Gazprom

Gazprom a publicat un comunicat despre întrevederea dintre Miller și Spînu, la Sankt Petersburg

Serviciul de presă al concernului rus Gazprom a publicat un comunicat de presă despre discuțiile care s-au desfășurat pe 27 octombrie între conducerea companiei și reprezentanții Republicii Moldova. Întrevederea a avut loc în orașul Sankt Petersburg.

La întrevedere au participat șeful Gazprom Alexei Miller, vicepremierul Republicii Moldova Andrei Spînu și președintele consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban.

„Negocierile cu privire la prevederile noului contract pentru furnizarea gazului în Republica Moldova au continuat. De asemenea, s-au discutat subiectele de actualitate între Gazprom și Moldovagaz”, se arată în comunicat.

De menționat că Guvernul Republicii Moldova nu a oferit, deocamdată, detalii despre întrevederea de la Sankt Petersburg.

Pe 25 octombrie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a menționat că va discuta cu Alexei Miller inclusiv despre datoria comercială, care s-a acumulat începând cu anul 1994 între Moldovagaz și grupul de companii Gazprom.

„Avem nevoie de un audit independent, care să ne confirme această datorie, înainte de a putea semna orice fel de angajamente”, a menționat Spînu.

Un alt subiect care urma să fie discutat este prețul la gaze pentru anul viitor.

„Noi ne dorim un preț corect, bazat pe o formulă similară celor oferite și altor state cu care Gazprom a semnat contracte pe termen lung în perioada recentă. Noi am mers cu mai multe opțiuni, una dintre ele fiind prețul la burse pentru contracte anuale sau o formulă mixtă, care să ia în calcul atât prețul la bursă a gazului, cât și cotația petrolului. Miercuri voi merge să continui discuția pornind de la aceste propuneri”, a adăugat Spînu.

Vicepremierul Andrei Spînu a menționat că Gazpromul a propus o reducere de 25% pentru gazul furnizat în Moldova, „în anumite condiții”.

Contractul precedent dintre Gazprom și Moldovagaz a expirat în data de 30 septembrie. La începutul lunii octombrie, părțile au convenit să prelungească înțelegerea cu o lună,  însă la un preț de $790 pentru 1000m3 de gaz.

Amintim că, pe 27 octombrie, Comisia Europeană a anunțat că va oferi Republicii Moldova un grant în mărime de 60 de milioane de euro pentru gestionarea crizei din domeniul energetic. Anunțul a fost făcut de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după întrevederea cu premierul Natalia Gavrilița. Potrivit fostului premier al Moldovei, Ion Chicu, banii sunt suficienți pentru maximum două săptămâni, dacă autoritățile vor continua să cumpere gaz natural, din surse alternative, la prețul de zi al pieței.

Potrivit datelor concernului rus, în 2020, Gazprom a furnizat în Moldova 3,05 mlrd m3 de gaz, cu 5,5% mai mult față de anul 2019 (2,89 mlrd m3).

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

pravda.com.ua/foto simbol

Un oraș din vestul Ucrainei, vizat de cel mai masiv atac. Polonia și-a activat avioanele

Noaptea trecută a avut loc cel mai masiv atac asupra orașului Luţk, aflat în vestul Ucrainei. Informația a fost comunicată de primarul localității, care a raportat mai multe incendii și distrugeri. Edilul a precizat că, deocamdată, nu există informații despre victime. Potrivit autorităților locale, în spațiul aerian al regiunii s-au aflat aproximativ 50 de drone și 5 rachete. De cealaltă parte, Comandamentul operațional al forțelor armate poloneze a anunțat că au fost activate avioane poloneze și ale aliaților, pentru a asigura securitatea spațiului aerian al Poloniei, după ce Rusia a lansat atacuri aeriene asupra vestului Ucrainei, în apropiere de granița poloneză.

În jurul orei 02:20, primarul oraşului Luţk Igor Polişciuk i-a îndemnat pe locuitori să se adăpostească într-un loc sigur, anunțând că o dronă de luptă se apropie de localitate. El a precizat, totodată, că în oraș a fost activată apărarea antiaeriană. Ulterior, el a anunțat mai multe serii de drone care se apropiau de oraș.

„Astăzi a avut loc cel mai masiv atac inamic asupra orașului și comunității noastre, cu utilizarea dronelor și rachetelor. Avem incendii și distrugeri ale unor garaje pe teritoriul unuia dintre cooperativele de garaje, precum și un incendiu pe teritoriul uneia dintre întreprinderi. Restul pagubelor sunt în curs de clarificare”, a comunicat primarul către ora 07:00. Totodată, el a precizat că nu există, deocamdată, informații despre eventuale victime.

Șeful administrației militare regionale din Volîn, Ivan Rudnițki, a declarat că în spațiul aerian al regiunii se aflau aproximativ 50 de drone și 5 rachete.

Comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze a anunțat că, în dimineața zilei de 9 iulie, au fost activate avioane poloneze şi aliate pentru a asigura siguranţa spaţiului aerian polonez, după ce Rusia a lansat atacuri aeriene vizând vestul Ucrainei, în apropiere de graniţa cu Polonia, relatează News.ro.

„Măsurile luate sunt menite să asigure securitatea în regiunile limitrofe zonelor de risc”, a transmis Comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze.

Ministerul rus al Apărării nu a comentat atacul, însă a anunțat în raportul său că, în noaptea de marți spre miercuri, 86 de drone ucrainene au fost doborâte deasupra a nouă regiuni ale Rusiei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: