Gazprom a oprit furnizarea de gaze către Letonia. În total, 12 țări UE au fost lipsite parțial sau complet de gazul rusesc
Full Article 2 minutes read

Gazprom a oprit furnizarea de gaze către Letonia. În total, 12 țări UE au fost lipsite parțial sau complet de gazul rusesc

Concernul rus Gazprom a oprit furnizarea de gaze către Letonia astăzi, 30 iulie. Compania a explicat acest lucru prin „încălcarea condițiilor de retragere a gazelor de către Letonia”. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat în ediția portugheză a Diario de Noticias că Rusia a încetat complet sau parțial să furnizeze gaze către 12 state UE, scrie NM.

„Astăzi, Gazprom a oprit furnizarea de gaze către Letonia, ca parte a cererii din iulie, din cauza încălcării condițiilor de retragere a gazelor”, a scris Gazprom pe canalul său Telegram.

Compania de gaze Latvijas Gaze a anunțat că a început să cumpere gaz rusesc printr-un intermediar. Potrivit șefului companiei, Aigars Kalvitis, Letonia nu poate cumpăra gaz direct de la Gazprom, deoarece plata este în ruble, iar intermediarul, care nu este numit din cauza secretelor comerciale, vinde gaz cu euro, conform ediției letone lrt.lt.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a remarcat într-un interviu că Rusia a încetat deja, parțial sau complet, furnizarea de gaze către 12 țări UE.

„Trebuie să ne pregătim pentru noi întreruperi sau chiar pentru o oprire completă a furnizării de gaze rusești. Sunt convinsă că spiritul de unitate și solidaritate care ne-a ajutat să rezistăm pandemiei va depăși și aceste dificultăți”, a spus șefa Comisiei Europene.

Ea a subliniat necesitatea de a diversifica sursele de aprovizionare.

„Acum, UE se îndreaptă către parteneri energetici mai de încredere. Avem deja volume record de transporturi de gaz natural lichefiat (GNL) din Statele Unite. Și primim din ce în ce mai mult gaz din Norvegia, Golful Persic, Algeria sau Marea Caspică. Din ce în ce mai multe țări din întreaga lume își măresc producția”, a spus von der Leyen.

Anterior, Rusia a oprit furnizarea de gaze către Bulgaria, Polonia, Finlanda, Țările de Jos și alte țări.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: