Fracțiunea parlamentară a blocului ACUM Platforma DA propune un moratoriu asupra implementării legii prin care au fost acordate credite de urgență celor trei bănci implicate în „furtul miliardului”. Un proiect de lege în acest sens, semnat de membrii fracţiunii, a fost înregistrat la parlament, au anunțat deputații în cadrul unui briefing de presă care a avut loc astăzi, 3 decembrie.
Reprezentanții formațiunii cred că este nevoie de intervenția parlamentului pentru a stopa emisiunea obligațiilor de stat destinate garanțiilor pentru creditele de urgență. Potrivit vicepreședintelui Platformei DA, Alexandr Slusari, cea mai bună soluție este introducerea unui moratoriu, ceea ce ar însemna anularea acestei legi.
„Această opţiune ar fi corectă şi necesară pentru evaluarea fraudei şi a consecinţelor acesteia. Totodată, suspendarea legii ar permite o mobilizare a tuturor instituţiilor, inclusiv a BNM, pentru demascarea fraudelor şi identificarea hoţilor,” a explicat Alexandru Slusari.
Potrivit lui Slusari, moratoriul ar trebui să fie până la investigarea tuturor cauzelor şi recuperarea mijloacelor fraudate.
Amintim că, potrivit datelor Centrului de Politici și Reforme, între anii 2014-2015 rezervele Băncii Naționale a Moldovei (BNM) au fost secate de 1,024 miliarde $. Acești bani au fost direcționați pentru acoperirea pierderilor rezultate din falimentarea a trei bănci comerciale – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Băncile au falimentat din cauza unor fraude masive. Banca Națională a Moldovei oferă împrumuturi de urgență, în sumă de peste 13 miliarde lei, pentru salvarea acestor trei bănci, sub garanția guvernului. Băncile falimentează oricum, iar statul rămâne dator către BNM.
Pentru a întoarce datoria către BNM, guvernul decide să transforme suma împrumutului în datorie publică. Parlamentul adoptă legea nr 235 din 3 octombrie 2016. Sunt emise obligațiuni de stat, iar guvernul va plăti din buget, până în anul 2041 împrumutul, plus dobânda. Acești bani vin din impozitele cetățenilor.
Prima plată de 668 milioane lei a fost efectuată în octombrie 2017. În 2018 au fost achitate încă 827 milioane lei. Până în 2041 se vor achita peste 24,5 miliarde lei.
Toate băncile au falimentat, iar datoria a fost pusă pe toți cetățenii.