NewsMaker

FOTO/VIDEO „Dați Cezarului ceea ce este a Cezarului”. Sindicatele au protestat în fața Parlamentului: vor salarii mai mari 

Pe 13 decembrie, reprezentanți ai Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, printre care angajaţi din învăţământ şi ştiinţă, au protestat în fața Parlamentului. Aceștia au cerut „stabilirea salariului minim pe țară în mărime de 6 mii lei începând cu 1 ianuarie 2025”, inclusiv „alocarea a 50 de milioane de lei pentru asigurarea la tratament balneosanatorial”. În timpul manifestației, protestatarii au anunțat că au fost invitați de către președintele Parlamentului Igor Grosu ca să-și prezinte cerințele. Într-un final, aceștia au spus că vor organiza un nou protest în situația în care „nu se va găsi soluția”. Amintim că, zilele trecute, ministrul Educației declara că solicitarea privind majorarea lefurilor cadrelor didactice cu 35% nu este realistă, însă mai mulți angajați vor beneficia în 2025 de ajutor țintit.

„Vrem salarii decente”, „Vrem să fiți auziți”, „Respectați pedagogul”, „Fără educație moare orice nație”, „Jos sărăcia” – au scandat manifestanții.

Președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Igor Zubcu, a declarat că salariile din Republica Moldova, mai ales pentru sectorul bugetar, ar trebui să fie cel puțin dublate.

Ne-am adunat aici nu ca să cerem, ne-am adunat aici ca să dăm. Să dăm încă o șansă cabinetului de miniștri, să dăm încă o șansă legislativului, să se așeze la masa de dialog social ca într-un parteneriat veritabil să aibă loc schimb de informații, consultări și negocieri cu privire la stabilirea salariului minim pentru anul 2025. Mișcarea sindicală a solicitat să fie la nivel de 6 mii de lei. (…) Am fost informați de către cabinetul de miniștri că vom avea maximum 5500 de lei, or acest lucru nu este în conformitate cu situația reală cu care se confruntă lucrătorii și membrii de sindicat la moment. (…) Salariile din Republica Moldova, mai ales pentru sectorul bugetar, ar trebui cel puțin dublate dar înțelegem crizele prin care trece Republica Moldova. (…) De aceea am solicitat ca salariile să fie majorate în etape dar lucrul acesta nu se întâmplă”, a comunicat Igor Zubcu.

Președintele Federației Sindicale a Educației și Științei, Ghenadie Donos, a vorbit despre măsurile care se iau în calcul în situația în care „nu se va găsi soluția”.

Cred că e timpul să instituim și o stare excepțională în educație. (…) În planul nostru de activități mai sunt și alte acțiuni, inclusiv pe data de 19 când se va vota în a doua lectură legea bugetului sper că vom fi mai mulți și respectiv, de ce nu, după vacanță în caz că  nu se va găsi soluția mulți colegi ne îndeamnă să sondăm opinia dumneavoastră și să nu reîncepem procesul după anul nou. Cred că și asta va fi o măsură care să demonstreze că noi suntem supărați”, a menționat Ghenadie Donos.

Prea cuminți am fost până acum”, a adăugat un protestatar.

În timpul protestului, vicepreședinta Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova Lilia Franț a anunțat că manifestanții au fost invitați de către Igor Grosu să-și prezinte cerințele.

Tocmai în momentul de față ați văzut o mișcare. Colegii noștri au fost invitați de președintele Parlamentului pentru a depune acel apel pe care îl vom citi la final. Începem poate niște discuții cu rezultate productive”, a comunicat Lilia Franț.

Astăzi am ajuns în calitate de cerșetori. (…) Dați Cezarului ceea ce este a Cezarului – onoare, stimă, respect și un salariu decent”, a comunicat o profesoară.

La finalul manifestației s-a dat citire apelului care, între timp, a fost solicitat de a fi prezentat reprezentanților Parlamentului.

Salariile nu reflectă adevărata valoare a muncii. (…) Cerem stabilirea salariului minim pe țară în mărime de 6 mii lei începând cu 1 ianuarie 2025. (…) Majorarea cu 35% a valorilor de referință de bază: cultură, asistență socială, funcționari publici din cadrul autorităților publice locale. (…) Alocarea a 50 de milioane de lei destinată dreptului asigurării la tratament balneosanatorial persoanelor asigurate”, s-a menționat în apelul manifestanților.

NewsMaker
NewsMaker
NewsMaker

Despre organizarea unui „șir de acțiuni de sensibilizare și protest” a anunțat pe 9 decembrie Federația Sindicală a Educației și Științei din Republica Moldova. Se menționa că acțiunile de protest vor avea loc, pe 13 și 19 decembrie, „în formă de pichetare a Parlamentului R. Moldova”. Între timp, sindicaliștii au expediat o declarație cu privire la nemulțumirile lor președintei Maia Sandu. În document, au fost incluse o serie de cerințe, printre care: creșterea valorilor de referință pentru cadrele non-didactice și didactice cu 200 și, respectiv, 300 de lei; achitarea premiului pentru anul 2024 în termenii stabiliți de lege; un cadru legislativ care să asigure o creștere constantă și echitabilă a veniturilor în educație. Detalii AICI.

Zilele trecute, ministrul Educației Dan Perciun declara la emisiunea Rezoomat de la Rlive TV că solicitarea privind majorarea lefurilor cadrelor didactice cu 35% nu este realistă, însă mai mulți angajați din sistemul educațional vor beneficia în 2025 de ajutor țintit.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Daniel Vodă

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, despre interdicția lui Ion Ceban în Schengen: „Nu e știrea zilei”

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că interdicția de intrare în România și în spațiul Schengen a primarului Chișinăului, Ion Ceban, nu reprezintă o „știre a zilei”. El susține că, cel mai probabil, Ceban era deja informat despre această măsură înainte ca informația să fie făcută publică și că el ar trebui să ofere explicații. Totodată, Vodă a subliniat că informațiile transmise de instituțiile statului, inclusiv ale României, „se bazează pe fapte concrete”.

„Nu aș spune că este neapărat știrea zilei,” a afirmat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, în cadrul emisiunii Puterea a Patra.

El a explicat că toate detaliile legate de acest caz ar trebui să vină din partea lui Ceban și că probabil el știa deja despre această interdicție.

„Toate explicațiile referitor la acest caz ar trebui să le ofere domnia sa. Am văzut un video filmat, dar dumneavoastră, ca jurnalist, nu ați avut posibilitatea să adresați întrebări sau să faceți precizări. Nimeni din presă probabil nu a putut să o facă. Pentru mine, întrebarea centrală este că — pentru orice cetățean, când se aplică interdicția, persoana este informată. Deci, probabil, persoana a știut această informație înainte să devină publică, dar a ținut-o și nu a comunicat despre acest lucru”, a menționat Vodă.

Fiind întrebat „ce pericol” reprezintă Ion Ceban, întrucât acesta a fost argumentul autorităților române, Daniel Vodă a menționat:

„Cetățenii trebuie să fie atenți și pe viitor când unii politicieni ar putea să se prefacă și să aibă cu totul alte interese. Atunci când unele instituții ale statului, fie ale României, fie ale altor democrații cu instituții consolidate, transmit anumite informații, cu siguranță acestea se sprijină pe fapte”, a subliniat reprezentantul Guvernului.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. În presa din Moldova și România se vehiculează că ar fi vorba despre ex-jurnalista Natalia Morari și fostul premier Vasile Tarlev.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: