Emanuel Pârvu), care a fost selecționat la Festivalul de la Cannes, sau Săptămâna Mare (r. Andrei Cohn), premiat la Festivalul de la Sarajevo. Selecția include și TWST (Things we said today), cel mai recent film al aclamatului regizor Andrei Ujică, 8 ilustrate din lumea ideală, un film documentar regizat de Radu Jude și filozoful Christian Ferencz-Flatz sau comedia Căsătoria (r. Mihai Bendeac).

Programul complet al proiecțiilor și lista filmelor pot fi consultate aici: www.film.md

TIFF Chișinău este conceput, programat și curatoriat exclusiv de echipa Festivalului Internațional de Film Transilvania. Selecția filmelor reflectă direcțiile artistice și editoriale asumate de TIFF în peste două decenii de existență – un angajament ferm față de calitate, diversitate, libertate de expresie și promovarea celor mai relevante voci ale cinematografiei românești și internaționale.”

– Tudor Giurgiu, președinte TIFF.

Prin organizarea acestui eveniment, ne dorim să contribuim la dezvoltarea industriei cinematografice locale, creând un spațiu de întâlnire între profesioniști din domeniu și publicul larg, să sprijinim tinerii cineaști și să stimulăm interesul 

pentru cinematografia de calitate înaltă. Prin selecția atentă de filme, TIFF Chișinău promovează cultura și limba română, contribuind la consolidarea relațiilor culturale dintre România și Republica Moldova”, a menționat Olga Harabajiu, reprezentantă 609 FILM.

Intrarea la toate evenimentele din cadrul festivalului este cu intrare liberă, dar cu înregistrare prealabilă pe următorul link: film.md – unde puteți selecta ziua, locația și filmul pe care vreți să-l vizionați.

Proiectul TIFF Chișinău este la a cincea ediție și reprezintă o continuare firească a inițiativei de extindere a prestigiosului Festival Internațional de Film Transilvania. 

Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF Chișinău este un proiect finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), cu sprijinul CNC Moldova, în parteneriat cu 609 FILM, YOUBESC și FILM.MD.  

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: