FOTO/VIDEO Pompierii au localizat flăcările la cel de-al doilea rezervor din Portul Giurgiulești. Precizările Trans-Oil

Pompierii anunță că au reușit localizarea incendiului la rezervorul nr.2 din Portul Internațional Liber Giurgiulești. Pentru a fi localizat focul, potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, a fost nevoie de prăbușirea controlată a rezervorului. La moment, pompierii acționează pentru lichidarea totală a incendiului. De cealaltă parte, întreprinderea „Trans-Oil Moldova” spune că demolarea controlată a silozului nr.2 a produs un incendiu, care a fost ulterior stins. 

Pompierii din sudul țării au reușit în această noapte localizarea incendiului la rezervorul nr.2, încărcat cu șrot de floarea soarelui.

Acțiunea a avut loc la ora 1:49 pe 22 ianuarie, după ce construcția metalică de capacitate mare a fost prăbușită controlat la ora 01:29.

„În urma deteriorării de către specialiști a elementului din partea de jos a rezervorului, construcția s-a prăbușit, iar pompierii au reușit să ajungă la focar și să stingă flăcările deschise”.

La moment, pompierii acționează pentru lichidarea totală a incendiului. La fața locului se află 13 angajați cu 5 autospeciale de intervenție.

De cealaltă parte, întreprinderea „Trans-Oil Moldova” declară că a fost afectat silozul nr. 2 de păstrare a șrotului de floarea-soarelui de pe teritoriul fabricii de ulei Danube Oil Company SRL.

Întreprinderea spune că silozul a fost afectat urmare a procesului de mocnire al macucului de floarea-soarelui. Astfel s-a decis demolarea în mod controlat a construcției.

„Demolarea controlată a produs un incendiu, care a fost localizat și stins, în scurt timp de la izbucnire, de echipajele IGSU al Republicii Moldova. În urma incendiului nu a avut de suferit nicio persoană. Nu există daune sau riscuri pentru infrastructura Portului Giurgiulești”, comunică reprezentanții întreprinderii.

Cei din urmă mai spun că silozul nr. 2 a fost ultimul care prezenta pericol de incendiere și prăbușire necontrolată. Acesta, potrivit companiei, din noiembrie 2022 înregistra auto-încălzirea șrotului și pericol de incendiu.

Compania mai menționează că după demolarea controlată a silozului nr 2, silozurile rămase vor fi de asemenea dezasamblate.

Facebook/Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI
Facebook/Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI
Facebook/Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI
Facebook/Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI
Facebook/Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI
Facebook/Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI

Amintim că pe 20 ianuarie, pompierii au fost alertați despre un nou incendiu la Portul Giurgiulești.

Ministrul Afacerilor Interne Ana Revenco a mers, pe 20 ianuarie, la fața locului. Reprezentanții Ministerului declarau că incendiile repetate la silozurile din portul Giurgiulești pun în pericol infrastructura critică de importanță națională și securitatea în zona de frontieră.

Astfel, MAI anunța că va solicita Comisiei Situații Excepționale examinarea subiectului dat pentru a lua anumite măsuri de urgență. „Aceste incendii repetate se află într-o zonă sensibilă. Acolo este un nod strategic pentru economia și securitatea țării noastre, pentru că la Giurgiulești fac joncțiunea 3 state, unul dintre ele fiind în război. Din cauza riscului de explozie și a poluării, pot fi afectate relațiile internaționale”, declara Revenco.

În plus, MAI anunța că Poliția a pornit un proces de cercetare și întreprinde acțiuni de acumulare a probatoriului sub controlul procurorului, în legătură cu acest caz.

Un incident similar a avut loc și pe 16 ianuarie 2023. Din cauza mocnirii unei încărcături de peste 1000 tone produs de șrot de floarea soarelui, a avut loc prăbușirea cisternei. Atunci au intervenit 6 echipaje de salvatori și pompieri cu un efectiv de 20 de angajați IGSU, care mai multe zile au acționat pentru localizarea și lichidarea totală a arderii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: