În luna ianuarie, Moldova va cumpăra gaz natural din Rusia la un preț de aproximativ $1230 pentru 1000 de metri cubi. Întregul volum achiziționat va ți direcționat către regiunea transnistreană. Informația a fost confirmată, pe 4 ianuarie, de către președintele consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban.
„În ianuarie, Moldovagaz va cumpăra de la Gazprom gaz natural la prețul de $1230/1000 m3. Potrivit formulei de calcul a prețului, prețul exact de achiziție va fi clar după data de 10 ianuarie 2023. Întregul volum de gaz de la furnizorul rus va fi direcționat pentru necesitățile „Tiraspoltransgaz”, inclusiv pentru producerea de energie electrică pentru malul drept al Republicii Moldova”, a precizat Vadim Ceban.
Anterior, Ceban a precizat că prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate Republicii Moldova în luna decembrie se va ridica preliminar la 785 de dolari per mia de metri cubi. Totodată, directorul întreprinderii a precizat că, pentru decembrie, volumul proviziilor va rămâne la același nivel – 5,7 milioane de metri cubi pe zi. În luna noiembrie prețul pentru o mie de metri cubi de gaz a fost circa 821,58 dolari.
Pe 2 ianuarie, prețul gazelor naturale în Europa a scăzut la cel mai redus nivel de la începutul războiului în Ucraina – până la 72,75 euro pe megawatt-oră (MWh). Aproape de cinci ori mai ieftin, decât în august. Prețul gazului a scăzut constant în decembrie, stabilind record după record, scrie BBC.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!