Telegram/Север.Реалии

FOTO/VIDEO Este înmormântat Prigojin? La Sankt Petersburg au fost închise intrările în două cimitire

La Sankt Petersburg au fost închise intrările în două cimitire – Severnîi și Serafimovskii, scrie Radio Svoboda cu referire la Sever.Realii. Cel mai probabil acolo, potrivit sursei, are loc înmormântarea liderilor Wagner. 

Sursa a menționat, cu referire la informațiile neoficiale, că liderul mercenarilor Wagner Evghenii Prigojin va fi înmormântat la cimitirul Serafimovskii. În noaptea de 29 august, acolo au apărut mașini ale poliției. Acum, poliția a blocat intrarea în cimitir. Și cele mai apropiate străzi, adiacente teritoriului cimitirului, sunt blocate de polițiști.

Potrivit sursei, la intrare în cimitirul Serafimovskii sunt detectoare de metale. Angajații Ministerului de Interne verifică gențile persoanelor care încearcă să ajungă pe teritoriu. Jurnaliștii nu nu lăsați să treacă. Unul dintre polițiști a declarat că „nu sunt indicații că ar veni cineva”.

Fontanka scrie că la cimitir nu sunt auzite saluturi militare sau orchestra. Se menționează că Prigojin trebuie înmormântat cu onoruri militare, deoarece are titlu de Erou al Rusiei.

De cealaltă parte, la Cimitirul de Nord din Sankt Petersburg a început ceremonia de înmormântare a lui Valerii Cekalov, care a murit împreună cu Prigojin și care a condus companii din Sankt Petersburg, legate de șeful grupării Wagner.

În seara de 23 august, avionul care îi aparținea fondatorului grupului Wagner Evghenii Prigojin s-a prăbușit în regiunea Tver. Comitetul de anchetă al Rusiei a inițiat o anchetă penală privind încălcarea normelor de securitate de a circulației și exploatare a mijloacelor de transport aerian.

„Rosaviatzia” a publicat lista pasagerilor din avion. Printre aceștia – Evghenii Prigojin, comandantul grupului Wagner Dmitri Utkin și Valerii Cekalov – conducătorul firmelor afiliate lui Prigojin.

Avionul lui Prigojin s-a prăbușit la fix două luni din ziua când acesta a anunțat puciul. Lovitura de stat militară a fost oprită în urma discuțiilor lui Prigojin cu Lukașenko, iar ulterior grupul Wagner s-a retras în Belarus, unde a format o tabără. Pe 24 august, la o zi de la anunțul privind presupusul deces a lui Prigojin, presa a publicat imagini din satelit din care reiese că tabără a fost demontată.

Pe 27 august, Comisia de Investigații din Rusia a confirmat moartea lui Evghenii Prigojin în accidentul de avion din regiunea Tver: „În cadrul anchetei prăbușirii aviatice din regiunea Tver au fost finalizate examinările genetice moleculare. Conform rezultatelor, identitățile tuturor celor 10 morți au fost stabilite, acestea corespund listei menționate în foaia de zbor”.

Pe 29 august, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat că președintele Federației Ruse Vladimir Putin nu va merge la înmormântarea liderului grupului Wagner Evghenii Prigojin. El a mai menționat că reprezentanții Kremlinului nu dețin informații despre înmormântarea lui Prigojin: „Totuși, decizia în această chestiune este luată de rude și prieteni. Aici nu putem spune nimic fără ei”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Oana Țoiu, despre explicații pentru interdicția primarului de Chișinău: „România nu este datoare dl. Ceban”

Ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că România „nu este datoare” să ofere explicații primarului de Chișinău, Ion Ceban, cu privire la interdicția acestuia de a intra pe teritoriul țării, întrucât nu este cetățean român. Oficiala a menționat că edilul va primi totuși un răspuns de la instituția abilitată, în acest caz fiind vorba de Serviciul Român de Informații. Precizările au fost făcute în cadrul emisiuni din 19 iulie, la Antena 3 CNN.

România nu este datoare domnului Ceban, pentru că domnul Ceban nu este un cetăţean român, e improbabil că va putea vreodată fi, nu este un cetăţean al Uniunii Europene şi este dreptul nostru de a acorda sau nu acces pe teritoriul nostru. România, ca orice altă ţară membră şi a spaţiului Schengen şi a Uniunii Europene, poate interzice accesul pe teritoriul său tuturor persoanelor despre care consideră că poate să reprezinte un risc pentru siguranţa naţională sau pentru ordinea publică. Este dreptul României, este dreptul Uniunii Europeane, nu a fost contestat de niciun alt stat membru în acest moment. Odată cu interdicţia accesului domnului Ceban şi altor doi cetăţeni moldoveni pe teritoriul României, este o interdicţie care se extinde la întreg spaţiul Schengen”, a declarat Oana Țoiu, potrivit Digi24.

Întrebată de ce Ion Ceban este considerat un pericol de către România, ministra a spus: „Este o întrebare pe care şi domnul Ceban a pus-o într-o adresă oficială. Va primi sigur răspuns de la instituţiile abilitate, în acest caz Serviciul Român de Informaţii, însă să fie foarte clar, nici nu există vreo datorie a României de a da toate detaliile pe care le deţine şi cred că este ceva lesne de înţeles pentru toată lumea, că atunci când vorbim de un potenţial pericol, vorbim şi de rezerva pe care instituţiiile o au în a transparentiza toate informaţiile pe care le deţin”.

Amintim că Ion Ceban are interdicție de intrare pe teritoriul României începând cu 9 iulie, pentru o perioadă de cinci ani. Măsura este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. Ceban califică decizia drept una politică.

Pe 17 iulie, ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că decizia de a-i interzice primarului Chișinăului accesul în România a fost luată în contextul în care, de ceva timp, autoritățile române documentează „legături complicate” ale acestuia cu reprezentanți ai Federației Ruse. Oficiala a reiterat, totodată, că decizia prin care Ceban și încă doi cetățeni moldoveni au primit interdicție de intrare pe teritoriul României a fost luată strict „din rațiuni care țin de siguranța națională”. 

În aceiași zi, Ion Ceban a negat afirmațiile Oanei Țoiu, solicitând probe care să i le confirme. „Vreau dovada că ar exista ceva, pentru că acel ceva nu există”, a spus el.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: