Andrei Mardari / NewsMaker

Gavrilița comentează reforma învățământului superior: „Nu ne mai putem permite ca generații întregi să plece la studii peste hotare”

În pofida rezistenței pe care o manifestă unele entități în raport reforma învățământului superior, aceasta va aduce rezultate reale și va îmbunătăți calitatea studiilor. De această părere este șefa Executivului Natalia Gavrilița, care a spus pe 11 iulie, că Republica Moldova nu își mai permite ca generații întregi să plece la studii peste hotare și să rămână acolo.

„Prea puține guverne au avut curajul pentru ca să se concentreze pentru reforme pe termen lung, pentru că ele presupun anumite decizii complicate pe termen scurt. În educație anume așa este, doar dacă mergi cu curaj și te conduci de interesul studentului, de calitatea studiilor, de interesele profesorilor, cercetătorilor, doar așa poți să aduci rezultate reale în educație (…) Nu ne mai putem permite ca generații întregi să plece la studii peste hotare și să rămână acolo. Noi vom face tot posibilul ca universitățile noastre să fie puternice pentru ca să ofere studii de calitate și pentru ca să poată atrage profesorii cu salarii bune”, a menționat Natalia Gavrilița.

Prim-ministra a amintit și de perioada în care Maia Sandu era ministră a Educației și a inițiat reforma BAC-ului.

Haideți, să ne amintim oameni buni câte moțiuni de cenzură au fost lansate atunci împotriva Maiei Sandu. Să ne amintim câte proteste am avut, dar eu vreau să vă spun, că fiind și eu atunci la Ministerul Educației, nu voi uita niciodată, când m-a sunat o domnișoară dintr-un sat și mi-a zis „să știți că toată viața am așteptat să devin doctor”, dar la medicină se intra cu 9,99 bal de trecere, și ea îmi spunea că este dintr-o familie săracă și „niciodată nu mi-aș fi permis să merg la medicină”, dar după reforma BAC-ului, dvs ați făcut asta posibil”, a spus Gavrilița.

De menționat că reformarea instituțiilor de învățământ cu profil universitar din țară, anunțată recent de autorități, a stârnit un val de reacții în societate. Dacă unii susțin că reforma este una așteptată și necesară, atunci alții se arată sceptici și acuză autoritățile că ar încerca să „preia forțat un patrimoniu de miliarde”.

Și-au arătat dezacordul cu intenția guvernării și conducătorii mai multor universități din țară, care ar urma să fie absorbite. Acestea au acuzat ministerul de netransparență și au cerut să fie stopată procesul de reformare anunțat. „Nu lichidăm decât risipa banilor”, le-a răspuns Anatolie Topală. Ministrul Educației dă asigurări că universitățile mici care urmează a fi absorbite nu vor dispărea, dar vor continua să activeze în cadrul universităților mari. Potrivit lui, noua reformă ar urma să fie implementată din toamnă, odată cu începerea noului an de studii.

Detalii despre reforma instituțiilor universitare găsiți AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

ТАСС

De la organizație teroristă la putere legitimă: Rusia – prima țară care a recunoscut oficial regimul taliban din Afganistan

În Rusia a fost recunoscut oficial Emiratul Islamic al Afganistanului — o entitate statală condusă de mișcarea „Taliban”, scrie The Moscow Times cu referire la Ministerul rus al Afacerilor Externe. Potrivit instituției, adjunctul ministrului Afacerilor Externe, Andrei Rudenko, a primit copiile scrisorilor de acreditare de la noul ambasador afgan la Moscova, Gul Hasan.

Ambasadorul rus la Kabul, Dmitri Jirnov, a spus că decizia de recunoaștere a fost luată de președintele rus Vladimir Putin, la propunerea ministrului de Externe, Serghei Lavrov.

Confirmarea simbolică a recunoașterii a fost arborarea noului steag al Afganistanului deasupra ambasadei de la Moscova. Potrivit TASS, este vorba despre un drapel alb, cu textul șahadei — mărturisirea islamică de credință într-un singur Dumnezeu. După preluarea puterii în 2021, „Talibanul” a interzis fostul drapel național, compus din dungi negre, roșii și verzi, înlocuindu-l cu acest simbol religios.

În declarația sa, Ministerul rus al Afacerilor Externe a subliniat perspectivele extinderii cooperării comercial-economice cu Kabulul, acordând o atenție deosebită proiectelor din domeniile energiei, transportului, agriculturii și infrastructurii. De asemenea, Rusia și-a exprimat disponibilitatea de a continua să ofere sprijin în domeniul securității și în lupta împotriva terorismului și a criminalității legate de droguri. A fost menționată separat și intenția de a aprofunda legăturile în educație, sport, cultură și domeniul umanitar.

The Moscow Times menționează că Rusia a devenit, astfel, prima țară din lume care a recunoscut oficial Emiratul Islamic al Afganistanului, deși mișcarea „Taliban” era considerată până de curând organizație teroristă în Federația Rusă. În decembrie 2024, Duma de Stat a adoptat o lege care permite excluderea „Talibanului” din lista respectivă, iar pe 17 aprilie 2025, Curtea Supremă a Federației Ruse a anulat oficial interdicția privind activitatea acestei mișcări în țară.

***

După preluarea puterii în Afganistan, în 2021, mișcarea „Taliban” a format propriul guvern, instaurând un regim criticat pentru represiunile sistematice. Regimul a acordat o atenție restrângerii drepturilor femeilor: au fost introduse interdicții privind educația și libertatea de mișcare, au fost reintroduse pedepsele corporale și creat un departament special pentru „păstrarea valorilor jihadului”. Potrivit sursei, deși din 2003 „Talibanul” a fost recunoscut în Rusia ca organizație teroristă, cooperarea dintre Moscova și această mișcare s-a intensificat după începutul războiului din Ucraina. Chiar și înainte de recunoașterea oficială, reprezentanți ai conducerii talibane participau în mod regulat la evenimente alături de oficiali ruși, inclusiv Vladimir Putin. Iar ministrul de Externe, Serghei Lavrov, i-a numit pe reprezentanții „Talibanului” drept „oameni raționali”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: