Gazprom a publicat un comunicat despre întrevederea dintre Miller și Spînu, la Sankt Petersburg
Full Article 3 minutes read

Gazprom a publicat un comunicat despre întrevederea dintre Miller și Spînu, la Sankt Petersburg

Serviciul de presă al concernului rus Gazprom a publicat un comunicat de presă despre discuțiile care s-au desfășurat pe 27 octombrie între conducerea companiei și reprezentanții Republicii Moldova. Întrevederea a avut loc în orașul Sankt Petersburg.

La întrevedere au participat șeful Gazprom Alexei Miller, vicepremierul Republicii Moldova Andrei Spînu și președintele consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban.

„Negocierile cu privire la prevederile noului contract pentru furnizarea gazului în Republica Moldova au continuat. De asemenea, s-au discutat subiectele de actualitate între Gazprom și Moldovagaz”, se arată în comunicat.

De menționat că Guvernul Republicii Moldova nu a oferit, deocamdată, detalii despre întrevederea de la Sankt Petersburg.

Pe 25 octombrie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a menționat că va discuta cu Alexei Miller inclusiv despre datoria comercială, care s-a acumulat începând cu anul 1994 între Moldovagaz și grupul de companii Gazprom.

„Avem nevoie de un audit independent, care să ne confirme această datorie, înainte de a putea semna orice fel de angajamente”, a menționat Spînu.

Un alt subiect care urma să fie discutat este prețul la gaze pentru anul viitor.

„Noi ne dorim un preț corect, bazat pe o formulă similară celor oferite și altor state cu care Gazprom a semnat contracte pe termen lung în perioada recentă. Noi am mers cu mai multe opțiuni, una dintre ele fiind prețul la burse pentru contracte anuale sau o formulă mixtă, care să ia în calcul atât prețul la bursă a gazului, cât și cotația petrolului. Miercuri voi merge să continui discuția pornind de la aceste propuneri”, a adăugat Spînu.

Vicepremierul Andrei Spînu a menționat că Gazpromul a propus o reducere de 25% pentru gazul furnizat în Moldova, „în anumite condiții”.

Contractul precedent dintre Gazprom și Moldovagaz a expirat în data de 30 septembrie. La începutul lunii octombrie, părțile au convenit să prelungească înțelegerea cu o lună,  însă la un preț de $790 pentru 1000m3 de gaz.

Amintim că, pe 27 octombrie, Comisia Europeană a anunțat că va oferi Republicii Moldova un grant în mărime de 60 de milioane de euro pentru gestionarea crizei din domeniul energetic. Anunțul a fost făcut de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după întrevederea cu premierul Natalia Gavrilița. Potrivit fostului premier al Moldovei, Ion Chicu, banii sunt suficienți pentru maximum două săptămâni, dacă autoritățile vor continua să cumpere gaz natural, din surse alternative, la prețul de zi al pieței.

Potrivit datelor concernului rus, în 2020, Gazprom a furnizat în Moldova 3,05 mlrd m3 de gaz, cu 5,5% mai mult față de anul 2019 (2,89 mlrd m3).

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: