Tudor Mardei | NewsMaker

Gazul, instrumentul Kremlinului la alegerile parlamentare? Răspunsul lui Parlicov

Ministrul Energiei Victor Parlicov crede că subiectul livrărilor de gaze, din partea Gazprom – inclusiv pentru malul stâng al Nistrului, nu este strict comercial. Precizările au fost făcute după ce a fost întrebat de NewsMaker, în timpul conferinței de presă din data de 27 noiembrie, dacă ar fi un plan al Kremlinului să fie lăsată regiunea transnistreană fără gaze pentru a provoca furia oamenilor și, ulterior, să voteze la parlamentare un partid pro-rus. Oficialul a adăugat că malul drept va contribui la rezolvarea problemei, în cazul unei eventuale decizii a Gazprom de a nu livra gaze, și a menționat că „altă soluție acum nu există”. „Dacă regiunea se destabilizează… eu repet, aceasta este o regiune în care există trupe militare, ale Federației Ruse. Este o regiune în care există depozite de armament și muniții”, a continuat ministrul. 

În timpul declarațiilor de presă, NewsMaker l-a întrebat pe Victor Parlicov dacă, în contextul în care regiunea transnistreană ar putea rămâne fără gaze, acest lucru ar putea provoca furia oamenilor și dacă crede că acesta ar fi „un plan al Kremlinului pentru ca să împingă cetățenii la parlamentare să voteze un partid pro-rus”.

În primul rând evident că subiectul livrărilor de gaze inclusiv pe malul stâng nu este un subiect strict comercial. În general, subiectele de contracte și livrări de gaze după începutul războiului, în special – după începutul războiului, au devenit subiecte mai mult politice decât subiecte economice. (…) Cred că pot doar să reiterez că da, dacă nu va fi livrat gaz în regim comercial, cum a existat până acum pe malul stâng, acolo vor fi probleme complicate și noi va trebui să contribuim la rezolvarea acestora împreună cu autoritățile din regiunea respectivă, pentru că altă soluție acum nu există. Dacă regiunea se destabilizează… eu repet, aceasta este o regiune în care există trupe militare, ale Federației Ruse… aceasta este o regiune în care există depozite de armament și muniții și nimeni acum nu dorește destabilizarea acesteia. Dar dacă este destabilizată trebuie să înțelegem că aceasta este alegerea părții ruse, pentru că la moment toate premisele sau condițiile pentru a continua livrările indiferent de soarta tranzitului… ele sunt”, a răspuns Parlicov.

***

Ministrul Energiei Victor Parlicov și președintele Gazprom Alexei Miller au avut o întrevedere pe 25 noiembrie, la Sankt-Petersburg. Părțile au vorbit despre livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană, aprobarea noii componențe a Consiliului de Administrație al Moldovagaz, dar și despre datoria Moldovagaz față de Gazprom. Cu privire la livrările de gaze, au comunicat reprezentanții Gazprom, s-a convenit asupra prelungirii discuțiilor. În cazul aprobării noii componențe a Consiliului de Administrație al Moldovagaz, a raportat Chișinăul, în viitorul apropiat va avea loc o procedură repetată de votare. Iar cu privire la soluționarea datoriei Moldovagaz față de Gazprom, a precizat Chișinăul, „părțile au convenit că vor relua consultările”. Detalii AICI.

Pe 27 noiembrie, în timpul unor declarații de presă, Parlicov a spus că Gazprom leagă subiectul livrărilor de gaze pentru malul stâng al Nistrului, prin rută alternativă – prin Turcia, de subiectul achitării pretinsei datorii aferente malului drept. „Ei cumva spun că dacă nu va fi progres pe acele datorii, atunci noi încă vom lua în considerare ce este posibil, ce nu-i posibil pe ruta alternativă, cât vom livra, cum vom livra”, a relatat Parlicov. Ministrul a mai spus că Gazprom urmează să transmită o decizie la acest subiect. „Eu cred că scenariul realist este că vor fi limitate volumele de gaze pentru malul stâng”, a adăugat el. În același timp, Parlicov a spus că „toată lumea trebuie să înțeleagă că scenariul unei crize pe malul stâng este foarte realist” și că „dacă nu se va livra deloc gaz, regiunea transnistreană intră în colaps”. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Antena 3 CNN

Există cetățeni moldoveni printre victimele atacurilor iraniene asupra Israelului? Precizările ambasadorului Roitman

Actualmente, nu există victime în rândul cetățenilor Republicii Moldova din Israel, în contextul atacurilor Iranului asupra statului evreiesc. Anunțul a fost făcut pe 14 iunie de ambasadorul țării noastre la Tel Aviv, Alexandr Roitman.

Ambasada este în contact permanent cu autoritățile israeliene, pentru moment victime sau răniți printre cetățenii moldoveni nu au fost înregistrate”, a transmis Alexandr Roitman pe Facebook.

Amintim că situația de securitate din Orientul Mijlociu a degradat după ce, în noaptea de 12 spre 13 iunie, Israelul a lansat o serie de atacuri aeriene asupra teritoriului iranian. La rândul său, în noaptea de 13 spre 14 iunie, Iranul a lansat mai multe valuri de rachete asupra Israelului. Potrivit BBC, armata israeliană a comunicat că unel rachete au fost interceptate, iar în localitățile în care au fost raportate căderi de proiectile au fost organizate operațiuni de căutare și salvare.

În replică, statul evreiesc a bombardat din nou Iranul. Unul dintre atacuri a vizat zona în care se află aeroportul Mehrabad din Teheran. Spre dimineață, armata israeliană a anunțat că Israel continuă să lovească ținte din Iran. Presa iraniană a relatat că armata țării doboară drone israeliene la granița de nord-vest, în zona Salmas.

Potrivit autorităților iraniene, în urma atacurilor Israelului, 78 de persoane au fost omorâte, iar peste 320 au suferit răni. Printre cei decedați se numără conducerea militară a țării, oameni de știință implicați în programul nuclear al Iranului, precum și civili. Israelul a raportat 4 oameni uciși și peste 70 de răniți.

Pe 13 iunie, Ministerul de Externe de la Chișinău a activizat Celula de criză în contextul escaladării tensiunilor dintre cele două țări. Instituția a îndemnat cetățenii să evite călătoriile în Israel, din cauza riscurilor de securitate.

Ambasadorul Republicii Moldova la Tel Aviv, Alexandr Roitman, a publicat în dimineața de 14 iunie un mesaj în care îndeamnă cetățenii moldoveni din Israel să se conformeze instrucțiunilor de securitate emise de autoritățile israeliene. Diplomatul a îndemnat la evitarea deplasărilor neesențiale și aflarea în preajma adăposturilor antirachetă.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: