FOTO/VIDEO Pompierii au localizat flăcările la cel de-al doilea rezervor din Portul Giurgiulești. Precizările Trans-Oil

Pompierii anunță că au reușit localizarea incendiului la rezervorul nr.2 din Portul Internațional Liber Giurgiulești. Pentru a fi localizat focul, potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, a fost nevoie de prăbușirea controlată a rezervorului. La moment, pompierii acționează pentru lichidarea totală a incendiului. De cealaltă parte, întreprinderea „Trans-Oil Moldova” spune că demolarea controlată a silozului nr.2 a produs un incendiu, care a fost ulterior stins. 

Pompierii din sudul țării au reușit în această noapte localizarea incendiului la rezervorul nr.2, încărcat cu șrot de floarea soarelui.

Acțiunea a avut loc la ora 1:49 pe 22 ianuarie, după ce construcția metalică de capacitate mare a fost prăbușită controlat la ora 01:29.

„În urma deteriorării de către specialiști a elementului din partea de jos a rezervorului, construcția s-a prăbușit, iar pompierii au reușit să ajungă la focar și să stingă flăcările deschise”.

La moment, pompierii acționează pentru lichidarea totală a incendiului. La fața locului se află 13 angajați cu 5 autospeciale de intervenție.

De cealaltă parte, întreprinderea „Trans-Oil Moldova” declară că a fost afectat silozul nr. 2 de păstrare a șrotului de floarea-soarelui de pe teritoriul fabricii de ulei Danube Oil Company SRL.

Întreprinderea spune că silozul a fost afectat urmare a procesului de mocnire al macucului de floarea-soarelui. Astfel s-a decis demolarea în mod controlat a construcției.

„Demolarea controlată a produs un incendiu, care a fost localizat și stins, în scurt timp de la izbucnire, de echipajele IGSU al Republicii Moldova. În urma incendiului nu a avut de suferit nicio persoană. Nu există daune sau riscuri pentru infrastructura Portului Giurgiulești”, comunică reprezentanții întreprinderii.

Cei din urmă mai spun că silozul nr. 2 a fost ultimul care prezenta pericol de incendiere și prăbușire necontrolată. Acesta, potrivit companiei, din noiembrie 2022 înregistra auto-încălzirea șrotului și pericol de incendiu.

Compania mai menționează că după demolarea controlată a silozului nr 2, silozurile rămase vor fi de asemenea dezasamblate.

Facebook/Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI
Facebook/Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI
Facebook/Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI
Facebook/Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI
Facebook/Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI
Facebook/Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI

Amintim că pe 20 ianuarie, pompierii au fost alertați despre un nou incendiu la Portul Giurgiulești.

Ministrul Afacerilor Interne Ana Revenco a mers, pe 20 ianuarie, la fața locului. Reprezentanții Ministerului declarau că incendiile repetate la silozurile din portul Giurgiulești pun în pericol infrastructura critică de importanță națională și securitatea în zona de frontieră.

Astfel, MAI anunța că va solicita Comisiei Situații Excepționale examinarea subiectului dat pentru a lua anumite măsuri de urgență. „Aceste incendii repetate se află într-o zonă sensibilă. Acolo este un nod strategic pentru economia și securitatea țării noastre, pentru că la Giurgiulești fac joncțiunea 3 state, unul dintre ele fiind în război. Din cauza riscului de explozie și a poluării, pot fi afectate relațiile internaționale”, declara Revenco.

În plus, MAI anunța că Poliția a pornit un proces de cercetare și întreprinde acțiuni de acumulare a probatoriului sub controlul procurorului, în legătură cu acest caz.

Un incident similar a avut loc și pe 16 ianuarie 2023. Din cauza mocnirii unei încărcături de peste 1000 tone produs de șrot de floarea soarelui, a avut loc prăbușirea cisternei. Atunci au intervenit 6 echipaje de salvatori și pompieri cu un efectiv de 20 de angajați IGSU, care mai multe zile au acționat pentru localizarea și lichidarea totală a arderii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Temu, sub lupa Comisiei Europene: platforma riscă amendă pentru vânzarea de produse ilegale

Comisia Europeană a stabilit, preliminar, că platforma chineză de comerț online Temu permite vânzarea de produse ilegale în UE. Dacă aceste concluzii vor fi confirmate, compania riscă o amendă de până la 6% din veniturile sale anuale globale.

Platforma Temu este acuzată că nu a evaluat în mod corespunzător riscurile de vânzare a produselor ilegale pe piața sa. Astfel, CE a constatat, în urma unei analize preliminare, că Temu ar fi încălcat Legea privind serviciile digitale (DSA). Potrivit instituției, există dovezi că „platforma prezintă un risc major pentru consumatorii din UE, care s-ar putea confrunta cu produse ilegale”.

„Mai precis, analiza unui exercițiu de client misterios efectuată de Comisie a constatat că este foarte probabil ca consumatorii care cumpără de pe Temu să găsească produse neconforme printre oferte, cum ar fi jucăriile pentru copii și produsele electronice de mici dimensiuni”, se arată în comunicat.

Dacă aceste concluzii preliminare vor fi confirmate, Comisia va decide că Temu încalcă articolul 34 din Legea privind serviciile digitale, ceea ce ar atrage o amendă de până la 6% din cifra de afaceri globală anuală, precum și obligația de a elimina încălcările constatate.

Menționăm că procedura împotriva Temu pentru vânzarea de produse ilegale în UE a fost inițiată încă din noiembrie 2024.

Plângerea sublinia că platforma nu dispune de sisteme suficient de sigure pentru a împiedica reapariția vânzătorilor necinstiți. De asemenea, Comisia și-a exprimat îngrijorarea față de tacticile agresive de vânzare ale Temu, cu un „design care creează dependență”, inclusiv prin „recompense de tip joc”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: